Търсене в този блог

петък, 12 февруари 2016 г.

Солен чийзкейк със сьомга за празника на любовта и виното

     За едни празник на любовта, за други празник на виното, а за мен и двете. :) Тази година вместо сладък десерт или торта, реших да Ви поднеса Солен чийзкейк със сьомга.

     Необходимо ви е само малко усилие и въображение, за да го приготвите и поднесете с много любов за романтичната вечеря на свещи с Вашата половинка. Нежен и елегантен, Чийзкейкът със сьомга ще изрази Вашите чувства и ще подсили емоциите Ви.

       Пожелавам ви един любовен св. Валентин. Ако вече сте открили своята половинка, ценете  я и я уважавайте. Казвайте й по-често "Добре, че те имам!" Толкова простичко, а изпълнено с толкова много смисъл...


продукти за блата:

200 г солени крекери
100 г стопено масло
2 стръка прясна мащерка

продукти:

300 г крема сирене
200 г прясна сьомга
200 г пушена сьомга
връзка пресен лук (или див лук)
връзка копър
шепа каперси
кората от 1 лайм
сокът от половин лайм
черен пипер
1 с.л. зехтин


Сложете в блендер крекерите и стопеното масло, поръсете с листенца мащерка и пасирайте, докато получите маслени трохи. Изсипете ги на дъното на форма за торта или в ринг, поставен върху поднос и заравнете с ръце. Притиснете, без да натъпквате прекалено силно. Приберете в хладилник да стегне леко, докато приготвите плънката.


Поръсете прясното филе от сьомга с черен пипер и сол, увийте го във фолио или пергамент и го изпечете за 20 минути на загрята на 200 градуса фурна. Охладете го и го накъсайте на малки парченца в купа. Нарежете на малки парченца и пушената сьомга и добавете и нея. Сложете крема сиренето в купата и добавете ситно нарязани пресен лук, каперси и копър. Настържете кората от лайм и изцедете сока от половин лайм. Подправете с черен пипер и налейте струя зехтин. Разбъркайте всичко много добре и разпределете сместа върху основата на чийзкейка. Заравнете и украсете по желание с розички от пушена сьомга, ситно нарязан копър и кора от лайм. Охладете го за няколко часа преди консумация.


Да ви е сладко!

---------------------------------------------------------------
А ако за вас 14 Февруари е празник на хубавото вино, горещо Ви препоръчвам да го споделите с приятели с бутилка червено вино Каменки Каматан. Каменки е висококачествено, вино от Родопите, купаж от четири сорта грозде Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран, отглеждани на 200 дка собствени лозя в областта Яката. Като любител на червеното вино, какъвто станах след като станах за първи път майка (преди това изобщо не пиех), съм истински очарована от вкуса и лекотата, с която се пие това вино. Смятам, че по нищо не отстъпва на прескъпите Италиански и Френски вина. Наздраве!

Адаптирано от: "52 срещу 52" Манчев срещу Шишков

5 коментара:

  1. Много елегантен чийзкейк, Ани!
    Съвършен е за романтична вечеря!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересен и впечатляващ чийзкейк Ани.Наистина е перфектен избор за романтична вечеря.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте. Приготвих чийзкейка, но съм убедена, че имате грешка. Със 200гр крекери и 100гр масло стана пълен теч. Утре ще ходя за още крекери и ще правя нова основа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Пепа,
      какви крекери ползвахте? Моите бяха max mix. В какъв смисъл теч? Количеството е точно за основа.

      Изтриване
  4. Сместа стана течна и недостатъчна да ми покрие основата на формата. Марката не им запомних, но бяха 200 грама. Ще добавя сега още крекери и ще стане. Иначе крема със сьомгата стана превъзходен. Ще впечатлявам гости тази вечер :)

    ОтговорИзтриване