Търсене в този блог

понеделник, 18 февруари 2019 г.

Турски бюрек с кайма (Kiymali Pogaca)

    През месец Февруари, заедно със София мел ще акустираме в съседна Турция, за да вкусим от техния вкусен бюрек с кайма (Kiymali Pogaca). Хрупкаво тесто с ароматна плънка от кайма и подправки. Децата ми помогнаха да ги направим и много се забавляваха. :) Поднесох ги с кисело мляко и бяха голям хит!


Продукти за тестото:

4 ч.ч. брашно София Мел (520 г)
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сол
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко

250 г кайма
1 глава лук
1 голяма скилидка чесън
30 мл. зехтин
1/2 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
връзка пресен магданоз
черен пипер
сол

1 жълтък
сусам за поръсване


Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Добавете каймата и подправките и разбъркайте. Накрая сложете и ситно нарязан магданоз.
Охладете каймата.


Загрейте фурната на 180 градуса.

В купа пресейте брашното. Направете кладенче и добавете бакпулвер, сол, олио и кисело мляко. 


Разбъркайте с лъжица и прехвърлете на набрашнен плот. Омесете меко тесто. 


Откъснете топче с големината на орех и го сплескайте с ръце, така че да получите кръг. Сложете от плънката в средата и прехлупете. 


Притиснете с малка виличка краищата, така че да се запечатат.


Сложете го в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с жълтък и поръсете със сусам. По същия начин оформете и останалите.

Печете на 180 градуса, докато добият златист загар и се изпекат отдолу и отгоре, около 34-35 минути.



Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Звучи вкусно! Имате ли идея дали може да се замести киселото мляко с нещо, тъй като не мога да консумирам млечни продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно и Ани ще отговори, но според мен би могло да се замени с вода, както в содената питка, когато я правим постна. Сигурно вкуса ще е по-различен, но предполагам пак ще е вкусно.

      Изтриване
    2. Опитайте и ще споделите. Аз съм ги правила досега само с кисело мляко.

      Изтриване
  2. Страхотни са Ани, изглеждат прекрасно тези малки бюречета.В индийската кухня подобни изделия се наричат самоса, но се пържат, не пекат.Но се правят от постно тесто с различна плънка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правила съм самоса Ели. Но да ти призная турските са по-вкусни :))

      Изтриване
  3. Страхотни бюреци, Ани, вечерях, но пак ме изкушиха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Веси. Много са изкусителни и лесни за приготвяне.

      Изтриване
  4. Здрсвей,Ани. Днес направих тези много вкусни бюречета. Благодаря ти за чудесната рецепта
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Катя,
      страшно много се радвам, че сте ги опитали. Страхотни са бюречетата. Човек не може да се спре да ги хапва :) Да ви е сладко!

      Изтриване