Търсене в този блог

сряда, 19 октомври 2016 г.

Кюфтенца от броколи и Моцарела


  В събота получих интригуващ колет от Bonduelle. В пратката имаше страхотна детска, информативна книжка за зеленчуците, плюшена играчка морков, пакет замразени броколи и писмо с блог предизвикателство. Всичко, интелигентно поднесено, като част от кампания децата да опознаят и обикнат зеленчуците, като техни приятели, още повече, че по регламент децата трябваше да се включат в готвенето, заедно с мен, а те обичат да готвят. 
   Броколите не са сред любимите детски храни. 


Голямата ми дъщеря, Аида, не понася дори миризмата им и за мен е истинско предизвикателство да я накарам да ги харесва. 
Малко хора знаят всъщност колко полезен зеленчук са броколите. Те съдържат големи количества вит. С, вит. К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Той е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент. Известни са с това, че предпазват от много болести.
Установих, че с правилна кулинарна обработка броколите се превръщат в чудесна храна за малки деца. Аида подходи недоверчиво към идеята ми да приготвим кюфтенца от броколи и Моцарела, но се включи с охота в готвенето. 


Трите запретнахме Тосканските престилки, приготвихме блендера и продуктите и след по-малко от час в шеги, закачки, цапаница и смях, имахме апетитни кюфтенца, които бяха мигом утопени в кетчуп и изядени за по-малко от 5 минути, докато разглеждаха с интерес книжката. Потвърждавам, че бяха възхитително вкусни! Аида ми каза, че от тук нататък иска само по този начин да й готвя броколи :) Бяха изключително доволни от собственото си участие, дори си направихме и пудел от броколи, който искрено ги разсмя :)


продукти за 13 бр.:

400 г замразени броколи Bonduelle
1 връзка пресен лук
250 г настъргано сирене Моцарела
3 с.л. настърган Пармезан
2 филии хляб
1 яйце
сол и черен пипер
1 ч.л. суха мащерка
30 мл. зехтин



Сварете розичките броколи в подсолена вода. Отцедете ги и ги охладете.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Смелете розичките в блендер. Добавете настърганото сирене Моцарела и Пармезан. Нарежете пресния лук на ситно и го добавете. Сложете двете филии хляб и пасирайте. Накрая сложете подправките и яйцето. Блендирайте до хомогенност.
Покрийте тава с хартия за печене. С помощта на лъжица за сладолед оформете равни по големина дози, които след това оформете с лъжица.


Полейте ги със струя зехтин и печете на загрята фурна до готовност. Отлепете ги внимателно с шпатула. Поднесете.



Да ви е сладко и не забравяйте да предлагате броколи на децата! :)


6 коментара:

  1. Кюфтенцата са страхотни, но за пуделът ....останах без думи :) Наистина е предизвикателство да накараш деца да ядат броколи.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Радост. Забавлявахме се с децата :)

      Изтриване
  2. Изключително сте сладки! Не мога да ви се нарадвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни кюфтенца, Ани! Моят Съни обича броколи, но ще му направи и тези сладурски кюфтенца. А вие сте прекрасен екип! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Зори. Надявам се и той да ги хареса, както моите деца.

      Изтриване