Търсене в този блог

неделя, 21 февруари 2016 г.

Испанска тортия

   Испанска тортия - една обичана класика от Испанската кухня. В най-базисния си вариант представлява омлет с картофи и лук. Популярен е като Tortilla de Patatas или Tortilla Espanola. В Испания се предлага в много вариации. Една от най-популярните е с добавка на пикантен, испански салам Чоризо Иберико. Чоризо е деликатесен салам от кълцано свинско месо от породата Иберийско прасе, с чесън и пикантен червен пипер. 


Висококачествен, внесен от Испания салам Чоризо, в три разновидности, можете да откриете в гурме магазини "Дар от Боговете". Към тортилята добавих още гъби, червена и зелена чушка. Получи се изключително ароматен, картофен омлет, който всички много харесахме у дома. Можете да направите свой вариант, според сезона или Вашите лични предпочитания. Вкусна е топла и студена. Подходяща е за закуска, лек обяд и дори за пикник или парти, нарязан на хапки. Един много интересен начин за поднасяне на Tortilla rellena е разрязана хоризонтално, по-дебела, или две тънки тортии, по средата намазани с руска салата, или майонеза и рулца от раци. По този начин ще изглежда като торта, аранжирана с резени Чоризо. Следващия път ще я приготвя по този начин.


    Аз изпържих картофите в малко мазнина. По принцип избягвам да пържа, освен, когато рецептата е по-специална и това би променило крайния вкус. Ако не искате да пържите можете да ги сварите или изпечете, но вкусът на тортилята може да се промени. Картофите могат да бъдат нарязани на шайби или на различни по големина парчета. Важно е картофите да изстинат напълно, преди да ги сложите в яйцата, за да не започнат да се готвят, преди да ги сложите в тигана. Също така картофите трябва да се оставят да постоят в яйцата около 10 минути, за да поемат добре, преди да ги сложите в тигана. 

NB: Трудност в тази рецепта представлява обръщането на самата тортия по време на печене с допълнителна чиния. Възможно е да претърпите и неуспех и леко да се разпадне при самото обръщане. Моят съвет е след като излеете омлета в тигана, постоянно да го разклащате, за да не захване отдолу. Печете го на среден огън и постоянно прокарвайте шпатула по ръба му, за да го отлепите добре. Уверете се, че е напълно отлепен в центъра и чак тогава пристъпете към обръщане. Непременно ползвайте ръкавици, за да не се изгорите и чиния, с диаметър по-голям от диаметъра на тигана. Действайте бързо и рязко. Обърнете тигана, след това леко приплъзнете омлета, обратно в тигана, за да се изпече и от другата страна. 
     

Продукти:

5 големи картофа
1 малка глава лук
3 бр. гъби Печурка
половин червена чушка
половин зелена чушка
100 г пикантен испански салам Чоризо Иберико
5 яйца
зехтин
черен пипер
сол

пресен магданоз за поръсване

Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета, с дебелина около 2 мм. Загрейте тиган, като нелеете зехтин, който да покрие дъното на съда и изпържете за по 2-3 минути картофите на няколко пъти. Необходимо е да омекнат, без да покафеняват прекалено много. Отцедете с решетъчна лъжица и ги оставете в купа да изстинат добре. 


Прецедете останалата мазнина, като запазете част от нея в тигана за зеленчуците.
Нарежете лука на полумесеци, гъбите на парчета, половината от Чоризото на парчета и двете чушки на фини ленти. 


Задушете ги до омекване в тигана. Охладете ги добре.



В дълбока купа разбийте яйцата с тел. Сложете вътре картофите и ги оставете да постоят така около 10 минути, за да се напоят добре. Добавете задушените зеленчуци и Чоризото и внимателно разклатете и разбъркайте с вилица, като внимавате да не разкъсвате картофките. Поръсете със сол и черен пипер.


Почистете тигана. Загрейте малко от останалата мазнина в него и изсипете яйчено-картофената смес. Бързо разпределете всичко равномерно в тигана. Намалете котлона на средна степен и гответе тортията, с често разклащане, за да не захване отдолу, докато видите, че е изпечена от долната страна. 


Прокарвайте шпатула по ръба. Когато се уверите, че се е изпекла отдолу, прокарайте, ако е необходимо няколко пъти шпатулата от всички страни, за да сте сигурни, че добре се е отлепила от дъното на тигана. Вземете чиния с диаметър по-голям от диаметъра на съда, сложете си ръкохватки, хванете двата съда и бързо и рязко обърнете тортията в чинията. След това лекичко я приплъзнете обратно в тигана. 
Гответе тортията и от другата страна, докато се изпече, след това отново прекарайте шпатула и може да я обърнете още веднъж по съшия начин с чинията. На финала подредете резени Чоризо на повърхността. 


Изключете котлона и внимателно я приплъзнете в голямата чиния. Поръсете с нарязан, пресен магданоз.


Да ви е сладко!


NB: На Испански език се пише Torilla, но двойното "ll"се произнася "ia", т.е. правилно е да се казва тортия. Заради начина на изписване в България ястието е по-популярно като тортиля. Не бива да се бърка с плоските царевични питки със същото наименование.

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)

Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.



6 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти Танче. Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  2. Mnogo lepo si ej iskombinovali.Da ti i Španci pozavide :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани,
    прекрасен омлет, бързо и лесно ястие.Много ефектно и вкусно.Прилича на пататник по начина на обръщане, но всъщност е един много богат и вкусен омлет.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам такава тортиля! Чудесна е, Ани! Усмихнати поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, Ани!
    Опитвала съм в Испания оригинала преди време и много ми харесваше.
    Вчера за пръв път реших и аз да приготвя тортия вкъщи и предпочетох Вашата рецепта. Очарована съм от резултата - и като вкус, и като визия е точно като тортията, приготвяна традиционно в Испания. Адмирации за споделената рецепта! С радост бих се доверила и на други Ваши рецепти, много харесвам блога Ви! Желая здраве и щастие на Вас и семейството Ви!
    И весели Коледни празници!
    С поздрав, Петя

    ОтговорИзтриване