Търсене в този блог

понеделник, 2 март 2015 г.

Ливанско Кибби (Ястие с кайма, булгур и кедрови ядки)

    Кибби е Близкоизточно ястие, популярно в Ливан. Състои се от булгур и плънка от кайма с кедрови ядки и ароматни подправки, характерни за тяхната кухня. Поднася се в голяма чиния като торта. Впечатли ме именно комбинацията от продукти и затова реших да го приготвя. Добавката от мен е пресен спанак в каймата, както и че замених пресния кориандър с магданоз, защото не обичам кориандър. Харесва ми и фината нотка, която сусамовият тахан придава на цялото ястие, както и хрупкавите кедрови ядки. Поднесох го със свежа, зелена салата. Ястието не е леко, затова режете малки порции. 


Продукти:

125 г булгур
2 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол

1 връзка пресен лук
2 скилидки чесън
500 г кайма смес
черен пипер
сол
2 зърна бахар
1 ч.л. канела
връзка магданоз
60 г кедрови ядки

200 г пресен спанак

50 мл. сусамов тахан
2 с.л. лимонов сок
50 мл. вода
щипка сол

1 ч.л. сумак
шепа пресен магданоз
кедрови ядки
зехтин


Накиснете булгура в 200 мл. вода и го оставете да набъбне добре за 30 минути.
През това време обелете и нарежете пресния лук и го задушете, заедно с чесъна в малко зехтин и вода. Когато поомекнат добавете каймата и разбъркайте добре. Поръсете с подправките - черен пипер, сол, стрит бахар, канела и наситнен магданоз. Поръсете с половината кедрови ядки и гответе, докато каймата покафенее и е почти готова.


Измийте и задушете в тиган с капка зехтин нарязан, пресен спанак. Добавете го в каймата. 
Загрейте фурната на 180 градуса.
След като булгурът набъбне, излейте водата и го премийте в цедка. Върнете го в купата и му добавете 1 с.л. зехтин и 2 с.л. брашно. Разбъркайте добре. Сместа ще бъде лепкава и плътна. 
Покрийте форма за печене със свалящ се ринг с хартия за печене. Изсипете булгурената смес и заравнете добре. Отгоре разпределете плънката от кайма и кедрови ядки. Печете ястието около 20 минути, докато каймата леко покафенее. През това време забъркайте сос от сусамов тахан, лимонов сок, сол и малко вода. Излейте го равномерно върху плънката. Поръсете с още шепа наситнен магданоз и поръсете с останалите кедрови ядки. Върнете във фурната за още 10 минути. Извадете, поръсете леко със сумак и полейте със струя зехтин. Поднесете топло в компанията на салата.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://freshfromevaskitchen.blogspot.com/2012/02/open-kibbeh.html

4 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Ани! Както повечето ти такива, различни, поднесени с много усет. Чудя се как досега не бях попаднала в сайта ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много Мария. А аз на твоя съм попадала :) Радвам се, че рецептите ми ти харесват. Добре си ми дошла :)

      Изтриване
  2. Ани,
    съчетанието от кайма и булгур е типично за ливанската кухня.Впечатли ме добавката на тахан и кедрови ядки.Бих заменила спанака изцяло с магданоз, добре си подхождат с каймата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели, спокойно можеш да го замениш изцяло с магданоз. Аз имах пресен спанак и реших, че с него само ще обогатя ястието.

      Изтриване