Търсене в този блог

петък, 21 юни 2013 г.

Свинско със зеленчуци в глинен гювеч

   Рецептата, която ще ви предложа тази седмица е свинско със зеленчуци в глинен гювеч. Налейте си чаша червено вино и оставете сетивата ви да ви водят. 



Продукти:

800 г свинска плешка
2 големи патладжана
2 големи тиквички
3 домата
3 глави лук
5-6 големи гъби
5-6 скилидки чесън
шепа пресен босилек
няколко стръка пресен розмарин
няколко стръка прясна мащерка
зехтин
черен пипер
сол


Почистете, измийте и нарежете месото на парчета и го поръсете със сол и черен пипер. Измийте зеленчуците и ги нарежете на по-дебели кръгчета. Вземете гюведжа и редете парче месо, кръгче патладжан, кръгче лук, кръгче домат и кръгче тиквичка, сложете ги вертикално. По същия начин продължете да редите останалите зеленчуци и месо, докато запълните гюведжа. Нарежете и гъбите на големи парчета и ги аранжирайте отстрани. Поръсете с нарязани на филийки скилидки чесън. Нахвърляйте пресните подправки. Поръсете със сол. Полейте със струйка зехтин. Затворете капака. Не е необходимо да сипвате вода или вино. Зеленчуците пускат течност. Ако желаете можете да сложите и една люта чушка. Сложете гюведжа в студена фурна на 220 градуса и печете половин час, след което намалете фурната на 150 градуса и печете 2 часа. Ако желаете към края на времето можете да отворите капака, за да се позапече. 


---------------------------------------
Поднесете ястието с чаша красиво, червено ЕТНО Сира и Рубин вино. Сортът Сира дава изразена пикантност и топлина, а Рубинът от своя страна придава сочност и приятна сладост. Резултатът е опияняващо вино, което показва много добри качества, независимо дали е отлежало или не. Вкусът му е с добра структура, меки танини и усещане за зрял плод на финала. Насладете му се!


Да ви е сладко!

Адаптирано от: Вкусно с Йоли

3 коментара: