петък, 19 октомври 2012 г.

Паста с прясна сьомга и подправки

Обещах ви вкусни рецепти с паста и държа на обещанието си. Днешната рецепта е невероятно вкусна, бърза и лесна! Непременно я опитайте! Сигурна съм, че любителите на пастата ще оценят тази изискана паста :) За основа използвах рецептата на Йоли за паста със сьомга, но обогатих соса с любими горчици и лимонов сок. Получи се разкошен лек  и много ароматен сос, който приятно допълва нежната на вкус сьомга. 


Продукти за 4 порции:

400 г паста (аз използвах спагети)
400 г прясно филе сьомга
400 мл заквасена сметана
4 ч.л. ретро (едрозърнеста) горчица
2 ч.л. Дижонска горчица
сокът от 1 лимон
черен пипер, сол
 1 и 1/2 с.л. смес от средиземноморски подправки
(мащерка, риган, естрагон)
50 г масло
тънък стрък пресен лук
зехтин

Измийте и нарежете филето от сьомга на кубчета. Поръсете ги със средиземноморските подправки, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Запържете ги за две-три минути на тиган с малко зехтин до омекване, като разбърквате с дървена лъжица леко. 


Кипнете в голяма тенджера вода с 1 ч.л. сол. Щом заври сложете пастата и варете според указанията на опаковката до готовност. Ако е суха пастата - 11 минути, ако е прясна - 3-4 минути. 
През това време в купа забъркайте соса. Изсипете голяма кофичка заквасена сметана. Добавете двата вида горчица и изстискайте сока на един лимон. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Налейте готовия сос при запържените парчета риба в тигана, оставете да кипне и намалете котлона. Оставете да поври заедно за около 2-3 минути и отстранете. 
Когато пастата се свари, изсипете водата, но оставете мъничко на дъното, за да не изсъхне. Добавете бучка масло и разбъркайте. Накрая изсипете соса в пастата и внимателно разбъркайте. 
Поднесете пастата веднага, поръсена с нарязан на ситно пресен лук.


Да ви е сладко!






10 коментара:

  1. Merhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Майсторица такава! Прегръщам те!Прелестно сочно и вкусно се е получило.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любима моя, нали знаеш как ме вдъхновяваш за импровизации :) Целувам те

      Изтриване
  3. Много приятна паста си направила! Сосчето звучи добре подбрано!

    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Luchiya, радвам се, че ти харесва. Добре дошла в моята кухня :) Хубава седмица!

      Изтриване
  4. Ани,
    пастата изглежда превъзходно! Самата риба обаче е доста мазна + заквасената сметана няма ли да се получи по-мазна паста от обикновенното? Може би малко бяло вино ще пасне на соса.
    Поздрави и хубава и успешна седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сьомгата е по-мазна риба да, но именно затова използвам заквасена сметана, а не готварска, тя е леко по-киселичка, а и идеално се допълва с лимоновия сок и двата вида горчица, които придават чудесна свежест на сосчето и много добре контрастира на рибката. Опитай няма да съжаляваш :))Успешна седмица и на теб мила

      Изтриване
  5. Невероятно вкусно.Поздравления.Всичките рецепти,които съм приготвяла от вашия блог са наслада за сетивата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето това е най-добрата атестация за мен! Сърдечно ви благодаря за милия коментар. Рецептата наистина е страхотна!

      Изтриване