Търсене в този блог

вторник, 8 декември 2015 г.

Месно руло, с плънка от кисело зеле, обвито в бекон

    Наближават Коледните и Новогодишни празници. Време прекарано на трапезата с нашите близки и приятели. Ако вече сте започнали да се оглеждате за вкусни, празнични рецепти, значи сте на правилното място. 
  През целия Декември ще споделям с вас много интересни, месни рецепти, с които да разнообразите Вашата трапеза и да впечатлите Вашите гости. Нещо повече, ще поднеса рецептите с едно впечатляващо вино, произведено в България, защото вярвам в потенциала на висококачествените, български вина, произведени по френски стандарт, но с грозде, зряло в слънчевите склонове на Родопите. 

                       

   Вероятно ще ви е интересно да научите, че Яката е лозaровинарско сдружение, в което членуват изби в района на Родопска Яка. Това е местност в подножието на Родопите или слънчевата ивица, която се простира по продължение на планината. От р. Чая до р. Въча и на юг от р. Марица до Родопите. Територията, която обхваща Яката е обособена като микро-регион с особено подходящи условия за развиване на винопроизводство още през 1996 г. от международен научен екип, включващ френският експерт проф. Жан-Клод Жакине с подкрепата на ООН и Министерство на Земеделието на Р. България.
     Виното Каменки е смес от два сорта грозде - Мавруд и Каберне Совиньон. Леко, пивко и  с изключително благ аромат. Прави се основно за износ, но аз вярвам, че с тези вкусови качества и утвърдена технология, заслужават да бъдат на българската трапеза. 
Още от времето на Хан Крум и неговите закони, сортът Мавруд се е отглеждал по нашите земи, и специално в Тракийската низина, където този сорт ни е завещан от Траките – родоначалници на лозаро-винарския поминак, преминал през вековете до чак до наши дни.
     Виното Каменки се предлага в ниския и високия ценови диапазон. Високият клас на избата се казва Каменки Каматан. Това е името на купажа от четирите сорта грозде МАВРУД, МЕРЛО, КАБЕРНЕ СОВИНЬОН и КАБЕРНЕ ФРАН, отглеждани на 200 дка, собствени лозя в Каменки. Думата идва от Родопите и означава “красив, хубав”. 
   Рецептата, в компанията на която днес ви казвам "Наздраве" за предстоящите, зимни, семейни празници е Месно руло, с плънка от кисело зеле, обвито в бекон. Една интересна алтернатива на зелевите сърми, която съм сигурна, че много ще ви допадне.

Продукти:

700 г кайма смес
шепа пресен розмарин
1 яйце
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 филии, намокрен хляб
черен пипер
сол
връзка магданоз
1 ч.л. кимион

продукти за плънката:

700 г кисело зеле
30 мл. зехтин
2 моркова
1 глава лук
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер

20 слайса бекон
глави чесън
зехтин


Нарежете на ситно лука и двата моркова за плънката и ги задушете в зехтина с малко вода, до омекване. Добавете нарязаното на ситно кисело зеле и задушете, до омекване и изпаряване на течността.  Охладете.
Загрейте фурната на 200 градуса.
В купа смесете всички продукти за каймата. Омесете добре.
Пригответе си тава, покрита с фолио и леко го намажете със зехтин.


Вземете хартия за печене и подредете върху нея, плътно застъпени, слайсовете бекон. Отгоре разпределете равномерно каймата, под формата на правоъгълник. Следва слой от задушеното зеле. Внимателно завийте на руло по дължина и с помощта на хартията леко го прехвърлете в тавата, като отстраните хартията. Рулото ляга върху фолиото. Сложете няколко глави чесън около него. Полейте със струя зехтин и печете на загрята фурна около 30-35 минути. 
Разрежете на филии и поднесете със свежа салата.


Да ви е сладко!


---------------------------------------------------------------------------------------
Поднесете празничното руло с чаша червено вино "Каменки". Виното „Каменки” е микс от сортовете Мерло и Каберне совиньон. Ароматът се налага с тоновете на много добре узряло грозде и тези на касис и червени горски плодове. Гроздето е произведено в района на избата, известен с дълга история датуваща още от времето на траките. Виното е продукт на класическа технология на производство и притежава редица специфични качества. Цветът е наситено червен до гранатов, жив и весел . В устата се долавя, преди всичко топлината и яркото слънце на юга, закръгленост и пълнота, идваща от щедрата земя разположена върху мека хълмиста природа. Дългият и наситен вкус се амалгамира добре с узрелите танини и оформя хармонията на виното. 
На този етап вината Каменки можете да откриете единствено с магазини Casa Vino, хипермаркет Фантастико и в магазини Вино и Храна за приятели. 


Адаптирано от: Била Кулинариум, бр. 1

6 коментара:

  1. Ани,
    чудесно е рулото.Прекрасно празнично предложение.Лесно и удобно за приготвяне руло, но същевременно много красиво и ефектно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, честит имен ден! Да си носиш името със здраве и с все същата слънчева усмивка! Желая ти безкрайно щастие!
    А рулото е чудесно!
    Весел празник. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Ани,
    Готвите страхотни и вкусни неща! Бих искала да ви попитам нещо относно зехтина който използвате - дали е такъв за готвене или extra virgin, тъй като знам за последния че при нагряване освен че губи свойствата си става и канцерогенен. Досега съм ползвала зехтина само за овкусяване на салатите, но за готвене сякаш искам да заменя вече олито :-)
    Благодаря ви предварително за отговора!
    Поздрави,
    Деси

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да предложите и подходящ сос за това руло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ирина. В това руло вкусът идва от киселото зеле и от бекона. Не бих го поднесла със сос, но ако все пак обичате да има сос, опитайте с винен. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  5. Ани,вчера приготвих рупото много е вкусно.Благодаря за рецептата. Весели Коледни и Новогодишни празници.☺

    ОтговорИзтриване