Търсене в този блог

сряда, 23 януари 2013 г.

Тарт Татен с чери домати

Много харесвам сладката Лорейн Паскал :) Толкова апетитно и вкусно говори за храната, че на човек му се прияжда всичко, което види да приготвя. След Яйцата по шотландски днес насочвам вниманието ви към поредното нейно изкушение - изкусителния Тарт татен с чери домати.  Честно да си призная очаквах да е вкусен, но не чак толкова. Оригиналната рецепта е с босилек. Класика! Аз нямах и го замених с прясна мащерка. Резултатът надмина очакванията ми. Комбинацията от чери домати, мед, хлебни трохи, мащерка и бутер тесто се оказа уникално вкусна.
От втората половина бутер тесто ще покажа как да приготвите Пай с пиле.


Продукти:

500 г чери домати
зехтин
1 с.л. мед
черен пипер
сол
1 филия хляб на трохи
шепа листенца прясна мащерка

1/2 пакет бутер тесто
1 яйце


Загрейте фурната на 200 градуса.
Изберете съд, в който можете да готвите на котлона и след това да печете във фурната с него.
Аз използвах тефлонова тенджера с метални дръжки. Разтворете бутер тестото. Обърнете тенджерата върху него и притиснете, така че да се отбележи диаметърът й. Вдигнете я и отрежете кръга с помощта на остър нож.
Налейте струя зехтин в тенджерата и изсипете чери доматите в нея. Ако нямате достатъчно домати можете да ги разрежете на половинки като мен. Полейте ги с една супена лъжица течен мед, поръсете с черен пипер и сол и поръсете с листенца прясна мащерка. Ако медът ви е захаросан можете да го стопите в микроволновата фурна за около 20 секунди. Гответе доматите на силен огън за няколко минути. Внимателно разбъркайте един път, след което поръсете с трохите от филията хляб. Те ще поемат част от течността. Покрийте внимателно с кръга от бутер тесто и притиснете краищата с помощта на опакото на ножа към доматите, така че да ги запечата. Намажете с разбито яйце. Прехвърлете тенджерата във фурната и печете около 15 минути на загрята фурна, до покафеняване, след което намалете на 100 градуса и печете още 10 минути. Можете леко да боднете тестото посредата един-два пъти, за да не се вдига много. След като го извадите ще спадне. Изчакайте няколко минути. Похлупете съда с чиния с малко по-голям диаметър. Сложете си кухненски ръкавици и внимателно над мивката, за да не изтече излишна течност, обърнете решително тарта върху чинията. Поръсете с листенца мащерка и полейте със струйка зехтин преди поднасяне. 

Да ви е сладко!

Рецепта: Адаптирана от Сладката Лорейн




10 коментара:

  1. Ани, след чудесното представяне на този вкусен и изкусителен тарт, само мога да му се насладя, гледайки снимките, а след време да го приготвя, за да опитам от него! Страхотно изглежда!
    Усмивки и хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Истинска изненада беше този тарт с чери домати. Не очаквах да е толкова вкусен. Поздрави

      Изтриване
  2. Изглежда много апетитно, а и не е сложно за направа!
    Снимките са чудесни!
    Спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, никак не е сложно, но все пак си има технология. Заслужава си :)

      Изтриване
  3. Ани,поздравления........чудесен тарт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, благодаря ти, радвам се, че ти харесва.

      Изтриване
  4. Страхотна идея! Вече ми се завъртяха в главата няколко интерпретации :) Благодаря :)
    Весел и вкусен ден!
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваклина, запретвай ръкави и чакам да видя резултата :) Поздрави

      Изтриване
    2. Запретнах аз :) И спретнах следното, но не съм снимала :)Получи се страхотно вкусно, но вместо бутер тесто направих смес от яйца, малко прясно мляко, мая, брашно сирене и босилек и изпекох. МНого беше вкусно, пак благодаря за идеята :)

      Изтриване
    3. Леле, супер Ваклина. Ти си направила цял деликатес мила :) Поздравления :)

      Изтриване