Търсене в този блог

вторник, 29 октомври 2024 г.

Печени кореноплодни

   В сезона на есенните зеленчуци не изпускайте тази божествена рецепта за печени кореноплодни. Ухаят на масло, мащерка и Пармезан. Само си представете тази комбинация. Бавно печени и крехки. Избирайте еднакви по големина зеленчуци, за да получите красив ефект.


Продукти:

2 сладки картофа

3 бр. пащърнак

3 бр. червено цвекло

100 мл. готварска сметана

100 г Пармезан

50 г масло

прясна мащерка

1 скилидка чесън

20 мл. зехтин

черен пипер

сол


Измийте и обелете зеленчуците. Подсушете ги с кухненска хартия. Нарежете ги на тънки кръгчета. Може да ползвате и мандолина за рязане. От пащърнака ползвайте по-широката част. Целта е зеленчуците да са равни по големина, за да стои красиво в съда за печене.

Разпределете зеленчуците в три различни чинии. Поръсете с черен пипер, сол и прясна мащерка.

Настържете Пармезана в купа.

Полейте зеленчуците в трите чинии със струя готварска сметана и поръсете с малко Пармезан. Разбъркайте добре, така че добре да се овкусят зеленчуците.

Пригответе кръгъл или овален съд за печене. Налейте част от сметаната на дъното. Поръсете с Пармезан и стиснете скилидката чесън отгоре. 

Започнете да редите зеленчуците на редички с леко застъпване по цветове. Първо сложете редичка сладък картоф, до него редичка паршърнак и след това редичка червено цвекло. Продължете отново с редичка сладък картоф. Завършете с останалата сметана, поръсете останалия Пармезан и поръсете с мащерка. Полейте със струя зехтин и сложете кубчета масло на повърхността.

Печете гратена около час, под капак или фолио, до омекване на зеленчуците.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар