Търсене в този блог

сряда, 12 октомври 2016 г.

Домашни курабийки с орехи

    Често покрай натовареното ни ежедневие ние майките се обвиняваме, че не прекарваме достатъчно време с децата си. Особено, когато станат ученици и тяхното собствено време през деня е много ограничено. Моите момичета много обичат да готвят с мен. Това е един начин да прекарваме време заедно, приготвяйки някоя вкусотия. Тези домашни курабийки с орехи приготви Аида, с малка асистенция от моя страна. Подредих всички отмерени продукти пред нея в купички и й казвах кои продукти да смесва и в каква последователност. Получиха се много вкусни сладки и дори на другия ден почерпи децата в занималнята с тях. Лесни, като детска игра :) 
    Стимулирайте децата си да готвят с вас и да експериментират. Нищо, че ще поизцапат с брашно или ще намажат белтъка по плота, важното е да се забавляват и да развият усета си за домашно приготвена храна. Готвенето развива въображението, а декорирането на храната - чувството им за естетика, освен това ще им остане един много мил спомен от времето, когато са били деца и са готвили, заедно с мама! Приятно готвене заедно :)


Продукти:

400 гр. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
50 мл. олио
1 ванилия 
2 яйца
1/4 ч.ч. захар + захар за поръсване
орехи



Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбъркайте содата в киселото мляко и изчакайте да започне да прави балончета и да се надига.





Добавете едно яйце. След това захарта и разбъркайте. 



Сложете ванилията и олиото. 



Започнете постепенно да добавяте брашното. Бъркайте с лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените. Тестото трябва да бъде меко, но да не лепне. Ако е необходимо леко поръсете с още малко брашно и омесете с ръце. 





Откъснете парче тесто и го разделете на седем парченца. С ръце ги оформете като топчета. Подредете ги като слагате едно в центъра и другите шест около него, във формата на цвете. Натиснете листенцата с палец. 



По средата боднете надолу половинка орехова ядка. Подредете ги в тава с хартия за печене. 
Отделете белтъка от второто яйце, разбийте го с вилица до течно състояние и с четка намажете курабийките с белтък. Поръсете ги с кристална захар. 




Печете ги на 180 градуса, докато леко порозовеят. Оставете ги да изстинат и поднесете. Можете да ги съхранявате в кутия с капак около седмица.



Да ви е сладко!

Източник: http://krokotak.com/2016/04/tsvetya-kurabiyki/

4 коментара:

  1. Браво на Аида.
    И да ти кажа, най-обичам да си готвя тайно :)
    Това цапане ме съсипва. Но когато имаме достатъчно време, ВИНАГИ разрешавам на момичетата да готвят. Ще ги предложа и на моите за работа.

    ОтговорИзтриване
  2. :))) Благодаря ти Марте. Децата много се забавляват. Надявам се да им харесат.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни курабийки, Ани! Приготвени с много любов, въображение и ентусиазъм! Най -сърдечни поздрави на всички кулинари у дома!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Люска. Много обичат да готвят и винаги ги насърчавам в това.

      Изтриване