Търсене в този блог

сряда, 13 юли 2011 г.

Лаврак на фурна с пресен розмарин

    Нежното и сочно месо на лаврака, както и липсата на дребни кости го прави една от най-вкусните и деликатесни риби. Можете да го приготвите като го запечете на скара, във фурна или на пара. Моето предложение е Лаврак печен на фурна с пресен розмарин. Приготвена така рибата става фантастична, крехка, не мирише на риба, с много приятен аромат на розмарин и подправки. Да си оближе пръстите човек :) А като прибавиш и колко е полезна, изобщо няма какво да й се чудим!


Продукти:

цял, чистен лаврак
стръкчета пресен розмарин
1 лимон
подправка за риба Kotanyl
черен пипер
сол
зехтин

    Измийте рибата и както е цяла я поръсете със сухите подправки от вътре и отвън. Нарежете лимона на кръгчета и мушнете два резена вътре. Сложете стрък пресен розмарин в рибата и поръсете отгоре. Полейте с лимонов сок и струйка зехтин. Печете в тава, върху хартия за печене, без да покривате отгоре, на силно загрята фурна около 20-30 минути. Извадете, филетирайте рибата, като отстраните главата и опашката. След това направете надлъжен разрез по средата отгоре и отгърнете навън получените половини, така че да се покаже бялото месо. Отстранете средната кост, и прокарвайки вилица извадете няколкото малки кости, които са останали. С лекота извадете и кожата. Така почистената и филетирана риба можете да я поднесете с гарнитура от задушени зеленчуци или печени картофи с розмарин и зехтин.
    Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ох, колко апетитно изглежда :)
    Хубав ден, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта. Днес мисля да пека ципура, дали ще стане по същия начин?

    ОтговорИзтриване
  3. Това синът ми ще го оцени подобаващо!! Изглежда като специално "блюдо" за ценители :)!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда много апетитно и следващия път задължително ще опитам с розмарин! Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно, Ани. И аз харесвам тази риба :)

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам тази риба, имам и пресен розмарин -
    чудесна рецепта, Ани!
    Благодаря,
    поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,така хубаво си описала с думи вкуса,че направо взех да преглъщам!Много ми допада и на мен тази риба,а на Котани ползвам Риба Созопол-страхотен букет от аромати е.

    Приятна и прохладна нощ!

    ОтговорИзтриване