Търсене в този блог

събота, 28 март 2015 г.

Великденска торта с Панетоне и лимонов крем

    Представям ви Великденска торта с Панетоне и лимонов крем, която приготвих за рождения ден на майка ми. Тъй като празникът наближава реших тортата да бъде две в едно :) Знаете колко обичам торти без печене, които са вкусни и ефектни и въпреки това не ни отнемат много време. Отново импровизирах и използвах готов, италиански Панетоне с Маскарпоне и парченца шоколад за блатове на тортата. Продава се в хипермаркетите. Кремът е божествен, лимонов и много свеж. Можете да го използвате като основен за много различни видове торти. За първи път опитах ново крема сирене, Aral. Ако ви попадне го опитайте. Много е добро и на по-добра цена от Филаделфия. Грамажът му е 150, с натурални съставки. Общо цялата торта приготвих за час. Няма печене и сложни конфигурации, а вкусът е разкошен. Мека, сочна и много свежа с дъх на лимон и пресни плодове. 


продукти за блатовете:

500 г Панетоне или козунак
100 мл. прясно мляко

продукти за крема: 

300 г крема сирене
125 г меко масло
120 г пудра захар
бурбонска ванилия
кората от 1 лимон
1 кафена чаша сладкарска сметана

500 г ягоди
2 киви
1 манго
филирани бадеми
шоколадови, цветни яйчица Baulli
шоколадово зайче


Започнете приготвянето на тортата от крема. Разбийте с миксер крема сиренето, заедно с мекото масло. Добавете захарта и бийте до пухкав крем. Сложете ванилията и лимоновата кора. Накрая разбийте в отделна купа 1 кафена ч.ч. сладкарска сметана на сняг. За да се разбие добре трябва сметаната да бъде студена, непосредствено извадена от хладилника. Добавете разбитата сметана с помощта на лъжица към крема. Бъркайте внимателно, докато кремът стане хомогенен. 


Подгответе си поднос или картон за тортата и поставете върху нея/него ринга за тортата. 



Нарежете Панетона на филии с дебелина около 5-6 см., отстранете шоколадовата му заливка и ги подредете на дъното на формата. Прилепете ги плътно, така че добре да покриете повърхността. 


Внимателно ги напоете с прясно мляко, с помощта на супена лъжица. Намажете с пласт крем. 


Нарежете и подредете отгоре пресни плодове по избор - аз избрах ягоди, киви и манго. 


Повторете с ред филии Панетоне, напоен с прясно мляко и завършете с крем. Оставете си малко крем за измазване отстрани. Охладете тортата за едно денонощие в хладилника. Прекарайте внимателно леко мокър нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани с крем. Покрийте страните с филирани бадеми. Аранжирайте с пресни плодове, шоколадови яйца и зайче. 


Тъй като тортата беше за подарък, отново споделям щракната на бързо снимка в ресторанта, за да мога да ви покажа разреза.


Да ви е сладко!

25 коментара:

  1. Прекрасна пролетна торта, Ани
    по прекрасен повод!
    Да е жива и здрава майка ти!
    Чудесна и много свежа идея!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани новата торта е Чудесна! Другата седмица е Цветница и по този повод бях решила да направя Козуначената торта и сега съм затруднена с избора:)))НО ми трябва една за децата вкъщи и една за Колегите, затова ще пробвам и двата варианта(едва ли ще мога да преценя коя е по хубава, но съм любопитна да опитам и двата варианта). Отново Благодаря!
    Честит Рожден Ден на майка ти, да е жива и здрава!
    Поздрави от нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Теменужка. Непременно опитайте и двата вида козуначени торти. Абсолютно си заслужават вниманието ви! Благодаря за хубавите пожелания. :) Успешна седмица

      Изтриване
  3. Да е жива и здрава майка ти, а свежата, лека и красива торта е чудесно пожелание и поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, благодаря ти за хубавите пожелания! Поздрави

      Изтриване
  4. Страхотно предложение, както винаги! И на мен тортите без печене са ми любимите:-) Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, просто много ги обичам. Бързи, лесни, вкусни с безброй възможности :)

      Изтриване
  5. Ани, да ти е жива и здрава мама! Да бъде нежната ти подкрепа във всяко отношение. :)
    А тортата... Тортата е поредната прекрасна в чудесната ти колекция!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладурке, благодаря ти. Ще се радвам някой път да те почерпя :)))

      Изтриване
  6. Ани, да ти е жива и здрава майчицата!
    Много свежа торта си приготвила!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,
    тортата изглежда невероятно! Честит празник на майка ти - да е жива и здрава. Прегръдки за теб.

    ОтговорИзтриване
  8. Ани с какъв диаметър е тортичката

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна е тортичката, Ани, обожавам козунака с крем или хлебен пудинг приготвен с него.
    Цветна, празнична, свежа и сигурна съм супер вкусна торта!
    Надявам се, че ще ми остане козунак от домашно приготвения, за да направя и аз нещо такова, вече си представям вкуса...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря ти мила. И аз много харесвам козуначените торти. Много леки и пухкави стават. Нямам търпение да я опиташ. :)

      Изтриване
  10. Благодаря ви, за страхотната рецепта !Получи се великолепна - и на вкус и на вид!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че тортата ви е харесала. Наистина си заслужава човек да я направи! Овациите са гарантирани! :)

      Изтриване
  11. Здравейте! Тортата се получи страхотно. Много я харесаха всички! Само не успях да я украся толкова хубаво. Сега ми се иска да пробвам с бишкоти, вместо козунак. Благодаря за рецептата и за прекрасния начин, по който е поднесена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадвахте. За мен тази торта е много специална. Радвам се, че е украсила и Вашия празник :) Сигурна съм, че и с бишкоти ще се получи страхотно!

      Изтриване
  12. Ани, привет, искам да направя този торта, но съм затруднена с крема сиренето, какво точно използвате, българското Крема, Филаделфия или сладкарско крема сирене ?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, в случая тук ползвам Филаделфия.

    ОтговорИзтриване