Търсене в този блог

петък, 17 юни 2016 г.

Италианска фритата с рикота, гриловани тиквички и лук

    През последната седмица съм заредена с много положителни емоции и се чувствам много щастлива. Всичко започна в събота 04.06., когато имах удоволствието да присъствам на вторите Годишни кулинарни награди на Блоговодител и за моя огромна радост бях удостоена с първа награда в категория "Жител на света", или най-добър блог с чуждестранни рецепти. Радостта ми се умножи от факта, че не само журито е гласувало за мен, но и всички читатели, за което съм Ви безкрайно признателна! Искам да Ви споделя, че наградата стои на почетно място на бюфета в новата ми кухня и изключително много се гордея с нея. 
    Сърдечно благодаря и на организаторите - Илиян и Иво за старанието и страстта, с които организират конкурса за втора поредна година, на всички спонсори, които са привлякли, за да се състои това прекрасно събитие и да им пожелая още по-голяма аудитория занапред и много успехи! Благодаря и за чудесните награди!





    Емоциите продължиха с полет до мечтаната, живописна Тоскана, където прекарахме 7 незабравими дни на йога ретрийт в красиво имение високо в Апенините. В компанията на много позитивни и интересни хора се насладихме на чара на Флоренция, Пиза, Лука, Модена и Болоня, опитахме вкусна италианска домашна кухня, приготвяна, прясна всеки ден за нас от нашите доманики, семейство Вентура, и се насладихме на пивкото вино, което сами приготвят. А природата, природата просто спира дъха ти!










    В имението опитах много вкусна фритата с тиквички и лук, която много ми хареса. Вярна на моя стил ви предлагам собствения ми прочит. Ако не разполагате с рикота можете да я замените със заквасена сметана. Получи се много вкусно и леко ястие!



продукти:

2 глави стар лук
2 пресни тиквички
6 яйца
500 г сирене Рикота
черен пипер
сол
1 скилидка чесън
100 мл. зехтин
1/4 ч.л. захар
шепа пресен босилек
шепа пресен риган

100 г кашкавал


Обелете лука, измийте и го разрежете на две половини. Всяка половина нарежете на полумесеци. В тенджера задушете лука с приблизително 30 мл. зехтин и вода, до омекване. Добавете сол, черен пипер и 1/4 ч.л. захар и гответе до покафеняване, докато течността се изпари. Отстранете от огъня.
Измийте тиквичките внимателно и без да ги белите ги нарежете на тънки кръгчета. Капнете малко зехтин в силно загрят тиган и гриловайте на порции всички тиквички.
Загрейте фурната на 200 градуса.
В купа разбийте с миксер яйцата. Добавете сиренето Рикота, сол, черен пипер и стиснете скилидка чесън. Накрая нарежете на ситно пресен босилек и риган. Разбийте добре.
Вземете форма за печене. Подредете на дъното тиквичките. Отгоре разпределете сотирания лук и залейте със яйчената смес. Печете фритатата до готовност, докато стегне и добие златист загар. Извадете, настържете отгоре кашкавал и допечете за още 5 минути. 
Поднесете топла или студена с гарнитура свежа салата.


Да ви е сладко и не спирайте да се усмихвате!
Източник снимки: фотограф Симеон Леви

4 коментара:

  1. Поздравления, Ани за заслужената награда
    и чудесната разходка в приказна Тоскана.
    Чудесна е фритата!
    Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Друго не знам, ти открай време си жител на света. Но тази италианска история..... да кажа благородна завист, няма да е много благородно;) Но се радвам, че някой се наслаждава на тези неща, толкова, колкото и аз бих.
    И непременно ще опитам предложението ти. Тези хора досега не са ме разочаровали. Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита нарада ,Ани!Толкова красота има в този пост и много вкусна фритата!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани
    заслужена напълно е наградата за теб.Никога не съм посещавала Италия, но с твоята неоценима помощ се насладих на снимките, а фритата е прекрасно и вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване