Търсене в този блог

понеделник, 2 януари 2023 г.

Веган яхния с нахут, карфиол и спанак

   След тежките и обилни Коледно-новогодишни празници е време за по-лека и сгряваща душата храна. Предлагам Ви една изключително вкусна, веган яхния, която приготвих. Комбинацията от аромати е вълнуваща за небцето, а щипката канела придава изключителна топлота и уют на ястието. Сосът е плътен и кадифен, благодарение на застройката от Гхи и кокосово кисело мляко.




Продукти:

500 г сварен нахут

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 малка глава карфиол 

две шепи пресен спанак

30 мл. зехтин

2 ч.л. Гхи (пречистено масло)

2 с.л. кокосово кисело мляко

1 ч.л. къри

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. кимион

1/4 ч.л. канела

1/4 ч.л. индийско орехче

черен пипер

сол

Почистете карфиола на розички и го измийте. Сложете го в тава, полейте със струя зехтин и подправете с 1/2 ч.л. къри, 1/4 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. кимион, черен пипер и сол. Разбъркайте добре и печете до омекване.


Нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги с малко зехтин и вода до омекване. Добавете нахута и малко от течността му. Подправете с 1/2 ч.л. къри, 1/4 ч.л. куркума, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, черен пипер и сол. Разбъркайте добре и прибавете нарязан, пресен спанак. След няколко минути сложете и карфиолените розички. Разбъркайте и гответе на бавен огън около 10 минути. След това застройте с 2 с.л. кокосово кисело мляко и 2 ч.л. пречистено масло Гхи. Разбъркайте добре до стопяване. 

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Здравейте. Рецептата изглежда много вкусна, с удоволствие ще я пробвам. Имам питане относно използването на киселото кокосово мляко и по-конкретно може ли да бъде заменено с обикновено кокосово мляко? Струва ми се, че на това ястие би отивал леко сладникавия вкус на кокосовото мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А какво имате предвид под обикновено кокосово мляко?

      Изтриване
  2. Здравейте,в магазинната мрежа не намирам карфиол….Имам всички останали продукти ,ако го направя без няма да се получи добре май?

    ОтговорИзтриване
  3. Нямаше да ми хрумне точно с тези продукти да направя яхния, но е прекрасна.И тази рецепта ще опитаме.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване