неделя, 7 октомври 2012 г.

Галет с тиква, розмарин и карамелизиран лук



Започна сезонът на любимите ми есенни тикви. Първото, което приготвих с тях бе рустик галет с тиква, розмарин и карамелизиран лук. Лек, сладникав и ароматен пай с тиква и сирена,  върху вкусен маслен блат. 


Продукти за масленото тесто:

200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол
нарязан на ситно стрък розмарин

продукти за карамелизирания лук:

2 средни глави лук
1 с.л. захар
2 с.л.тъмен балсамов оцет
зехтин

продукти за плънката:

2 ч.ч. кубчета тиква
200 г сирене Сеждамер (може да се замени с Горгонзола или синьо сирене)
50 г сирене Рикота
2 стръка розмарин
черен пипер
сол

Застелете тава с хартия за печене и опечете кубчетата тиква, поръсени с черен пипер, сол и зехтин, в загрята фурна на 230 градуса за 15 минути.
Сложете всички продукти за масленото тесто в купа и размачкайте с ръка до хомогенност. Оформете на топка и приберете купата в хладилник за 10-15 минути.
През това време карамелизирайте лука. Обелете и нарежете на полумесеци две средни глави лук. Сотирайте ги в тиган с малко зехтин, докато омекнат и леко покафенеят. Добавете лъжица захар и налейте балсамовия оцет. Разбъркайте и гответе докато захарта се разтопи, а оцетът се изпари. 


Извадете охладеното тесто от хладилника. Ще ви споделя малка тайна как да го разточите без усилие и така, че да не цапате плота и точилката си. Отрежете две парчета хартия за печене с размера на тавата, в която ще печете галета. Застелете тавата с едното, поставете топката тесто върху него и го покрийте с другото парче хартия. Притиснете леко с ръка, след което разточете тестото между двата листа. Ще се получи гладко разточено тесто. Не е необходимо да има идеално кръгла форма, търсим по-груб вид - рустик. Махнете горната хартия. Разпределете карамелизирания лук посредата на тестото, като оставите краищата ненамазани. Разпределете кубчетата печена тиква отгоре, както и кубчета от сиренето Сеждамер и Рикота. Накрая поръсете със сол, черен пипер и боднете стръкчета розмарин тук-там. Подгънете краищата  на галета навътре с леко прищипване. 


Изпечете галета за 15 минути на 200 градуса, докато добие златист загар и сиренето се разлее. Поднесете ястието топло.


Да ви е сладко!


16 коментара:

  1. Изглежда прекрасно,Ани!Само дето още тикви нямам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. traiana, на пазара е пълно с тикви вече :) Не се лишавай от това удоволствие :)

      Изтриване
  2. Ани, чудесен вид има този галет! Поредната твоя рецепта, която много ми допада и съм сигурна, че ако я изпълня, няма да сгреша! Сърдечни поздрави и слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Дани! Много е интересно това галетче, сладникаво на вкус и много ароматно:) Успешен ден и на теб

      Изтриване
  3. Ани,поздравления за чудесния галет.....Прекрасен е:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Миленка :)

      Изтриване
  4. Много вкусно ми изглежда! И интересно съчетание на вкусове.Досега винаги съм яла тиквата в сладък вариант.
    Изключение прави тиквената супа.
    Ани ама много ме заинтригува!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хихи, Нате, наистина е много интересен на вкус. Чудя се като основно ли да го класифицирам или като десерт, заради сладкия вкус от карамелизирания лук и тиквата :)))

      Изтриване
    2. Във Франция, моите приятели твърдят, че тиквата е зеленчук, а у нас е по-скоро смятана за плод. Но няма какво да я квалифицираме и съответно да пренасяш ястието към десертите или основните - изглежда прекрасно! Всеки да си го определя сам! Браво за идеята! Поздрави! Вили

      Изтриване
    3. Вили, и аз винаги съм се чудела тиквата какво е? :)) Еднакво добре стои и със сладко и солено :)
      Благодаря ти, радвам се, че ти харесва идеята :).Поздрави

      Изтриване
  5. Интересно съчетание на продукти! Нещо ново за мен! Изглежда много вкусно.
    А идейката за разточване на тестото също е чудесна! Записвам си я :)
    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, и за мен беше ново, но реших, че ще ни допадне. Изяде се за нула време:)

      Изтриване
  6. Тиквата-цигулка се смята за зеленчук, а кръглата за плод.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пояснението Михаела, не го знаех това! Поздрави

      Изтриване
  7. Здравейте, звучи прекрасно като идея, но много се затрудних с това сирене! как се изписва на латиница и какво е по народност

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Сеждамер е Полско сирене. Ако не го откриете можете да го замените например с Ементал, Горгонзола или дори Гауда.

      Изтриване