Търсене в този блог

вторник, 23 октомври 2012 г.

Ябълков щрудел





Продукти за 2 бр (една порция е достатъчна за двама души):

фини точени кори
4 ябълки
1 голяма ч.ч. захар
2 шепи накиснати стафиди
1 ч.л. канела
2 шепи натрошени орехи
портокалова кора
100 г разтопено масло

продукти за соса:

сокът от 1 портокал
1 с.л. захар


Измийте и обелете ябълките. Настържете ги в гевгир, подложен с чиния отдолу, в която да изтече водата. Не я изсипвайте. Ще ви е необходима за соса. Поръсете ябълките със захарта. Добавете натрошените орехи и накиснатите стафиди. Поръсете с канела и прясно настъргана портокалова кора. Разбъркайте сместа и притискайте с лъжица няколко минути, докато изтече водата от ябълките. 
Постелете тава с хартия за печене.


Наложете 4 фини кори, като между всяка намажете с разтопеното масло. Вземете от ябълковата смес и сложете точно по средата купчинка. Сложете отгоре една кора. Намажете я с масло. Отново сложете от ябълковата смес в средата върху купчинката. Повторете, като отново сложите кора и я намажете с масло. Отгоре сложете от ябълките и отново ги покрийте с кора, намазана с масло. Отрежете по една лента от всички страни на корите с помощта на нож, така че да намалите големината на квадрата. Хванете всички краища и ги съберете към центъра, така че да получите бохча. Притиснете с пръсти. Прехвърлете готовата бохча в тавата. По същия начин пригответе и втората. Печете на 170 градуса до покафеняване. 
Прецедете отцедилата се вода от ябълките, сложете я в малка тенжерка, добавете портокаловия сок и 1 с.л. захар и го кипнете на сироп. При поднасянето пъхнете кръгче портокалова кора върху бохчата за повече красота, полейте с топлия сироп и добавете отстрани топка ванилов сладолед или бита сметана.

Да ви е сладко!

По рецепта на Джейми Оливър


7 коментара:

  1. Абсолютно страхотна идея, като за гости, много ми харесва! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много оригинално! И тази добавка на портокалов сок много ми допада!
    Успешен нов ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво поднесен и оформен щрудел!
    Пожелавам усмихнат и слънчев есенен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Истинска наслада за сетивата! Страхотна идея, Ани! Слънчев и топъл есенен ден! Прегръдки! :))

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,много интересни ябълкови бохчи!Нетрадиционен щрудел,поднесен и оформен по този оригинален начин!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах какви снимки!Размазващо вкусно изглежда:)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви момичета. Щруделчето е страхотно! Радвам се, че го оценихте по достойнство :) Приятен и спокоен уикенд ви желая :)

    ОтговорИзтриване