Търсене в този блог

неделя, 23 октомври 2016 г.

Пилешка супа за душата

     Пилешка супа за душата - топла, питателна, ароматна и мноого вкусна. Понякога човек има нужда само от една купа пилешка супа, за да се почувства отново добре и да се сгрее. 
     Приготвяла съм пилешка супа и преди. Признавам моята супа не можеше да се мери с тази на баба (моята свекърва). :)
    Наскоро Ви споделих, че попълних кулинарната си библиотека с новата книга на шеф Ивелина Иванова - "Любими български рецепти". Книгата е наистина страхотна, пълна с класически, български рецепти. Набелязах си много рецепти, които да изпробвам, но през уикенда реших да започна с любимата супа на моите деца - пилешката. Доверих се на рецептата на шеф Иванова и не сбърках. Супата се получи наистина страхотна! Новото за мен беше варената застройка и наличието на праз лук, но резултатът истински ме изненада. 


Продукти:

4 големи бутчета
1 морков
1 парче целина
1 стрък праз лук
1 глава лук
1 ч.л. сушена чубрица
1 дафинов лист
1/2 ч.л. сух девесил
1/2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер

2-3 шепи фиде
1 яйце
250 мл. кисело мляко
1 с.л. брашно
сол

връзка пресен магданоз


Сложете пилешките бутчета в тенджера. Добавете нарязани на малки кубчета моркови, лук и целина. Праз лука нарежете на тънки кръгчета. Поръсете подправките и налейте 3 л. вода. Варете до пълна готовност на месото. Извадете бутчетата и внимателно ги обезкостете. Върнете месото в супата. Добавете 2-3 шепи фиде и ако е поизвряла водата може да долеете още малко. Варете супата още 5-6 минути.


В малка тенджерка разбъркайте яйцето, брашното, киселото мляко и солта до хомогенност. Сложете я на котлона на слаб огън, за да кипне, при непрекъснато бъркане. Щом кипне започнете да добавяте няколко черпака, от бульона на супата, в застройката, за да я темперирате. Разбъркайте добре и внимателно я излейте в супата, при непрекъснато бъркане. Нарежете магданоз на ситно и го добавете. 
По желание поднесете с лимонов сок.


Да ви е сладко!

Източник: Книгата "Любими български рецепти" на шеф Ивелина Иванова, Gourmet publishing


Chicken soup for the soul

products:

4 large chicken legs

1 carrot

1 piece of celery

1 stalk leek

1 onion

1 tsp dried savory

1 bay leaf

1/2 tsp dry lovage

1/2 tsp paprika

salt and pepper


2-3 handfuls of noodles

1 egg

250 ml. yoghurt

1 tablespoon flour

salt

bunch fresh parsley

Put the chicken legs in a pan. Add cut into small cubes carrot, onion and celery. Cut leeks into thin slices. Sprinkle the spices and pour 3 l. of water. Cook to full readiness of meat. Remove the legs and carefully bone them. Return meat to the soup. Add 2-3 handfuls of noodles and if water has reduced you can refill more. Simmer the soup for 5-6 minutes more.
In a small bowl mix egg, flour, yogurt and salt to homogeneity. Put it over low heat to boil, stirring continuously. Once the boil begins start adding a few ladles of broth of the soup, in order to temper it. Mix well and carefully pour in the soup, stirring continuously. Chop parsley finely and add it.
Optionally you can serve with lemon juice.

Enjoy!

9 коментара:

  1. Ани,
    наистина пилешката супа може да се приготви с варена застройка, но може да се направи застройка и с кисело мляко и жълтък, или жълтък и лимонов сок.Мен лично ме изненадват подправките в тази супа.Обикновено я правя само с черен пипер, но определено без чубрица и дафинов лист.Страхотно се е получила с много подправки, които са любими български вкусове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ и този вариант Ели. Ивелина Иванова е страхотен кулинар и много рецепти съм научила от нея. И аз преди я правех със застройка от кисело мляко и жълтък.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е. Мисля още днес да я приготвя. Аз слагам точно тези подправки, но не застройвам с брашно. Сега ще опитам по чудно ми е че в съставките отсъстват картофи или ориз, примерно... Ще я приготвя обаче именно така.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опитате този вариант на любимата ви супа Деница.

      Изтриване
  4. а какво темперираме от *кипнала* застройка и вряща супа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Добре е, че имам модератори, защото понякога и аз допускам грешки. Разбира се, че нищо не темперираме в случая, а само хомогенизираме супа и застройка. Благодаря ви!

      Изтриване
  5. Здравейте, Ани! Отдавна се каня да Ви поздравя за страхотните рецепти.Вече почти не останаха ястия, които да не сме пробвали :D . Тази супа обаче е уникално вкусна. Друго може и да няма за ядене, но без супа не оставаме :D . Съпругът ми поиска да напиша този пост за да Ви поздравя задължително :D . Желая Ви здраве и енергия да продължавате в същия дух!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Силвана, много ви благодаря за сърдечното съобщение. Трогната съм. Много се радвам, че винаги намирате вдъхновение в моите рецепти и разнообразявате семейната трапеза. Да ви е сладко и поздрави за съпруга :)

      Изтриване