Търсене в този блог

събота, 28 ноември 2015 г.

Киш с праз лук и спанак

    През леко хладния уикенд, когато всички сме се скрили уютно у дома ви предлагам да си изпечете един сезонен и много вкусен, зеленчуков киш. Продуктите са съвсем обикновени и лесно достъпни, а резултатът прекрасен! Приятно готвене :) 


Продукти:

200 г брашно
125 г  масло
2 яйца
1/2 ч.л. сол
3 с.л. хладка вода

продукти за плънката:

400 г праз лук
2 моркова
3 скилидки чесън
50 мл. зехтин
50 г масло
100 г пресен спанак
200 мл. готварска сметана за готвене
1 яйце
150 кашкавал
черен пипер
сол


В купа смесете брашното и нарязано на малки кубчета, студено масло. Добавете яйцата, солта и хладката вода и започнете да претривате с ръце и да го месите, докато получите тесто. Покрийте го с фолио и го охладете за 30 минути.


Загрейте фурната на 180 градуса.
Обелете праз лука и го нарежете на ситно. Обелете и нарежете чесъна и морковите на ситно. 
Задушете ги в зехтина, докато омекнат. Добавете маслото и измит и нарязан, пресен спанак. Задушете за няколко минути и долейте разбити сметаната с яйцето. Редуцирайте сместа за 10тина минути, подправете с черен пипер и сол и настържете кашкавал. Разбъркайте добре и оставете леко да изстине.

Извадете и разточете тестото. Поставете го на дъното на формата за печене. Леко го надупчете и излейте плънката в него. Заравнете добре. Печете киша 40-50 минути на загрята фурна. 


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Книгата "52 срещу 52"

9 коментара:

  1. Ани,
    прекрасен е кишът.Много подходящ за студеното време навън.Чуден е станал - бърз, лесен, достъпен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, сигурна ли сте, че брашното е само 200 грама? В книгата на М&Ш е дадено 500.
    Аз отмерих 200 гр., но се получи каша, а не тесто! Благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, здравейте. Сигурна съм да. Не можа да се е получило каша, защото това ми е пропорцията винаги за маслено тесто. Може би кишът в книгата е по-голям.

      Изтриване
    2. Здравейте Ани, сега виждам вашият пост и съм в шах. Направих тестото за киша по рецептата на шеф Манчев, но там изрично е написано 500гр брашно и повярвай ми не се получи тесто. Сега се чудя дали да почвам ново тесто с 200-300 гр ? Не знам как може да е посочено 500гр - но не става изобщо на тесто.

      Изтриване
    3. Здравейте Мария. За съжаление пропорцията в книгата навярно е грешна. Продуктите за моето тесто са класика и винаги в тази доза ги ползвам. Гарантирам ви, че ще получите тесто.

      Изтриване
  3. Хм, може би при мен маслото е било доста омекнало (в кухнята беше топло). Ако е твърдо от хладилника сигурно нямаше така да стане. В крайна сметка аз добавих още брашно на око, за да се получи хубаво тесто.

    А току що си опитах гозбата и смело твърдя, че е много, много вкусна! Благодаря, Ани, че насочи вниманието ми към тази рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да възможно е. В рецептата за маслено тесто винаги се слага студено масло. Много се радвам, че ти е харесал. Много е вкусен наистина.

      Изтриване
  4. Току-що го приготвих. При мен тестото пое още малко брашно. Но пък резултата.....ммм...приказна вкусотия. Пак ще се приготвя! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване