Обещах ви вкусни рецепти с паста и държа на обещанието си. Днешната рецепта е невероятно вкусна, бърза и лесна! Непременно я опитайте! Сигурна съм, че любителите на пастата ще оценят тази изискана паста :) За основа използвах рецептата на Йоли за паста със сьомга, но обогатих соса с любими горчици и лимонов сок. Получи се разкошен лек и много ароматен сос, който приятно допълва нежната на вкус сьомга.
400 г паста (аз използвах спагети)
400 г прясно филе сьомга
400 мл заквасена сметана
4 ч.л. ретро (едрозърнеста) горчица
2 ч.л. Дижонска горчица
сокът от 1 лимон
черен пипер, сол
1 и 1/2 с.л. смес от средиземноморски подправки
(мащерка, риган, естрагон)
50 г масло
тънък стрък пресен лук
зехтин
Измийте и нарежете филето от сьомга на кубчета. Поръсете ги със средиземноморските подправки, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Запържете ги за две-три минути на тиган с малко зехтин до омекване, като разбърквате с дървена лъжица леко.
Кипнете в голяма тенджера вода с 1 ч.л. сол. Щом заври сложете пастата и варете според указанията на опаковката до готовност. Ако е суха пастата - 11 минути, ако е прясна - 3-4 минути.
През това време в купа забъркайте соса. Изсипете голяма кофичка заквасена сметана. Добавете двата вида горчица и изстискайте сока на един лимон. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Налейте готовия сос при запържените парчета риба в тигана, оставете да кипне и намалете котлона. Оставете да поври заедно за около 2-3 минути и отстранете.
Когато пастата се свари, изсипете водата, но оставете мъничко на дъното, за да не изсъхне. Добавете бучка масло и разбъркайте. Накрая изсипете соса в пастата и внимателно разбъркайте.
Поднесете пастата веднага, поръсена с нарязан на ситно пресен лук.
Да ви е сладко!
Merhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Thank you Fuat Gencal! Very kind of you!
ИзтриванеМайсторица такава! Прегръщам те!Прелестно сочно и вкусно се е получило.
ОтговорИзтриванеЛюбима моя, нали знаеш как ме вдъхновяваш за импровизации :) Целувам те
ИзтриванеМного приятна паста си направила! Сосчето звучи добре подбрано!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Luchiya, радвам се, че ти харесва. Добре дошла в моята кухня :) Хубава седмица!
ИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванепастата изглежда превъзходно! Самата риба обаче е доста мазна + заквасената сметана няма ли да се получи по-мазна паста от обикновенното? Може би малко бяло вино ще пасне на соса.
Поздрави и хубава и успешна седмица
Дани, сьомгата е по-мазна риба да, но именно затова използвам заквасена сметана, а не готварска, тя е леко по-киселичка, а и идеално се допълва с лимоновия сок и двата вида горчица, които придават чудесна свежест на сосчето и много добре контрастира на рибката. Опитай няма да съжаляваш :))Успешна седмица и на теб мила
ИзтриванеНевероятно вкусно.Поздравления.Всичките рецепти,които съм приготвяла от вашия блог са наслада за сетивата.
ОтговорИзтриванеЕто това е най-добрата атестация за мен! Сърдечно ви благодаря за милия коментар. Рецептата наистина е страхотна!
Изтриване