Търсене в този блог

понеделник, 8 август 2016 г.

Пилешко руло с омлет с пастърма (Арменска кухня)

   Обичам Арменската кухня! За мен това е една от най-вкусните и уютни кухни в гастрономията. Ястието, което днес ще ви поднеса ще потвърди думите ми. Божествено пилешко руло с пилешки пържоли от бут и омлет с пастърма с чимен. Без излишни подправки и аромати, само естествените вкусове на месото и омлета. Фантастична комбинация, подсилена от пикантния чимен, който е абсолютно задължителен за тази рецепта. Рулото може да се консумира както топло, така и студено, нарязано на филии в бургер. Ястието обикновено се поднася с Топакац (Гарнитура от опушен патладжан с лук и задушени домати с масло), много характерна гарнитура или студена салата, която се яде през цялото лято в Армения, рецептата, за която очаквайте в следващата публикация. 
      Покрай блога имам щастието да се запознавам с прекрасни хора, мои читатели. Така се запознах и с Лия Григорян, с която заедно сготвихме у дома това малко пиршество за сетивата. Лия благодаря ти! За мен беше истинско удоволствие да попия от опита ти :) 
         

Продукти:

6 бр. пилешки пържоли от бут с кожа
5 яйца
30 г масло
150 г. пастърма с чимен
черен пипер
сол
4-5 с.л. заквасена сметана
2 с.л. червен пипер
50 мл. олио


Загрейте фурната на 180 градуса.
Почистете добре пилешките пържоли от жили и излишни мазнини. Внимателно отстранете кожата с издърпване с ръка, като се стремите да запазите цялостта й. Покрийте пържолите с прозрачно, кухненско фолио, върху дъска и начукайте пържолите, така че да бъдат равномерно дебели. Вземете голяма тава, наредете кожите по дължина и подредете пържолите една до друга, върху тях, две по две по дължина. Поръсете с черен пипер и малко сол.


В купа разбийте яйцата с вилица, добавете сол и черен пипер и нарежете парчета пастърма на тънко. Стопете маслото в тиган на среден огън и излейте яйчената смес. Пригответе омлет. 


Изчакайте да се охлади и го поставете върху подредените пилешки пържоли. 


Започнете от късата страна и навийте на руло пържолите с омлета. 



Покрийте го със заделените кожи. Оформете го добре на руло и го завържете на три места с канап. 


Поръсете с червен пипер и полейте със струйка олио. Налейте 1 ч.ч. вода в тавата, покрийте я с фолио и печете рулото 30 минути, след това отстранете фолиото и с помощта на четка го намажете тънко със заквасена сметана. Печете рулото още 30-40 минути, до готовност и хрупкава, златиста коричка. 
Извадете и го оставете да почине 15 минути, преди да го разрежете и поднесете. 


Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ани,
    прекрасно пилешко руло.Виждала съм подобни месни рула с омлет, но не съм правила.Доста красиво и интересно се получава рулото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Именно присъствието на пастърма в омлета придава отличния вкус. Радвам се, че ти харесва. Ястието е страхотно за гости.

      Изтриване
  2. Много апетитно изглежда това руло! Струва си да се опита. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен е задължително :) У дома се хареса изключително много!

      Изтриване
    2. С кожите ли се навива?

      Изтриване
    3. Да, да, точно така, навива се на руло, с помощта на кожата, но тя трябва да остане отвън, да го покрие.

      Изтриване