понеделник, 15 октомври 2012 г.

Тиквен кейк

Рецептата за този тиквен кейк е на Марта Стюарт. Идеята се роди случайно, докато с Аида гледахме по телевизията рецепта за бананов кейк и тя поиска да й приготвя. Сложих я да спи на обяд и запретнах ръкави да опека кейка за следобедна закуска, но изведнъж ми хрумна, че мога да заменя бананите с тиква. Открих рецептата на Марта Стюарт и видях, че съставките са абсолютно същите, само с променени пропорции, а и е толкова лесна и бърза. Отделно се смесват сухите и мокрите продукти и после се обединяват. Няма по-лесно от това. Докато се печеше, у дома замириса на Коледа. Ароматът на домашно печен кейк с канела създава усещане за домашен уют :)  А най-хубавото е, че се оказа и също толкова вкусен :) 


Продукти:

175 г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
1/4 ч.ч. топло мляко
1 голяма ч.ч. пюре от тиква
1 1/4 голяма ч.ч. брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
на върха на лъжицата хималайска сол


Обелете и нарежете тиквата. Сварете я във вода с малко захар до омекване, след което я намачкайте с вилица. 
В купа смесете всички сухи съставки - брашно, канела, индийско орехче, сода, сол и ванилия.
С помощта на кухненски робот или миксер разбийте мекото масло със захарта. Добавете двете яйца, топлото мляко и пюрето от тиква и бъркайте до хомогенност. Накрая добавете сухите съставки. 
Намажете с масло и поръсете с брашно форма за кейк или тортена форма със свалящ се ринг. Изсипете тестото. Печете в загрята фурна на 170 градуса 50 минути, докато клечката излезе суха. Оставете да се охлади. Ако формата го изисква го обърнете и поръсете с пудра захар. Бихте могли да приготвите и карамелен сос, който да разлеете отгоре от течна сладкарска сметана и кафява захар, които да кипнете на котлона, но и така е чудесен!


Да ви е сладко!




22 коментара:

  1. Чуден кейк Ани сигурна съм че и много вкусен е станал!
    Хубава седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. zi4e, така е, много ароматен и вкусен. Успешна и на теб мила.

      Изтриване
  2. Със сигурност е станал много ароматен,Ани!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря. Хубава седмица и на теб.

      Изтриване
  3. Ани, пастата с кюфтенцата много ни хареса, ще пробвам и този тиквен кейк. Тиквата ми е любима и понеже все нещо не мога да направя тиквеник, който да се хареса на мъжа ми мисля,че това ще е сполучлив вариант да го заместя. А и рецептите на Марта Стюарт са чудесни, поне тези които съм правила не са ме разочаровали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефче, много ме зарадва, че са ви се усладили кюфтенцата с паста :) Подсети ме за тиквеника и него да покажа скоро. У дома правим много вкусен. Кейкът е идеален заместител за случая :)

      Изтриване
  4. Много ефектен тиквен десерт!Поздравления и за тиквата, като интересен интериор!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Tania, благодаря, много мило. Добре се получи с тази цигулка за фон :)

      Изтриване
  5. Ани, чудесен аромат на масло и тиква!
    Благодаря за споделената идея!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dani, радвам се, че ти харесва. Да ви е сладко!

      Изтриване
  6. Чудесно тиквено изкушение и наистина ни приближава към Коледа и Нова година! :)
    Поздрави и приятна вечер, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, така е, много ароматно мирише, докато се пече.

      Изтриване
  7. В рецептата на М.С. има и 1/2ч.л. бакпулвер. Тук има ли също?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алберта, разбира се, благодаря ти, че ми обърна внимание, забравила съм да го напиша :) Добавих го! Спокойна вечер

      Изтриване
  8. Ани, кейкът ти изглежда много съблазнително, а формата му е просто красива! Идеален есенен кекс с тази тиква! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Gingery lemon, радвам се, че ти харесва :) Кайкът е и много вкусен.

      Изтриване
  9. Ани, много ми допадна идеята за тиквен кейк :) Докато четях рецептата установих, че май подхождам консервативн към тиквата и съм я правила само на тиквеник, печена и т.н. обичайни рецепти :) Хубав ден от мен)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, и аз бях точно като теб мила. Никога не ми е хрумвало преди, че мога да я направя на кейк, а не печена или на щрудел, както обикновено я приготвям. Няма да съжаляваш :)

      Изтриване
  10. Ани, страхотна рецепта! Сочен, ароматен и невероятно вкусен стана. Аз си направих и карамелено сосче, чудно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно си го измислила Стефи. Много се радвам, че ви е харесал кейкът у дома. Да ви е сладко :)

      Изтриване