Търсене в този блог

вторник, 17 май 2011 г.

Агнеса


 Продукти:

200 гр. меко масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени орехи
кората от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
4 белтъка

продукти за глазурата:

4 жълтъка
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии


   Разбийте мекото масло с пудрата захар, лимоновата кора и орехите. Добавете брашното и разбъркайте.Накрая отделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към сместа и бъркайте с шпатула или дървена лъжица. Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена тава и печете на 170 градуса, докато порозовее и клечката излезе суха.


   Извадете сладкиша и докато леко почине разбийте жълтъците с 1 ч.ч. пудра захар и 2 ванилии.  Докато е още топъл нанесете глазурата равномерно по повърхността. Ако сте нетърпеливи да го хапвате веднага изчакайте да поизстине фурната до около 50 градуса и сушете глазурата за около половин час. Ако можете да чакате го оставете да пренощува и консумирайте на другата сутрин. И в двата случая е еднакво вкусен.


   Да ви е сладко!

49 коментара:

  1. Ани, чудесен сладкиш!
    Не съм го приготвяла заради яйцата. Но започнах да взимам пресни домашни яйца и сега вече нямам оправдание за направата му :)
    Благодаря, че ми напомни за рецептата!

    Хубав и много усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това е най-добрата рецепта за "Агнеса", която съм опитвал, а аз съм опитвал доста :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, страшно изкушаващо изглежда!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Tony, аз също го приготвям само с домашни яйца, когато се сдобия с такива:))Цветът на глазурата е наситено жълт, благодарение на тях.Ако и леко го поизсушиш във фурната няма да имаш никакъв проблем с яйцата, след като са минали топлинна обработка. Да ви е сладко!:)

    v_marinov, радвам се, че ти харесва;))

    Maria Miteva-Christou, благодаря ти за хубавите думи. Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,
    Страхотна рецепта за "Агнеса"
    Това е класически сладкиш, но аз все още не съм го приготвяла! Сега след тази чудесна презентация ще го направя!
    Благодаря за прекрасния подарък!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, много си изпуснала, ако не си опитала още Агнесата:)))това е наистина класически сладкиш, на който няма насита! Толкова е вкусен.
    Надявам се и на вас да ви хареса. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен сладкиш! В моята рецепта орехите са заменени от бадеми, като върху глазурата слагам филирани запечени бадеми и става супер вкусен. Сега, обаче, с удоволствие ще опитам варианта с орехи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хареса ми и вашия вариант. Надявам се и моя да ви допадне :)

      Изтриване
  8. Днес направих "Агнесата" по тази рецепта и нямам забележки за пръв път. От мен добавих само малко бакпулвер, защото преди блатът ми е оставал стиклен. Много благодаря за сполучливата и точна рецепта, Ани!:)

    С уважение,
    Олга

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме усмихна Олга.Обожавам агнеса и смея да твърдя, че тази е една от най-точните и вкусни рецепти.Да ви е сладко:)

      Изтриване
  9. Много хубав и вкусен сладкиш е!!! Един от любимите ми !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Ани!
    Поздрави от Юлия и Пловдив!
    Днес направих " Агнеса ", стана чудесен сладкиш ! Тъй като нямах пресни домашни яйца,направих промяна в глазурата- приготвих с жълтъците основния сладкарски крем и намазах отгоре един слой , около 3- 4 мм и поръсих с печени филирани бадеми, пак е вкусно. Благодаря за рецептата!
    Току що изгледах видеото за домашния хляб,много ми хареса, а сигурно и хлябът е вкусен. Аз обожавам черния хляб !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлия, много интересна импровизация си направила на класическата Агнеса. Сигурна съм, че пак ви е било вкусно. Някой път, обаче, ако се сдобиеш с истински яйца опитай и хрупкавата глазура, придава изцяло различен вкус на сладкиша. Много се радвам, че видеото ти харесва. Хлябът е чуден. Сърдечни поздрави по случай новата година:)

      Изтриване
  11. И на теб Ани, честита нова година!Непременно ще направя сладкиша, когато имам пресни яйца ! П реди два дни прочетох статията за теб във вестника за семейството,много сте хубави и трите ! Допадна ми рецептата за арменския кекс.
    Поздрави ! Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Юле. Живи и здрави. Радвам, се че ти е попаднал вестника. Много си мила, благодаря ти. Не беше лесно да ги "аранжираме" госпожиците за снимка :))) А кексчето ти го препоръчвам, много е хрупкаво и ароматно.

      Изтриване
  12. Ани, всяка майка е щастлива с с такива дъщерички !Браво на теб, че съвместяващ всичко, и то с голямо умение и Любов ! С удоволствие отварям и чета твоите рецепти! Аз от теб научих за киноата и от тогава я използвам редовно.Дъщеря ми живеят в София и тя ми я купува от магазин - органик " Зоя " на ул. " Аксаков ".
    Кеикса ще го направя в най -скоро време !
    Хубава и успешна седмица !!!
    Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Юле. Така е, благословена майка съм с две момичета :) А киноата много я обичам. Жалко, че моите деца не я харесват особено. Прегръдки

      Изтриване
    2. Ани, :-) Много съм щастлива,че те "намерих"...:-)

      Това е спомен от детството ми - Агнесите и майка ми много често ги правеше, а тя пък от нейната майка - приемственост - и в най-скоро време ще им се порадваме всички в къщи - ще "предам щафетата", както се казва:-))). Набелязвам си и изпробвам от предложените рецепти и е голямо удоволствие.

