Търсене в този блог

сряда, 15 май 2013 г.

Пълнозърнест, здравословен киш с тиквички, патладжан и домат

    Много вкусен киш! Исках да приготвя нещо леко за хапване. Вдъхнови ме Ути с неговия копривен Киш Лорен, но в последствие реших да използвам патладжан, тиквичка и чушка. Реших също така да го направя по-здравословен и диетичен с пълнозърнесто брашно, по-малко масло, без сметана и френски сирена..За пореден път се убеждавам, че ако човек премисли съставките и замени някои от тях с по-здравословния им вариант, отново може да му е вкусно и да си хапва с чиста съвест! Не пропускайте стъпката с печенето за зеленчуците, защото по-този начин стават по-ароматни и вкусни.


Продукти за основата:

100 г пълнозърнесто брашно
100 г бяло брашно
60 г масло
60 мл зехтин
1 яйце
1 ч.л. сол

продукти за плънката:

1 голям патладжан
2 тиквички
1 червена чушка
150 г краве сирене
2 розови домата
2 яйца
150 мл прясно мляко
връзка пресен босилек
черен пипер
сол (ползвам само хималайска)
зехтин

Смесете всички съставки за основата. Размесете с ръце и оформете тесто. Ако имате миксер с приставка за тесто можете да ползвате него. Става за секунди. Увийте тестото в прозрачно фолио и го приберете в хладилник за половин час да стегне.
През това време измийте и обелете зеленчуците без доматите. Тях запазете за по-късно. Нарежете патладжана, тиквичките и чушката на кубчета. Прехвърлете ги върху хартия за печене, поръсете със струйка зехтин, сол и черен пипер и изпечете зеленчуците на силно загрята фурна на 220 градуса за 10-15 минути, до омекване. 
Извадете тестото от хладилника и с ръце го разпределете на дъното на тавичка. Моята е кръгла.  Възможно е леко да се рони, но с ръце лесно се слепва отново. Разпределете отгоре изпечените зеленчуци. Поръсете със сол. Натрошете краве сирене. Поръсете с връзка нарязан, пресен босилек. 


В купа чукнете двете яйца, добавете прясното мляко и разбъркайте с бъркалка. Полейте киша. Нарежете двата домата на кръгчета и украсете киша с тях. Поръсете с малко прясно смлян черен пипер и изпечете ястието на 200 градуса докато плънката стегне.


Да ви е сладко топло или студено поднесено!


8 коментара:

  1. Ех, че красота! И ми харесва идеята за по-здравословен вариант. Благодаря, че сподели, Ани!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, обичам зеленчуците да са обработени предварително,
    а не сурови!
    А печени са най-вкусни!
    И като нямам винаги сметана, слагам мляко :)
    Чудесно изглежда твоя киш!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, разменям едно парченце:)Страхотен е, богат откъм вкусове и аромати. Прелестни снимки! Лека вечер и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми допадна това предложение - вкусно и здравословно!
    Чудесен киш, Ани!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре изглежда Ани.Малко си се залетяла по здравословните неща?Хм ... Аз лично бих заложила на фантастичната арменска кухня.хайде,пусни ни нещичко, поне за такива като мен,заклетите фенове.Ще направиш ли Мантъ?

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, страхотно изглежда! И ти благодаря, че предлагаш здравословния вариант, имам нужда точно от такова разнообразно, по-здравословно меню. Скоро ще се опита! Усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Ани!Поздрави от Юлия и Пловдив!
    Днес за обяд направих здравословния киш по твоята рецепта.Стана много вкусен!И друг път съм те поздравявала за твоите здравословни идеи, но по-важното е, че ти като млада жена и майка, препоръчваш такива рецепти!Аз научих за първи път от твоята публикация за Киноа и от тогава я употребявам редовно!Моите адмирации!Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Пак е Юлия- допълвам, че предстои да направя Галета и тогава ще пиша отново!

    ОтговорИзтриване