Търсене в този блог

събота, 6 февруари 2016 г.

Френска лучена супа

    Френска лучена супа - истински специалитет на френската кухня. Приготвена за първи път от Луи V, по-късно припознавана като храна на бедните, заради простичките си и леснодостъпни съставки, като лук и бульон, а днес една абсолютна класика и задължителна част от менютата на най-добрите световни ресторанти. Изключително вкусна супа, с обикновени продукти, които има в почти всеки дом. Лукът, който в тази супа е килограм и двеста грама се карамелизира в масло и зехтин, след което се потапя в море от бяло вино и бульон, върху който плува лодка от вкусна селска багета с чесън и стопено, ароматно сирене. Представихте ли си комбинацията? Сигурна съм, че тази супичка ще ви спасява занапред в много ситуации, в които у дома няма нищо друго за хапване, но в килера имате задължителния за всяка яхния лук. Аз приготвих супата с филиика, стопено сирене Грюер, но по желание можете да го замените с друго твърдо сирене, като Гауда, Пармезан или дори кашкавал. 


Продукти:

1200 г жълт лук
3 с.л. масло Elle & Vivre
3 с.л. зехтин
черен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 кафена чаша бяло вино Tonon Venezia Pinot Grigio
1,8 литра горещ бульон (говежди, пилешки или зеленчуков)

селска багета с лук (магазин Дар от Боговете)
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
150 г сирене Грюер (магазин Дар от Боговете)


Почистете лука от люспите и го измийте. Разрежете всяка глава на половина и след това на тънки полумесеци. 


Вземете дълбока тенджера и загрейте в нея маслото и зехтина. Изсипете лука и разбъркайте на силен огън. Затворете капака, намалете на слаб огън и задушете лука до омекване около 15 минути. След това отворете капака, добавете черния пипер, солта и захарта. Усилете котлона и гответе без капак около час, като постоянно разбърквате. Към края е възможно по-често да се налага да бъркате, за да не загори на дъното. Ако е необходимо леко намалете силата на огъня. Цветът на лука трябва да стане кехлибарен. 


Добавете брашното и разбъркайте. След него налейте бялото вино. Накрая бавно, черпак по черпак добавете горещия бульон, като разбърквате след всеки. Усилете котлона и оставете да заври, след това намалете на умерен огън и гответе около 30 минути до готовност. 
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.


Налейте супа в огнеопорни купички. Отрежете филия хляб, полейте я с малко зехтин и я натрийте със скилидка, разрязан чесън. Поставете филията от багетата върху супата. Отгоре настържете от ароматното сирене Грюер, като се старайте да попада и върху супата. 
Пъхнете купичките във фурната, докато хлябът стане хрупкав, а сиренето се стопи. Внимателно ги извадете с ръкохватки и ги поднесете върху студена чиния.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ани,
    прекрасна е тази класика - френската лучена супа.Твоята изглежда перфектно, както винаги.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам тази супа!
    Чудесна е твоята, Ани!

    ОтговорИзтриване