      Чудесен ден и поздрави от мен,Венета! :-)

      Изтриване
    3. Вени, благодаря ти много ме трогна. Радвам се и аз, че ме намери и, че рецептите ти харесват и ти навяват спомени за твоето детство - на такива рецепти аз казвам комфортна храна! Непременно опитай да приготвиш за семейството си агнесата. Фантастичен десерт е!Прегръдки

      Изтриване
  13. Няма по фин сладкиш от Агнес, а смея да твърдя правила съм и съм опитвала много!

    ОтговорИзтриване
  14. Това е точната рецепта за Агнес даже и със засушаването на глазурата , а не с запичане в слаба фурна.Браво за рецептата.познатата с фунийките така ще се представям.Ха, Ха !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога като нямам време суша глазурата на слаба температура. Радвам се, че ви е харесала.

      Изтриване
  15. Zdraveite :) pomnq baba mi kato gi praveshe tezi sladki-mmmmmmm napahvah gi po tri ednovremenno. Mnogo iskam da naprava sega no imam edin problem- ne qdem qica. Ta se pitah moje li nqkoi da mi pomogne I da mi predloji kakav zamestitel da polzvam. Obiknovenno vinagi upotrebqvam smetana- techna, sladkarska.... mnogo raznovidnosti ima tuk v Avstralia. Vse pak shte sam mnogo blagodarna da chuq mneniq.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, ето тук можете да видите някои от популярните заместители на яйцата. Но в случая заливката е гвоздея на сладкиша, а тя си е с жълтъци, няма как.

    ОтговорИзтриване
  17. http://thegingercookies.blogspot.com/2013/04/blog-post_11.html

    ОтговорИзтриване
  18. Mnogo blagodarq za barziqt otgovor. Az takmo iskam da se zapisha da vi sledq publikaciite. Vqrno, to efekta e v glazurata ama shte namerq zamestitel, nqma da se dam. Shtom nauchih indiici da pravqt banica shte napravq i Agnes bez qica :) pojelavam vi prekrasen den i takmo sega zapochvam da se rovq da tarsq drugi recepti ot bloga vi s koito da zaradvam semeistvoto si!

    ОтговорИзтриване
  19. Това е РЕЦЕПТАТА! От години търся рецепта за Агнес, като този, който правеха майка ми и баба ми. За тях (и двете не са между живите) това беше толкова основен и лесен сладкиш, че не са намерили за нужно да запишат рецепта... Заливката е ключовият момент и нещо все не ми се получаваше. До сега :) Благодаря!
    П.П. За любителите на по-леките сладкиши - става чудесно и ако орехите се заменят с кокосови стърготини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви за милия коментар и времето, което сте ми отделили. Радвам се, че сте открили Вашата рецепта за Агнеса. Обожавам този сладкиш. Непременно ще опитам и с кокос :) Поздрави

      Изтриване
  20. Здравейте! Имам един въпрос - какъв размер е тавичката, в която печете този сладкиш? Не ми се иска да стане прекалено дебел блатът, а все не уцелвам подходящия размер тавичка.
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Обикновено правя агнесата в дъното на едновремешните електрически тенджери, ако се сещате. Кръгли са.

      Изтриване
    2. Това е и моята рецепта за агнес.Имам си и тавичка с диаметър 30см.Смятам,че това е точният размер.Понякога замествам с кристална захар тази за тестото.

      Изтриване
    3. Прекрасно г-жа Жекова. Много се радвам, че рецептата е любима и на Вашето семейство :)

      Изтриване
  21. Здравейте, Ани!
    Наистина рецептата е страхотна и вкусът ме връща в детството. Това определено е моят любим сладкиш. Довечера ще направя малък експеримент, замествайки орехите с бадеми. Стискайте палци :)

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте, Ани!
    Наистина рецептата е страхотна и вкусът ме връща в детството. Това определено е моят любим сладкиш. Довечера ще направя малък експеримент, замествайки орехите с бадеми. Стискайте палци :)

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте Ани,а жълтъците колко време се разбиват и с миксер ли или на ръка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жълтъците за глазурата ли? Аз ги разбивам с миксер, докато хубаво се хомогенизират. На топъл сладкиш мажа глазурата.

      Изтриване
  24. Чаената чаша, която използвате е стандартна-220?

    ОтговорИзтриване
  25. Докато беше жива, баба ми обичаше да ме пита един или два дена преди моя РД, знам ли какво ми е приготвила, отговорът беше само и единствено един - Агнеса ... и тук приключвам ...

    ОтговорИзтриване
  26. Аз да те попитам, кое българско ястие рекламираш пред арменците и като цяло чужденците и кое от своя страна арменско ястие би рекламирала в България? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен едно от най-характерните български ястия и специфично за България е домашната баница. А едно от най-вкусните арменски ястия, които бих препоръчала е Мантъ.

      Изтриване
  27. Привет, под чаена чаша колко грама се разбират, защото нещо ми е трудно така с чаените чаши? :)

    ОтговорИзтриване
  28. Мила Ани, как да го разрежа, за да не се рони глазурата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако добре е изпечен на 60 градуса или изсъхнал през нощта го нарежете на ромбоиди. Няма да се рони.

      Изтриване