Търсене в този блог

неделя, 1 декември 2019 г.

Родопски клин

    Родопската баница или, така наречена, Родопски клин е традиционна, българска баница от района на Родопите. Приготвя се с домашно точени кори и плънка от ориз, яйца и сирене. Изпържва се в тиган с обилно количество масло. Ухае фантастично. Коричката отвън става много хрупкава и вкусна, а плънката мека и ароматна. Плънката може да бъде също така със спанак или коприва. 
   Приготвянето на тестото е елементарно и в него няма драма, дори и за новобранец в точенето, така че не бива да ви плаши :) Всичко се разбърква с лъжица в една купа, след това се оформя тесто, дели се на две топки (една по-голяма и една по-малка) и се разточват на тънки кори. Ориентир за големината ще ви бъде големината на тигана, в който ще ги разположите. За плънката сварявате едрозърнест ориз във вода, охлаждате го и го разбърквате с яйца и сирене. Не обичам да ползвам ориз, който трябва да чистя щателно преди готвене, затова се доверявам на ориз Екстра на Крина, който винаги е напълно чист. Освен това се разварява много добре и въпреки това става на зърна без да се слепва.
    Родопският клин беше истински хит за децата. В деня, в който го приготвих до вечеря остана четвъртинка :) Много е вкусен, поднесен с кисело мляко.



Продукти за тестото:

100 мл. студена вода
1 с.л. ябълков оцет
1 непълна ч.л. сол
200 г брашно

още малко брашно за разточване

продукти за плънката:

1 ч.ч. едрозърнест ориз  Екстра Natural Choice Крина
2 и 1/2 ч.ч. вода за сваряване на ориза
2 яйца
200 г сирене

80 г масло



Сварете ориза във водата до готовност. Охладете напълно. В купа чукнете две яйца, натрошете сиренето и добавете ориза. Разбъркайте плънката добре.


В купа налейте 100 мл. студена вода и добавете солта и оцета. След това започнете малко по, по малко да добавяте брашното, като разбърквате с лъжица. Прехвърлете на плота и омесете меко и леко лепкаво тесто. Оставете го да почине 10-тина минутки, след това го разделете на две топки, една по-голяма и една по-малка. По-голямата ще ползваме за дъно, а по-малката за капак на плънката.



Разточете двете кори до много тънко, така че диаметърът на голямата да покрие дъното и стените на тигана, в който ще печете клина, а малката кора само, колкото да покрие дъното. 


Намаслете обилно дъното на тигана и го включете на средна степен. С помощта на точилката прехвърлете голямата кора в тигана, като се стараете да покриете дъното и стените му. Излейте плънката отгоре и заравнете. Покрийте с втората кора. Отрежете с малък нож излишното тесто по стените, след като прищипете тестото.

Печете около 15 минутки от едната страна, след това захлупете с голям поднос и внимателно обърнете клина върху него. Отново обилно намаслете тигана с масло и нежно плъзнете клина обратно в тигана, този път да се запече от другата страна.


Докато се пече намажете хрупкавата коричка с масло. Когато се запече и отдолу плъзнете в поднос или върху дъска готовия клин. Намажете го топъл с масло. Оставете го да почине 10 минути и го разрежете.


Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Чудесно изглежда! Точно като клин изпечен върху плочата на печка с/ на дърва, онези старите. Много от съвременните домакини от родопския край все още пекат така клин, пататник и др, защото е вид традиция, а и вкусът е един път! Ако се сложат малки парчета масло върху долнта кора преди да се изсипе плънката и под горната кора, преди да се сложи, става фантазия. Давам неискан съвет, ако ми позволите. Преди да се сложи да се пече, направете малки вдлъбнатини по горната кора. Просто притиснете с пръст. След като се изпече, сложете в тях масло ( още, да:) , и бон апети! пс- не, маслото няма да дойде в повече, повярвайте ми:) Тайната на родопския клин е в наслото и бавното печене:)) Спокоен и лек ден:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " долнАта", " Маслото".. Поправям си сгрешените думи, моля за извинение!:)

      Изтриване
    2. Сърдечно благодаря за съветите. Винаги са добре дошли от опитни домакини като вас :) Следващия път ще ги спазя! :)

      Изтриване
  2. За първи път ще го правя. Благодаря за подробната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  3. За първи път ще го правя. Благодаря за подробната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко! Надявам се рецептата да ви хареса :)

      Изтриване