Търсене в този блог

четвъртък, 11 август 2016 г.

Арменска гарнитура от патладжани и домати (Топакац)

    В предишната публикация Ви обещах да Ви споделя рецептата за тази вкусна гарнитура, която приготвихме заедно с Лия у дома. Тя ми разказа, че в Армения това е една от най-често приготвяните гарнитури, като може да се поднася топла и студена, като допълнение към месо или само с лаваш (хляб). По нейните думи буквално цяло лято хапват Топакац. 


    Признавам, че ми беше много интересна рецептата, особено технологията за приготвяне на доматите. Домати с масло за мен беше новост. Патладжаните донесе Лия, като предварително ги беше изпекла на котлона, за да добият онзи приятен опушен вкус, който не е възможно да се получи във фурната. Можете да ги приготвите и на грил или на барбекю. Пекат се цели. След това за 1 секунда се потапят в ледена вода и много лесно пада обвивката. Тя ми сподели, че в Ереван това ястие се приготвя най-често от мъжете в компанията, защото пекат доматите и патладжаните на барбекюто. Учудих се, че в рецептата няма чесън, но по-интересното беше, че когато го опитах готово вкусът беше сякаш имаше чесън. Ароматът на опушен патладжан е просто прекрасен. За правилното им изпичане Лия препоръча Холандския сорт, черни патладжани, които са равномерно дебели по цялата дължина, без издутини, за да се изпекат равномерно от всички страни.
    Ако обичате арменската кухня заповядайте в неделя на Coca Cola Chill&Grill във Варна, в Морската градина да се забавляваме заедно. Ще приготвя арменска рецепта за грил. 


За да приготвите рецептата са Ви необходими:

5 бр. червени, градински домата (НЕ розови)
50 г масло
черен пипер
сол
30 мл. олио
1 ч.ч. вода
1,8 кг. патладжани (около 5-6 бр.)
1 глава жълт лук
черен пипер
сол
50 г масло
връзка пресен магданоз

Поставете доматите в по-дълбок тиган с капак. Вземете остър нож и енергично ги надупчете с върха на ножа по повърхността. Поръсете с черен пипер и сол и поставете върху всяко доматче по едно парче масло и няколко в тигана. 


Налейте една чаша вода, полейте с тънка струя олио , затворете капака и поставете тигана на котлона на силен огън, докато заври, след това намалете на среден огън и гответе доматите бавно и продължително, около час, като от време на време отваряте капака и поръсвате с още малко сол и черен пипер. 


Доматите са готови, когато пуснат хубав сос, омекнат и добре се разпукат, на местата където сте ги цепнали.


Докато доматите се готвят бавно нарежете една глава лук на тънки полумесеци. Стопете в дълбока тенджера маслото на среден огън и задушете лука в него с непрекъснато бъркане с дървена шпатула, без да допускате да потъмнее или да се запържи. Просто бъркайте непрекъснато и ако е необходимо леко намалете огъня. 


Вземете предварително печения патладжан и с помощта на дървената шпатула го нарежете на по-малки парчета. Не Ви е необходим нож, просто го удряйте вертикално с шпатулата и той се накъсва мигновено. 


Изсипете го при лука и разбъркайте. Добавете черен пипер и сол. 


Гответе 5-10 минути заедно и на финала поставете едно парче масло да се стопи от топлината отгоре върху патладжана, на изключен котлон.
Поднесете в плато едно до друго патладжаните и доматите. Когато се поднася студено може да се нарежат доматите и да се сложат в патладжаните. Поръсва се с наситнен магданоз.


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Стана ми още по-лятно. Прекрасна гарнитурка, да не кажа, че мога да остана само с нея;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, аз си я хапвах на другия ден като основно. Толкова приятен и летен вкус има :)

      Изтриване
  2. Ани, чудесна презентация!
    Обичам и патладжан, и домати и тази комбинация
    с аромат на масло ще е невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, почти всяка арменска рецепта започна с "Вземете едно пакетче масло" :))) Маслото е гвоздеят на почти всяка рецепта.Поздрави

      Изтриване
  3. Ани, това е страхотно! Рецептата веднага ми спечели сърцето! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях сигурна, че е точно по твой вкус. Чакам отзиви като го опиташ, заедно с рулото. Разкошотийка е :)

      Изтриване