Хрупкава коричка отвън и мекичка сърцевина. Паят със сини сливи е толкова въздушен и пухкав, че един определено няма да ви стигне :) Ухае на масло, бадеми и сини сливи и буквално се топи в устата. Приготвя се изключително лесно и бързо и можете да използвате различни плодове по избор. Аз се спрях на сезонен плод - слива. Предпочитам кръглите сливи, защото стават много сочни при печене. По желание можете да поръсите с пудра захар при сервиране.
Продукти:
125 г меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
кората от 1 лимон
1 ванилия
1 кафена лъжичка бадемов екстракт
5-6 бр. кръгли сини сливи
3 с.л. кристална захар
пудра захар за поръсване (по желание)
(малко масло и брашно за подмазване на формата)
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно, заедно с бакпулвера и лимоновата кора. Овкусете с ванилия.
Намажете формата с масло и поръсете с малко брашно. Излейте сместа и заравнете.
Измийте и подсушете сливите, след което ги нарежете на полумесеци и ги подредете ветрилообразно върху сместа. Поръсете ги с 3 с.л. кристална захар.
Печете пая около 30 минути, до готовност. Проверете с клечка.
Охладете, извадете го от формата и поднесете на парчета.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар