Търсене в този блог

четвъртък, 24 октомври 2024 г.

Пай със сини сливи

   Хрупкава коричка отвън и мекичка сърцевина. Паят със сини сливи е толкова въздушен и пухкав, че един определено няма да ви стигне :) Ухае на масло, бадеми и сини сливи и буквално се топи в устата. Приготвя се изключително лесно и бързо и можете да използвате различни плодове по избор. Аз се спрях на сезонен плод - слива. Предпочитам кръглите сливи, защото стават много сочни при печене. По желание можете да поръсите с пудра захар при сервиране. 

Продукти:

125 г меко масло

3/4 ч.ч. пудра захар

2 яйца

1 ч.ч. пресято брашно

1 ч.л. бакпулвер

кората от 1 лимон

1 ванилия

1 кафена лъжичка бадемов екстракт


5-6 бр. кръгли сини сливи

3 с.л. кристална захар

пудра захар за поръсване (по желание)

(малко масло и брашно за подмазване на формата)


Загрейте фурната на 180 градуса.

Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно, заедно с бакпулвера и лимоновата кора. Овкусете с ванилия.

Намажете формата с масло и поръсете с малко брашно. Излейте сместа и заравнете.


Измийте и подсушете сливите, след което ги нарежете на полумесеци и ги подредете ветрилообразно върху сместа. Поръсете ги с 3 с.л. кристална захар. 

Печете пая около 30 минути, до готовност. Проверете с клечка.
Охладете, извадете го от формата и поднесете на парчета.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар