Търсене в този блог

събота, 8 август 2015 г.

Фагри с печени зеленчуци

   Поднасям ви една не много популярна риба у нас, но достатъчно популярна в Гърция. Хищната Фагри е голяма и красива риба, с остри зъби. Отличава се с много плътно и вкусно месо, без почти никакви кости. Поднасям ви го по средиземноморски, с печени зеленчуци и ви обещавам, че ще си оближете пръстите с чаша бяло вино. Двата вида Фагри можете да откриете на богато заредените рибни щандове на Пикадили Гурме.


Преди да ви споделя рецептата нека ви запозная с няколко думи с този интригуващ морски обитател. 

ФАГРИ

                          

Рибата фагри е хищна риба, известна като царска риба и позната от древни времена.

Цветът ѝ е сребрист, украсена е с 10, 12 тъмносиви ивици (раирано фагри – мурмури). Тялото е продълговато, очите са високо на главата. Дължината ѝ обикновено не надвишава 30 см.

Цветът на червеното фагри е сребристо розово с тъмно сини петна по гърба и по страните. Има тъмно петно в основата на последните гръбни лъчи. Размерът ѝ достига до 90 cm, обикновено търговските размери са между 30-50 cm.

Месото й е плътно и вкусно, без натрапчив мирис на риба, и почти без никакви кости. 

Фагри с печени зеленчуци


продукти:

почистена риба Фагри
4-5 стръка пресен магданоз
1-2 стрък пресен розмарин
1-2 стрък прясна мащерка
4-5 скилидки чесън
черен пипер
сол

чери домати с клонки
1 глава целина
3 моркова
1 глава червено цвекло
1 глава чесън
(по желание глава лук)
1 червена чушка
черен пипер
сол
зехтин

клонки прясна мащерка
лайм

Загрейте фурната на 200 градуса.

Изрежете внимателно с ножица за пиле перките на рибата. Отрежете с нож хрилете. Измийте рибата и я поставете в голяма тава. Подправете я с черен пипер и сол. Сложете 4-5 скилидки чесън във вътрешността й, както и стръковете пресни, зелени подправки.
Обелете и нарежете на едро зеленчуците, без чесъна. Него оставете цял с обелката. Сложете нарязаните зеленчуци около рибата. Поръсете с черен пипер, сол и за финал полейте всичко със зехтин.
Печете рибата около 35-40 минути на силно загрята фурна. 

Да ви е сладко!



Fagri with roasted vegetables


Products:

clean fish Fagri 
4-5 sprigs fresh parsley 
1-2 sprig fresh rosemary 
sprig fresh thyme 1-2 
4-5 cloves garlic 
pepper 
salt 
cherry tomatoes with twigs 
1 head celery 
3 carrots 
1 head red beet
1 head of garlic 
(optional onion)
1 red pepper pepper 
salt 
olive 

branches fresh thyme 
lime

Preheat the oven to 200 degrees.
Wash the fish and place in a large pan. Season it with pepper and salt. Put 4-5 garlic cloves inside it, and stems fresh herbs.
Peel and chop the vegetables wholesale without garlic. Leave it whole with peel. Put chopped vegetables around the fish. Sprinkle with pepper, salt and finally pour everything with olive oil.
Bake fish about 35-40 minutes in a very hot oven. 

Enjoy!

3 коментара:

  1. за пръв път опитах тази риба тази година и за момента мога да заявя, че по-вкусна, не съм яла. Фантастична е, Ани. Ще опитам твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Марте, рибата наистина е фантастична. Наистина по-скъпа е, защото е огромна, но ако се раздели между приятели си е прекрасна вечеря. Ние 4ма души едвам изядохме 1.

    ОтговорИзтриване
  3. Ще опитам рецептата :) А покриваме ли с нещо тавичката при печене- фолио, стъклен капак или печем направо?

    ОтговорИзтриване