Търсене в този блог

петък, 12 август 2016 г.

Плодова торта с боровинки и манго

     На 10 Август племенникът ми навърши 7г. Тъй като детското парти се отложи за след летния период се събрахме да отбележим повода само семейство и роднини. Исках тортата да бъде много лека, цветна, бутикова и много вкусна. 


      Знаете, че импровизирам на момента - малко от това, малко от онова, това ще си подхожда с другото и тръпна в очакване за първата хапка. Крайният резултат изуми и самата мен. Изключителен вкус! Истински летен хит!!


Бисквитките амарети придават идеалната доза горчивина, като същевременно запазват своята влажност, в контраст на сладкия, боровинков крем, който от своя страна перфектно хармонира със свежото плодово желе. Всяка хапка те въздига и приземява за следващата. Всички гости бяха очаровани, дори и тези, които твърдяха, че не обичат сладко :) Горещо Ви я препоръчвам, защото е много вкусна, напомня любимия ми десерт чийзкейк и не на последно място е много колоритна. Приятния лилав цвят постигнах без бои и оцветители, като претрих през цедка дребни, сини боровинки и ги добавих в крема. Ако не откриете консерва от манго, спокойно можете да ползвате 2-3 бр. прясно, меко манго или директно праскови, като почистите внимателно червената част от тях, за да получите хубав жълт цвят. Блендирайте ги до гладкост с малко пудра захар и съвсем малко вода и след това добавете стопения на водна баня желатин.
     Ще ви споделя една тайна. След като я извадих от фурната повърхността се пукна на кръст. Превърнах дефекта в ефект, като напълних цепнатините с пресни, ситни боровинки и чак след това залях с плодовото желе. Така при разрязване имахме и пресни боровинки в парчетата. За съжаление нямам снимка на разрез, защото не остана възможност да я снимам, толкова бързо беше изядена :) 


Продукти за основата:

50 г. сурови бадеми
200 г опаковка бисквитки Амарети
50 г масло

продукти за крема:

175 г крема сирене
200 мл. заквасена сметана
3 с.л. извара (Олимпус)
80 г кристална захар
3 яйца
2 с.л. лимонов сок
1 ванилия
200 г пресни, ситни боровинки

продукти за манго желето:

1 бр. консерва манго
1 праскова
1 пакет желатин

3 бисквитки Амарети за украса
шепа едри боровинки за украса

Загрейте фурната на 170 градуса.
Смелете бадемите в блендер. Добавете бисквитките амарети, като запазите 3-4 за украса на тортата. Накрая стопете на слаб огън маслото и го добавете при бисквитките леко охладено. Пасирайте до трохи.


Покрийте тава с хартия за печене и поставете отгоре ринг. Изсипете трохите и заравнете, като леко притискате. Печете основата 5-7 минути.
В купа разбийте крема сиренето, заедно със захарта и заквасената сметана. Добавете изварата, след това яйцата, лимоновата кора и ванилията. 
Сложете в голяма, ситна цедка 2-3 с.л. боровинки и поставете отдолу малка купичка, за да се отцежда сокът. Претрийте с голяма супена лъжица боровинките, така че гъстият им сок да остане отдолната страна на цедката. Той ви е необходим. След това внимателно, с помощта на лъжицата остържете долната страна на цедката в крема и разбъркайте, за да го оцветите в бледо лилаво. Изхвърлете пулпата на боровинките от цедката и повторете отново с останалите боровинки, докато получите желания лилав нюанс. Разбъркайте внимателно.


Излейте крема върху основата и печете около 40 минути, докато краищата са стегнали, а центърът леко мърда при разклащане. Охладете напълно, прехвърлете внимателно с хартията върху поднос или картон и приберете в хладилник за 2-3 часа, за да стегне добре. След това го извадете и с придържане на ринга изтеглете леко хартията отдолу.
Отворете и отцедете консервата от манго. Сложете плода в бледера, добавете една обелена, почистена от червените участъци, около костилката, праскова и пасирайте до гладкост. 
В купичка изсипете желатина и го залейте с 6 с.л. вода, за да набъбне. След това го стопете на водна баня, охладете го и го излейте в плодовото пюре. Изсипете желето върху тортата, заравнете и охладете за няколко часа. Декорирайте по желание с боровинки и отделените Амарети.


Да ви е сладко!

14 коментара:

  1. Чудесна торта, Ани! Да ви е жив и здрав малчуганът!
    Ще си взаимствам идеята за крем, че тези дни трябва да правя някаква без яйца, без печене, продове да няма, но сок - може да има :) Та ми идва точно навреме твоята де :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Пепи :) Моят крем е с яйца и се пече обаче. Надявам се да ти е послужил само за идейка. Прегръдки

      Изтриване
  2. Прекрасна торта Ани.Честито и здраво да е името на човека , за когото е предназначена тази торта.Много красива и много вкусна изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Ели. Всички гости много я харесаха. Рожденикът не обича торти :)))

      Изтриване
  3. Вчера бе направена за рожденият ден на съпругът ми. Изящно,красиво и вкусно. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Много ме зарадвахте niki. Сигурна съм, че вкусът ви е очаровал. Съдечни поздрави

      Изтриване
  4. Звучи интересно на вкус...да е жив и здрав племенника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Весе. Радвам се, че се отбиваш винаги при мен :)

      Изтриване
    2. Здравейте, какъв вид крема сирене използвате за крема )?

      Изтриване
    3. Здравейте, в случая Филаделфия.

      Изтриване
  5. Здравейте, бисквитите от къде да ги закупя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, обикновено ги продават в Lidl.

      Изтриване
    2. благодаря,и само да ми кажете ринга какъв диаметър е защото ми е важно да има тази височина. Хубав ден.

      Изтриване
    3. Здравейте Албена. В този случай е 20 см, тъй като беше само за семейството.

      Изтриване