продукти за масленото тесто:
200 г брашно
110 г студено масло
4 с.л. студена вода
1/2 ч.л. сол
продукти за плънката:
7 бр. големи зелени смокини
30 мл. зехтин
200 г бекон
50 г кедрови ядки
3 яйца
250 г сирене Рикота
черен пипер
сол
прясна мащерка
Сложете в купа брашно и солта. Нарежете на малки парченца студеното масло и претрийте през пръсти сместа, докато получите маслени трохи. След това добавете 3-4 с.л. студена вода и омесете тесто. Увийте го във фолио и го приберете за 30-40 минути да стегне в хладилника.
През това време измийте и нарежете смокините на две половини. Поставете ги в тавичка, полейте със струя зехтин, поръсете с малко сол и печете до омекване на 200 градуса за около 20 минути. Оставете ги да изстинат.
Нарежете бекона на малки кубчета и го запържете на тиган до леко покафеняване. Оставете го да изстине.
В купа разбийте трите яйца, заедно със сол и пипер и добавете сиренето Рикота. Разбъркайте добре сместа.
Пригответе форма за тарт със свалящи се страници.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Извадете масленото тесто и го поставете върху разпънато на плота кухненско, прозрачно фолио. Покрийте го отгоре с още едно разпънато фолио и го разточете с точилка до хубава кръгла форма. Отстранете горното фолио и с помощта на точилката прехлупете 1/3 от кръга. Внимателно повдигнете кръга и отлепете долното фолио. Прехвърлете тестото върху формата за тарт, като се стараете диаметърът да покрие и страниците. Отрежете с ръце останалото и допълнете ако има дупчици някъде по борда. Направете дупчици по дъното с вилица и печете основата за около 13-15 минути до готовност. Извадете я леко да почине.
Поставете изпечените половини смокини във формата на кръг, така че да покрият дъното на формата. Поръсете обилно с бекона и залейте с яйчената смес равномерно.
Изпечете тарта за 30 минути, докато заливката стегне. По средата на печенето поръсете с листенца прясна мащерка и кедрови ядки.
Когато се поохлади внимателно остранете борда и прехвърлете тарта в поднос.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар