Търсене в този блог

неделя, 27 декември 2015 г.

Свинско контрафиле с чушки

    Отминаха Коледните празници и ни предстои посрещане на новата година. Ако ще я посрещате у дома, моето Новогодишно предложение към Вас е Свинско контрафиле с чушки. Поднесох ястието с гарнитура от сотирани аспержи и гъби и по този начин се получи много леко и същевременно засищащо и вкусно. По желание можете да го поднесете с картофи, сотирани броколи или брюкселско зеле. Контрафилето е едно от най-крехките части на месото, нетлъсто и малко по-сухо. Ако го обичате си заслужава да опитате тази рецепта. Наздраве с чаша хубаво, българско вино Каменки 2013 г. 


Продукти:

550 г свинско контрафиле
черен пипер
сол
2 с.л. Дижонска горчица
30 мл. зехтин
прясна мащерка

4-5 червени чушки
1 глава лук
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. захар
черен пипер
сол
1 кафена чаша бяло вино

аспержи
гъби Печурка



Почистете лука и го нарежете на половина. Всяка половина нарежете на тънки полумесеци. Почистете чушките от семките и ги нарежете на тънки и дълги парчета. Задушете ги в дълбок тиган, заедно с лука, с малко зехтин и вода, до омекване. Подправете с черен пипер, захар и сол. Налейте бялото вино и гответе, докато се изпари, чушките омекнат и останат на мазнинка.

Обелете и сварете аспержите в подсолена вода за 5 минути. Отцедете и ги сложете в студена вода. Отцедете. Измийте гъбите. Нарежете ги на четвъртини и ги сотирайте с аспержите в малко зехтин. Подправете със сол и черен пипер.


Нарежете контрафилето на котлети. Покрийте ги с прозрачно фолио и ги начукайте от двете страни. Поръсете с черен пипер и сол и намажете с горчица и зехтин. Поръсете ги с листенца прясна мащерка и ги изпечете на силно загрят, оребрен, тиган за минута-две от страна. Извадете ги и ги похлупете в чиния.

Поднесете котлетите, поляти с карамелизираните чушки, гарнирани със сотирани гъби и аспержи и, разбира се, чаша червено вино Каменки 2013 г. Виното Каменки е смес от два сорта грозде - Мавруд и Каберне Совиньон. Леко, пивко и с изключително благ аромат, то ще обогати възприятието ви за вкуса на ястието и ще ви достави удоволствие.



Да ви е сладко!

Адаптирано от: книгата "52 срещу 52"

2 коментара:

  1. Чудесни празнични ястия Ани,
    великолепни предложения за предстоящите новогодишни вечери.
    Мир, любов, благоденствие и спокойствие в твоя дом !
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години Ели. Бъдете здрави и щастливи.

      Изтриване