Търсене в този блог

събота, 19 декември 2015 г.

Шоколадово Коледно пънче (Бъдник)

    Някога на Бъдни вечер семейството се е събирало около трапезата, а в огнището е горял Бъдник. Френските сладкари са съхранили традицията и днес, като са пресъздали Коледното пънче под формата на десерт, т.нар. Bûche de Noël. Представлява шоколадово руло с крем, което е измазано с шоколад, наподобявайки шарка на дърво ( Бъдник). 
   Коледните празници наближават. Зарадвайте близките си с този прекрасен символ на хармонията и плодородието. Изключително вкусно руло, което ще впечатли и най-претенциозния вкус. 


Продукти за шоколадовия блат:

60 г брашно
30 г натурално какао
1 ч.л. бакпулвер
3 яйца
100 г захар
60 мл. прясно мляко Elle & Vire

продукти за крема:

200 мл. студена сладкарска сметана Elle & Vire
250 г сирене Маскарпоне
100 г захар
3 с.л. кокосови стърготини
1 ванилия
кората от 1/2 лимон

продукти за ганаша:

200 г сладкарска сметана Elle & Vire
200 г натурален шоколад Valhrona

пудра захар за поръсване
макарони Дар от Боговете


Загрейте фурната на 170 градуса.
Отделете в две купи жълтъците от белтъците.
Смесете в купа брашното, какаото и бакпулвера. Пресейте ги. В друга купа разбийте с миксер жълтъците, заедно със захарта до побеляване. Започнете да добавяте в яйчената смес прясното мляко и сухата смес, като ги редувате. Разбийте добре сместа. Измийте бъркалките и разбийте белтъците на сняг. Внимателно го добавете в сместа, като бъркате с бъркалка в една посока, като се стараете максимално да запазите въздуха в сместа. 


Покрийте правоъгълна тава с размери 35:25 с хартия за печене и излейте сместа. Разпределете я по цялата повърхност равномерно. Печете блата 12 минути до готовност.
Намокрете и отцедете хартия за печене с големината на тавата, в която печете. Леко я подсушете. Внимателно обърнете топлия блат, върху нея и с помощта на хартията още топъл го навийте на руло. Оставете го така да изстине. 


За да приготвите крема разбийте студената сметана на сняг. Добавете захарта. Накрая сложете и маскарпонето като продължите да бъркате с лъжица. Добавете кокосовите стърготини, ванилия и лимонова кора. 
Развийте рулото и го намажете по цялата дължина с крема. Внимателно го навийте по дължина на руло, като прехлупената страна остава отдолу. Отрежете една част леко по диагонал. По същия начин изравнете леко и другия край на рулото. Прехвърлете голямото парче в поднос и прилепете до него по-голямото отрязано парче, а отгоре поставете по-малкото.
Загрейте сметаната на котлона, и когато клокне сложете шоколада. Отстранете от котлона. Бъркайте енергично, докато се стопи и сместа стане хомогенна. Охладете я добре и разбъркайте отново. С помощта на лъжица измажете пънчето. Не е необходимо да минавате с вилица, от лъжицата се получават естествени шарки на дърво.
Поръсете леко с пудра захар, като сняг. Декорирайте по желание с борова клонка, клончета касис или с макарони.


Да ви е сладко!

Вдъхновено от: http://tanya-www.blogspot.bg/2014/11/blog-post_16.html
                               http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/buche-de-noel/

14 коментара:

  1. Ани ,
    твоето коледно пънче е досущ като истинско.Много красиво, а сигурно и много вкусно.Да ви е сладко на всички.
    Весели коледни празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Ели. И аз още му се радвам. Наистина изглежда като истинско пънче :))) Весели празници и домашен уют Ви пожелавам!

      Изтриване
  2. Прекрасно е!
    Чудесна публикация!
    Весели коледни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Боряна. Много се радвам, че Ви харесва пънчето. Весели и светли празници Ви желая :)

      Изтриване
  3. Жива красота. Плаче си за една шоколадова камина :) Весели празници, прекрасна Ани, извор на много мои вдъхновения около печката. Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ви благодаря Жени. Надявам се пънчето да краси и Вашата трапеза :) Весели и щастливи празници ви желая! :)

      Изтриване
    2. ТЦ.Не съм такава голяма майсторица. Но за сметка на това съм откраднала половината ти меню за Бъдни вечер. От години правя твоя божествен тиквеник. Днес направих чушките, разядката. Сега се точа на сармичките и баклавата :)

      Изтриване
    3. Страхотно! Радвам се, че съм била ваш, тих гост на празниците :)

      Изтриване
  4. Много е хубаво, Ани!
    Весела Коледа ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Сега го правя, но блата не ми се получи нещо. Не се надигна въобще. Другия път се надявам да стане. Днес ще правя и рулото от кайма и кисело зеле. Определено сладките неща не ми се полупават. Весели празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да се надигне блатът е много важно внимателно да прибавите и разбъркате белтъците в сместа. Трябва да ги обръщате с шпатула в една посока. Така ще съхраните въздуха и блатът ще се надигне при печене, тъй като е пандишпанов. Надявам се рулото да се е получило :)

      Изтриване
  6. Страхотен десерт! Приготвих го за Коледа и се хареса на всички у дома. Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно Деси! Браво! Сигурна съм, че ви е било много сладко :)

      Изтриване