Търсене в този блог

събота, 3 ноември 2012 г.

Телешки джолан в гърне

Това ястие е от тежките, съботно-неделни блюда, които отнемат малко повечко време за приготвяне, но пък напълно си заслужават усилията :) Сутринта рано си подготвяте всичко необходимо - месото и зеленчуците, пъхате гювеча във фурната да си къкри на бавен огън, и го забравяте поне до обяд. Резултатът е разпадащо се от кокала месо, в компанията на леко сладки на вкус зеленчуци, в ароматен винен сос. Достоен съботен обяд за любимите ви хора, а защо не и Коледен обяд :) 


Продукти:

2 бр. телешки джолан
5-6 средно малки лукчета
10 скилидки чесън
3 големи моркова
1 голям батат (сладък картоф)
2 картофа
глава целина
1/2 дюля
10 стръка прясна мащерка
400 мл червено вино
2 дафинови листа
10 зърна черен пипер
100 мл зехтин
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол


Измийте парчетата месо. Не почиствайте нищо. Не махайте и кокъла. Той ще направи чуден бульон, а и мозъкът е много вкусен. С помощта на остър нож направете малки прорези в месото и го шпиковайте с малки скилидки чесън от двете страни. Поръсете със сол и черен пипер и запечатайте за няколко минути на силен огън в тиган с малко зехтин. Прехвърлете в гювеча. Обелете зеленчуците. Нарежете при телешкото един голям сладък картоф, трите моркова, картофите, целината и дюлята. Сложете обелените цели лукчета и скилидки чесън. Поръсете с прясна мащерка, сол, черен пипер и червен пипер. Добавете зърната черен пипер, дафиновите листа и полейте с червено вино и зехтин. Разбъркайте внимателно. Накрая поставете няколко цели клонки прясна мащерка и налейте вода, до три пръста под нивото на зеленчуците. 


Захлупете капака и пъхнете гювеча в студена фурна на 200 градуса за половин час, след което превключете на 150 градуса и гответе на бавен огън 3 часа. 
Поднесете ястието топло, декорирано със стрък прясна мащерка, в компанията на чаша червено вино.


Да ви е сладко!

..и една леко блърната снимка от топлата пара на ястието:







21 коментара:

  1. Ани, изглежда превъзходно това ястие! Дори така, както е блърната снимката, се усеща аромата му от разнасящата се пара. :) Хубава съботна вечер и усмихната неделя! :) Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това е много, много вкусно ястие! С богати аромати! Правила съм в тенджера под налягане. Присъствието на дюла е нещо ново и интересно за мен!
    Апетитни снимки!
    Ани, прекрасна и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, благодаря ти. Наистина в гърне е уникален ароматът, а и месото се разпада. Дюлата я сложих ей така за разкош :)Поздрави

      Изтриване
  3. Ани, обичам джолан на бавен огън
    / и сега един свински се "изпотява" във фурната/!
    Добавянето на дюля е прекрасно и го прави още по-ароматен!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти харесва. Ти си ценител на хубавата храна :)

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Еее мила моя, от теб това за мен значи много! :) Целувам те

      Изтриване
  5. Ани, ястие като твоето ни кара да "преглътнем" по- леко студа, вятъра и късите дни.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, така е, някак създава домашен уют и топлина през уикенда едно такова ястие!

      Изтриване
  6. Ани, често приготвям по подобен начин телешки джолан, това е едно от любимите ни ястия! Ммм скоро пак ще се прави :)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, знам, аз че имаме еднакъв вкус, като видях и пиленцето ти с картофки го разбрах :)

      Изтриване
  7. Оооо....просто зная за какво иде реч :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, е щом знаеш, значи знаеш и колко е вкусно и ароматно :) поздрави

      Изтриване
  8. И аз си оставям телешкото за почивните дни, за да има време да стане на "мозък" както казваше баба ми :) Огладнях от тези апетитни снимки :) Слънчева нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, на мозък, точно така, след 3 часа как иначе :))Определено си заслужава чакането! :) Успешна седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Аз си нямам гърне, но с удоволствие ще пробвам рецептата ти, Ани - изглежда неустоимо вкусно и струва ми се идеално ще си пасне с крок-пота ми :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, много е ароматно това телешко с пресни подправки и червено винце. От батата и дюлята добива леко сладък вкус :) А щом си имаш крок пот ще се облизват пръсти!Прегръдки.

      Изтриване
  10. Никога не съм готвила сладък картоф но днес си купих и телешко и батат така .че утре ще изпробвам рецептата изглежда толкова вкусно:-) :-) :-P :-P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотна рецепта сте избрали. Нямам търпение да я опитате.

      Изтриване
  11. Ох, аз нямам дюла, ще сложа портокал..

    ОтговорИзтриване