Търсене в този блог

четвъртък, 4 август 2016 г.

Сладък салам

     Приготвих този светкавично бърз десерт, с помощта на един 7 годишен помощник, на вилата на близки приятели. Малкият кулинар нетърпеливо ми почукваше по прозореца, докато приспивам госпожицата, да запретваме ръкави и да приготвим обещаното сладичко за десерт.     Общо взето използвахме наличното, което не включваше орехи, но аз горещо Ви препоръчвам ако имате орехи да ги добавите. Всичко се разбърква в една купа, оформя се на руло и се охлажда във фризера. Можете да го направите с течен шоколад или с натурален, ако го обичате не толкова сладък. Добавките от сладко от смокини или друг вид сладко, орехи, стафиди, ром или коняк, оставям изцяло на Вашата преценка и вкус. Няма да коментирам вкусовите качества на сладкия салам, защото е един от любимите ми лесни и бързи шоко десерти. 


Продукти:

1 и 1/2 бр.  пакета чаени бисквити
две шепи смлени орехи
125 г масло
4 с.л. прясно мляко
сладко от смокини (по желание)
400 г натурален шоколад (или 400 г течен шоколад)



В купа натрошете с ръце бисквитите. Добавете смлените орехи, които е добре да не са много ситни, за да се усещат. Стопете маслото на бавен огън на котлона и горещо го излейте при бисквитите. Добавете 4 с.л. прясно мляко и разбъркайте добре. Нарежете няколко плодчета от сладко от смокини или друго сладко по избор. Накрая добавете стопения на водна баня шоколад или течен шоколад. Разбъркайте добре. Ако ползвате натурален шоколад и обичате да е по-сладко, може да добавите 1-2 с.л. пудра захар.



Разтворете прозрачно кухненско фолио на плота, под формата на правоъгълник. Сложете шоколадово-бисквитената смес по средата на фолиото, и го оформете като руло. Завийте го и леко го притиснете с ръце, така че да има хомогенна структура на руло. Приберете го във фризера поне за 2-3 часа. Извадете от фризера, отстранете фолиото и разрежете непосредствено преди поднасяне. Можете да го поднесете с топка сладолед, или полято с течен мед и поръсено с натрошени орехи.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ани,
    една стара рецепта от детството, която всеки си спомня и обича да приготвя.Много лесно , бързо и вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам този десерт! Непременно ще пробвам твоята версия, Ани. Изглежда ужасно вкусно! :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна рецепта! Вкъщи мн се харесва. Аз я приготвям с 200 гр. шоколад

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С шоколад става чудесно. Разтопен на водна баня.

      Изтриване