Търсене в този блог

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Пене ригате с кюфтенца в доматен сос (ала Джейми Оливър)

Фантастична паста! Облизахме си пръстите! Браво на Джейми! Кюфтенцата са невероятно ароматни и лееко пикантни. Съвършено се допълват от лекия доматен сос с пресен босилек, а  поднесени върху паста са просто божествени!! 
Напоследък съм на вълна паста. Направо я преоткрих :) Ще ви споделя някои вкусни рецепти, които изпробвах и съм сигурна, че ще станат любимии на вас!
А ето я и рецептата за Пене ригате с кюфтенца в доматен сос:


Продукти за кюфтенцата (22 бр.):

500 г кайма смес телешко и свинско месо
1 яйце
3 филии пълнозърнест хляб
2 скилидки чесън
2 ч.л. Дижонска горчица
1 ч.л. пресен розмарин
1 ч.л. сух риган
черен пипер
сол
зехтин

продукти за доматения сос:

400 мл. доматен сос
1 глава лук
2 скилидки чесън
зехтин
1 с.л. балсамов оцет
шепа пресен босилек
черен пипер, сол

паста по избор (аз използвах пене ригате)
бучка масло

прясно настърган пармезан
стрък босилек


Сложете каймата в купа, добавете яйцето, мокрия наронен хляб, горчицата, заедно с всички подправки  и размесете добре. Оформете средни по големина кюфтенца, като топчета. Загрейте тиган на силен огън (аз ползвах газ), подредете кюфтенцата, полейте с тънка струйка зехтин и запържете с постоянно разклащане на тигана за 8-10 мин. Разрежете едно кюфтенце, за да се уверите, че са сготвени. Не бива да има следа от розово вътре. На два пъти изпържете всички кюфтета. Прехвърлете ги в купа. 


Ястието може да се приготви и на два пъти. Предния ден кюфтенцата, а на другия ден соса и пастата. Но ако имате време като мен можете и на веднъж. 
Напълнете по-голяма тенджера с вода, поръсете с 1 ч.л. сол и оставете да заври на котлона.
През това време нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в тенджера с малко зехтин и вода, до омекване. Изсипете доматения сос, добавете балсамовия оцет, солта, черния пипер и наситнения босилек и оставете да покъкри, докато водата се изпари и се сгъсти.


Когато водата в тенджерата ви заври прибавете пастата и варете според указанията 11 минути, а ако е прясна паста 2-3 минути. Отцедете, като запазите малка част от водата, в която е вряла пастата и оставите мъничко вода на дъното на тенджерата, за да не са сухи. Върнете на котлона с бучка масло и разбъркайте, докато се стопи. Вземете 2-3 с.л. от доматения сос и заделената вода и ги добавете в пастата. Разбъркайте добре. В останалия доматен сос прибавете кюфтенцата и ги кипнете за кратко на котлона.

Поднасяне на пастата:

Сложете в отделни чинии от пастата. Ако желаете можете да я поднесете, за по-близки приятели, и в голямо плато на средата на масата. Отгоре аранжирайте кюфтенца с доматен сос. Накрая настържете пармезан и декорирайте със стрък босилек за повече свежест.


Да ви е сладко с чаша бяло вино!





7 коментара:

  1. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve iştah kabartıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Джейми е номер 1 :) И твоята паста изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, вече знам какво ще ядем в събота вечер! А който не опитвал кюфтенца с чесън.....много е изпуснал. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно допълнение към пастата са тези вкусни кюфтенца!
    Страхотно изглежда!
    Успешен ден, Ани!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е любима рецепта у дома, Ани, наистина великолепно ястие. Доброто настроение и одобрителните възгласи са просто гарантирани!
    Не съм ги приготвяла от лятото, благодаря, че ме подсети за тях, слагам си ги в менюто за следващата седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Ани!
    Днес направих това ястие и стана много вкусно! Направих малка промяна-вместо паста, сложих картофки,задушени в масло и поръсени със свежи подправки.Всички си хапнахме с удоволствие!Благодаря за хубавата рецепта!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Юлия, много се радвам, че кюфтенцата са ви харесали. На мен също ми станаха любими, толкова много аромати. Чудесна идея да ги поднесете върху картофки. Сигурна съм, че сте си облизали пръстите!:) Сърдечни поздрави

      Изтриване