Търсене в този блог

сряда, 16 октомври 2024 г.

Есенен Тарт със смокини и бекон

Охладихте ли бутилка бяло вино? 
Бялото вино чудесно ще подхожда на този уникално вкусен, есенен тарт със смокини и бекон. Във всяка хапка има умами. Комбинация от сладко солен вкус, която изпълва небцето. 


продукти за масленото тесто:

200 г брашно

110 г студено масло

4 с.л. студена вода

1/2 ч.л. сол


продукти за плънката:

7 бр. големи зелени смокини

30 мл. зехтин

200 г бекон

50 г кедрови ядки

3 яйца

250 г сирене Рикота

черен пипер

сол

прясна мащерка


Сложете в купа брашно и солта. Нарежете на малки парченца студеното масло и претрийте през пръсти сместа, докато получите маслени трохи. След това добавете 3-4 с.л. студена вода и омесете тесто. Увийте го във фолио и го приберете за 30-40 минути да стегне в хладилника.

През това време измийте и нарежете смокините на две половини. Поставете ги в тавичка, полейте със струя зехтин, поръсете с малко сол и печете до омекване на 200 градуса за около 20 минути. Оставете ги да изстинат.

Нарежете бекона на малки кубчета и го запържете на тиган до леко покафеняване. Оставете го да изстине.

В купа разбийте трите яйца, заедно със сол и пипер и добавете сиренето Рикота. Разбъркайте добре сместа.

Пригответе форма за тарт със свалящи се страници.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Извадете масленото тесто и го поставете върху разпънато на плота кухненско, прозрачно фолио. Покрийте го отгоре с още едно разпънато фолио и го разточете с точилка до хубава кръгла форма. Отстранете горното фолио и с помощта на точилката прехлупете 1/3 от кръга. Внимателно повдигнете кръга и отлепете долното фолио. Прехвърлете тестото върху формата за тарт, като се стараете диаметърът да покрие и страниците. Отрежете с ръце останалото и допълнете ако има дупчици някъде по борда. Направете дупчици по дъното с вилица и печете основата за около 13-15 минути до готовност. Извадете я леко да почине.

Поставете изпечените половини смокини във формата на кръг, така че да покрият дъното на формата. Поръсете обилно с бекона и залейте с яйчената смес равномерно. 

Изпечете тарта за 30 минути, докато заливката стегне. По средата на печенето поръсете с листенца прясна мащерка и кедрови ядки.

Когато се поохлади внимателно остранете борда и прехвърлете тарта в поднос.

Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар