Търсене в този блог

петък, 25 декември 2015 г.

Телешко Уелингтън с манатарки

Весела Коледа скъпи приятели!

Бъдете здрави и добри! Обичайте се и търсете семейството и приятелите си по-често. Пожелавам Ви уют и топлина в домовете и мир и спокойствие в душите. 

За Коледния обяд Ви поднасям една истинка гурме класика - Телешко Уелингтън с манатарки. Представлява телешки, тендърлойн стек, с плънка от манатарки, уютно увито в хилядолистно тесто и изпечено на фурна. Ястието изисква много внимание и използването на мини стекове от първокласно говеждо, на магазини Дар от Боговете, улеснява приготвянето им. 
Ще се радвам да го опитате. Сигурна съм, че и най-претенциозните гурмани ще останат очаровани.


Продукти:

бутер тесто + брашно за разточване
2 x 200 г тендърлойн стек (Дар от Боговете)
20 мл. зехтин
2 лука шалот
1 скилидка чесън
150 г гъби сушени манатарки
100 г гъби Печурка
прясна мащерка
черен пипер
сол
1 капачка коняк
100 мл. готварска сметана Elle & Vire
1 яйце за намазване


Накиснете сушените манатарки за 20 минути в гореща вода. Отцедете ги и ги нарежете. Измийте и нарежете Печурките. Почистете и нарежете лука и чесъна.
Загрейте тиган с малко зехтин. Поръсете стековете с черен пипер и сол и ги сложете в тигана. Запечатайте ги за по минута от страна, докато добият златист загар.  Извадете ги в чиния и ги оставете на страна. Намалете огъня. В същия тиган сложете нарязаните лук и чесън. Добавете малко вода. Задушете за минута и сложете нарязаните гъби. Добавете мащерка, черен пипер и сол и капнете коняка. Задушете ги до омекване и докато останат на мазнина.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покрийте тава с хартия за печене.
Отрежете два квадрата от бутер тестото, с големина, колкото да покрие един стек. Поръсете малко брашно на плота и го разточете леко. Разпределете от гъбената плънка върху квадрата. Отделете една част от гъбите за соса. Отгоре поставете един от стековете. 


Прехлупете всеки от ъглите върху месото. Внимателно обърнете пакета върху хартията за печене, с прехлупената страна надолу. Отгоре направете фини разрези и по желание декорирайте с изрязана от бутер тесто формичка. Аз украсих с формичка на кедров лист и снежинка. 


По същия начин завийте и другия стек. Намажете с разбито яйце за по-блестящ загар и пъхнете във фурната на 200 градуса. Печете до готовност на тестото.


Включете отново котлона и загрейте гъбите. Налейте сметаната и кипнете за няколко минути соса.
Поднесете ястието, полято с гъбения сос, с гарнитура по избор - задушени броколи, аспержи, чери домати, моркови, грах, или само със свежа салата. Наздраве!


Да ви е сладко!



12 коментара:

  1. Честито Рождество, мила Ани! Светли и уютни празници желая на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти слънчева Йоли. Бъдете здрави и вие с Цанко.

      Изтриване
  2. Честита Коледа, Ани! Пожелавам много здраве и усмивки! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Поли. Здраве и хубави емоции и за вас.

      Изтриване
  3. Весела Коледа, Ани! С пожелания за много здраве, много късмет и радост за теб и близките ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник Лучи. Бъдете здраве и се обичайте.

      Изтриване
  4. Изглежда празнично и вкусно!
    Честита Коледа! Уют и топлина и в твоят дом Ани!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа, Ани!
    Бъдете здрави и честити!
    Рецептата е прекрасна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бъдете здрави и благословени Ваня. Благодаря ти за отзивите.

      Изтриване