Търсене в този блог

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Свинско печено със зеленчуци

    Обичам такива ястия, всичко в един съд. :) Уникалното в тях е, че месото и всички зеленчуци пускат своите аромати и се смесват в божествено вкусно блюдо. За по-голяма крехкост предварително сварих месото в тенджера под налягане. Ако очаквате гости можете да го сварите от предната вечер, за да сте много бързи на следващия ден и само да го сглобите и изпечете. Месото буквално се топи в устата. Ползвайте качествено вино, за да не развалите ястието. Не прекалявайте с розмарина, защото е много силен и може да подтисне останалите аромати. Два, три стръка са достатъчни.
   Ястието е изключително вкусно и семпло. Подозирам, че ще се превърне в редовно приготвяно у дома, през студените месеци. Поднесено с чаша червено вино е просто вълшебно! :) 



Продукти:

1 кг свинска плешка или джолан
7-8 не много големи картофа
7-8 парчета белена тиква
2 моркова
2 глави лук
4-5 скилидки, небелен чесън
2 парчета целина
1 червена чушка
2 стръка пресен розмарин
сол и черен пипер
сух риган
зехтин
30 г масло
1 ч.ч. качествено червено вино
1 ч.л. червен пипер


Нарежете месото на няколко парчета и го поставете в тенджера под налягане. Поръсете го със сол и черен пипер и малко червен пипер, полейте със струя зехтин и налейте вода, колкото да го покрие. Варете го 45-50 минути до готовност. 
Докато го чакате си подгответе зеленчуците, за да не губите излишно време.
Обелете картофите и им направете разрези като ветрило, без да ги прерязвате до дъно. Поставете ги в тавата с разрезите нагоре, разпределени безразборно. Почистете целината, морковите и чушката, нарежете ги на парчета и ги сложете в тавата. Нарежете парчетата тиква и го добавете. Лукът го обелете и разрежете на две половини. Скилидките чесън поставете небелени. Сложете два стръка розмарин. Поръсете всичко със сол, черен и червен пипер. Поръсете картофите с малко сух риган и сложете отгоре им по парченце масло. 
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете месото и прехвърлете парчетата в тава за печене. 


Полейте месото с червеното вино. За финал направете няколко кръга със струя зехтин и пъхнете във фурната. Печете около 45-60 минути, като от време на време внимателно обръщайте парчетата месо и картофите, за да се напояват и да не изсъхват, както и за да се изпекат равномерно. 
Поднесете ястието топло, с чаша червено вино.


Да ви е сладко!

Рецептата е по идея на Валентина Кисьова от фейсбук кулинарна група, която аз доразвих.



14 коментара:

  1. Обожавам такива ястия, Ани!
    Твоето е чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    Каква тенджера под налягане ползваш? И по-скоро ме интересува какъв литраж е най-практичен за "домашна употреба" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята е прекалено голяма - 1л. Препоръчвам 800 мл. за домашна употреба.

      Изтриване
    2. 6л ще е малка?
      А някакъв съвет/впечатления към марка/вид/спецификации?

      Изтриване
    3. Препоръчвам марката WMF, като най-добри, но и най-скъпи. Иначе има и турски на прилични цени.

      Изтриване
  3. Надявам се, че успешно може да се замени свинското със заешко месо. Бихте ли ме информирали, обаче- трябва ли да се промени времето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, със заешко ще стане разкошно. Сложете ги в гювеч. Печете го около час, след като е сварен.

      Изтриване
  4. Много вкусно,а и не на последно место красиво ястие..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка. Изключително вкусно и ароматно се получава.

      Изтриване
  5. Здравейте,Ани!Случайно попаднах на вашия блог....очарована съм.Точно отговаря на моя вкус.Разгледала съм почти всички страници и все още се чудя какво да приготвя за семейството ми в почивните дни.Вече направих Свинско печено със зеленчуци.Рецептата е страхотна и я препоръчвам на всички.А за сина ми,който е вече е на 12 години съм избрала "Френска селка торта с боровинки".Пожелавам Ви успех и все още интересни рецепти,които да ни вдъхновяват и да ни карат да се срещаме на маса с приятели...Поздрави от Бургас!Александара
    P.S.Ани,аз също имам арменци в семейстото си.Семейството на дядо ми по фамилия са Язмаджиян,така че поздрави още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Александра! Сърдечно Ви благодаря за милите думи. Много драго ми стана от Вашия коментар. Спряли сте се на страхотна рецепта. Тортата също е много добър избор. Тя е и най-четената рецепта в блога. Събирането с приятели е същината на нашето съществуване и аз му отдавам огромно значение. Дори и със скромна трапеза, важното е да прекарваме време заедно. Още по-топло ми стана от факта, че сме сънародници Александра. Добре дошла в моята кухня и приятно готвене ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Божествено стана! 10 точки от мен. Уникална рецепта (а аз държа на точните рецепти). Само месото го варих без нищо в нормална тенджера. И накрая сложих всички подправки. ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Меги, че рецептата ви е харесала. Да ви е сладко :)

      Изтриване