Търсене в този блог

сряда, 25 ноември 2015 г.

Тартар с два вида сьомга и авокадо

    Напомнете ми, ако някой ден събера кураж да издам рецептите си в книга, непременно да включа този изключителен тартар с два вида сьомга в нея. Няма да повярвате, докато не го опитате... Невероятно свеж и балансиран вкус. Единственото условие е да ползвате качествени продукти, като прясно филе от сурова сьомга и качествена пушена сьомга, каквато безспорно е Labeyrie. Бих казала, че е най-добрата, която съм опитвала. 
    Можете да поднесете тартара по няколко начина - върху канапе от авокадо, в яйчени лодки или върху брускета, намазана с крема сирене и тартар. Аз избрах лимецов хляб с квас Пошон, който намазах с крема сирене St. Moret и поръсих с жълтък и черен пипер. За улеснение на заетите жени, хлябът се продава готов и полу-размразен в магазини Дар от Боговете. Оставих го да се отпусне за половин час и го изпекох за 10 минути на 175 градуса. Мигом у дома се разнесе невероятен аромат на домашно изпечен хляб. 
   Другата седмица е Никулден. Тартарът с два вида сьомга ще бъде звездата на Вашата трапеза. И никой няма да повярва, че сте го приготвили вие!


Продукти:

250 г прясно, сурово филе от сьомга
150 г пушена сьомга Labeyrie
2 с.л. каперси
2 с.л. вода от каперсите Fragata
2 с.л. зехтин
връзка магданоз
кората от 1 лайм
сокът от половин лайм
1/4 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. дижонска горчица Beufor
черен пипер

2 бр. малки авокадо
2 с.л. сок от лайм
черен пипер
2 с.л. зехтин
сол


Измийте и подсушете рибното филе. Важно е да бъде много прясно. Почистете кожата и го нарежете на много ситни парченца. По същия начин нарежете на ситно и пушената сьомга. Сложете ги в купа. Добавете нарязани на ситно каперси, магданоз, кората от един лайм, зехтина, 2 с.л. вода от каперсите, сокът от половин лайм, черния пипер и отделно разбъркани заквасената сметана с горчицата. Разбъркайте всичко добре.
Сложете в блендер съставките за канапето от авокадо и пасирайте. Не е необходимо да е фино смляно. 


Вземете ринг и разпределете авокадо сместа на дъното. Заравнете. Върху нея сложете тартара от сьомга и заравнете. Охладете за няколко часа и внимателно повдигнете ринга.
Декорирайте по желание.


Да ви е сладко!

Адаптирано от: http://thehealthyfoodie.com/two-salmon-tartare/

8 коментара:

  1. Леле, Ани, това ми е безкрайно по вкуса и безкрайно ти благодаря за идеята! Голям извор си за вкусотии, неизчерпаем! :) Много вдъхнвение ти желая, прекрасна Аничка!
    Прегръдки и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    прекрасен е рибния тартар.Чудесно поднесен, невероятна комбинация от продукти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, прясната сьомга с какво може да се замени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С поширана такава или печена и нарязана на ситно.

      Изтриване
    2. Много благодаря!

      Изтриване
  4. Здравейте!Искам да ви питам, според вас,трябва ли да замразяваме прясната риба,в случая сьомга,за да приготвим тартара? Четох,че това убива евентуални паразити в суровата риба.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рибата за суши се замразява на -60. Вие в домашни условия не можете да постигнете такива температури.
      Тартар се прави със сурова риба. Няма проблем.

      Изтриване
    2. На практика киселината от лимона/лайма "сготвя" суровата риба - обърнете внимание как след известно време променя цвета си, така че не се притеснявайте. Поздрави.

      Изтриване