Търсене в този блог

вторник, 22 декември 2015 г.

Кавърма със свинско месо

   Едно от любимите ястия на България е Кавърма със свинско месо. Вкусното проучване, вдъхновено от Philips Multicooker и сп. Good food, провокира читателите да гласуват за своето любимо, традиционно ястие. Безспорен фаворит се оказа Баницата, но нека отдадем почит и на другите любими класики, като мусака, миш маш, пълнени чушки, сърми и др. 
   Днес аз Ви поднасям Кавърма със свинско месо. Едва ли има дом, в който да не се е разнесъл уханния й аромат. Приготвих ястието с праз лук, два вида чушки и гъби. Поднесох го с чукнато яйце на очи и пресен магданоз. Мястото му в класацията е безспорно затвърдено. Ще се радвам да го опитате!
   Готвих ястието изцяло в новия Philips Multicooker и съм много доволна от резултата, защото той сам извърши последователно, всичките действия в един уред - пържене, задушаване, бавно готвене и печене. Без цапане на различни съдове и допълнително усилие от моя страна. 


Продукти:

650 г свинска плешка
30 мл. олио
3 с.л. брашно
4 стръка праз лук
2 скилидки чесън
3 червени чушки
3 зелени чушки
3 големи гъби Печурка
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. червено вино
1 ч.л. чубрица
1 яйце
сол


Измийте, почистете и нарежете свинското месо на парчета. Оваляйте ги в брашното. Включете мултикукъра, сложете олиото в него, поставете набрашненото месо и от бутона MENU изберете програма FRY за 15 минути. Запържете месото, като внимателно го разбъркате. 
През това време почистете праз лука и чесъна. Нарежете ги на ситно. Извадете месото от съда и на негово място сложете праз лука и чесъна. Налейте 1 ч.ч.вода и ги задушете на функция FRY за 15 минути. През това време нарежете чушките и гъбите на парчета и на 10-тата минута ги добавете при лука и чесъна. Разбъркайте и сложете подправките чубрица, черен пипер, сол, доматеното пюре. След края на програмата превключете от бутона MENU на функция STEW (бавно готвене) за 1 час. Налейте виното, върнете вътре месото, разбъркайте, затворете капака и оставете уредът сам да сготви яденето. 


Не е необходимо допълнително да разбърквате, защото уредът разполага с 3D технология за равномерно разпределяне на топлината. Ако сосът ви се стори по-рядък можете да го сгъстите като размиете 1-2 с.л. брашно в малко от бульона и го добавите в ястието. След края на програмата от бутона MENU изберете функция BAKE и от Cooking time задайте 15 минути печене. След 5 минути чукнете на повърхността едно яйце. След края на програмата яйцето ще се забули и запече. След края на програмата уредът сам ще премине в режим KEEP WARM и ще продължи да поддържа ястието топло.
Поднесете с пресен магданоз, люта чушка и мек хляб.


Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Снощи пригових янията и стана невероятна.От себе си добавих кашкавал нарязан на кубчета. Благодаря за идеята , пък и за идеите Ани :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Деница. Много се радвам, че сте опитали яхнийката. Наистина е мноого вкусна и уютна. Поздравявам ви!

      Изтриване
  2. Кавърмата е много вкусна. Аз нямам мултикукър, затова я приготвих в тенджера на котлона. Спазих всичко, както сте го описали, само единият час бавно готвене при мен беше малко повече, но пък нямах печене накрая. Тук искам да ви поздравя за изключително ясно описаните стъпки на приготвяне. С това ни улеснявате максимално нас, начинаещите кулинари :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф здравей отново. Разбира се, кавърмата може да се приготви и в обикновена тенджера без никакъв проблем. Радвам се, че начинът ми на обяснение на рецептите ви допада и е достатъчно ясен. Поздрави

      Изтриване