Търсене в този блог

събота, 7 ноември 2015 г.

Шоколадов кейк с кестени

    Обичам да усещам аромата на печени кестени, когато се разхождам из есенните улици в центъра. Рядко ги приготвям у дома, най-често, защото много трудно ги беля. Наскоро, обаче, прочетох една малка хитрост, че ако още топли се увият в памучна кърпа, кестените се запарват и много лесно се белят от черупката и ципата. Опитах, и да ви призная, кестените се белиха много лесно и дори излизаха цели. След това ги смелих в блендера на фини трохи, за да приготвя този фантастичен и много шоколадов кейк с кестени. Кейкът има влажна и плътна текстура, като кестените създават усещането за ядки. За разкош скрих и няколко цели, сварени кестена в кейка. Готово сварени кестени, по технологията Sous-vide, както и готова, подсладена кестенова паста можете да откриете в гурме магазините на "Дар от Боговете." 


Продукти:

100 г пудра захар
100 г меко масло Elle & Vire
6 яйца (разделени жълтъци от белтъци)
200 г натурален шоколад Valhrona
2 с.л. брашно
1 капка есенция ванилия
щипка сол
150 г фино, смлени, печени кестени (от 500 г кестени)

1 консерва вакумирани кестени Marrons Entires Sous-Vide

пудра захар за поръсване


Загрейте фурната на 250 градуса.
С помощта на нож направете кръстче от към острата страна на кестените, сложете ги върху хартия за печене и ги изпечете за около половин час, до готовност. Извадете ги и още топли ги увийте в памучна кърпа. По този начин ще се запарят и много лесно ще се отделят от обелката и ципата. Моите кестени се обелиха изключително лесно. Смелете ги в блендер. 



Разбийте с миксер пудрата захар и мекото масло, докато получите мек крем. Добавете жълтъците и разбийте. Стопете на водна баня шоколада и добре го охладете. Излейте го в сместа и разбъркайте, заедно с ванилията и щипка сол. Добавете брашното. Накрая сложете фино, смлените кестенови трохи и разбийте с миксер. 



Избийте белтъците на сняг и внимателно, с шпатула, ги добавете към шоколадовата смес. 
Намажете форма за кейк с масло и излейте сместа. Боднете сварени кестени в сместа. Печете кейка около 30 минути, до готовност. Охладете го напълно, прекарайте нож по ръба и отстранете формата. По желание поръсете с пудра захар.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://chewtown.com/2013/04/chestnut-meal-chestnut-chocolate-cake-gf/
                         http://www.kulinarno-joana.com/2013/10/shocoladov-sladkish-s-kesteni-bez-brashno/



2 коментара:

  1. Ани, ама много съм ти благодарна! Защото и аз обичам кестени, ама с беленето не се справях (макар и горещи да белех). Вече ще знам!
    А сладкишът е чудесен, браво! Прегръдки и хубави почивни дни. :)

    ОтговорИзтриване