Търсене в този блог

петък, 12 юли 2013 г.

Пай с вишни и марципан

    Обожавам марципан! Напомня ми на любимия ми турско-арменски десерт Бадем езмеси. Затова, когато видях рецептата на сп. Меню за Вишнев пай с марципан веднага бях привлечена, като от магнит. Не си спомням от кога не съм правила толкова лесен и бърз сладкиш. Комбинацията от вкуса на марципана, киселичките вишни и хрупкавото маслено тесто е страхотна! Не бих могла да се сетя за по-добро съчетание на вкусове. Тъй като количеството е за една малка тавичка пай, откровено казано се скарахме кой да изяде парчетата :)) в това число и Аида. 


Продукти:

500 г почистени от костилките вишни
75 г брашно
75 г кристална захар
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г марципан (аз ползвам др. Откер)
75 меко масло
2 яйца
100 г филирани бадеми
1-2 с.л. пудра захар


Смесете в купа брашното с кристалната захар, бакпулвера и настъргания марципан. Нарежете на малки парченца маслото и претрийте на трохи със сухите съставки. Накрая чукнете в сместа и двете яйца и разбъркайте с лъжица. Намажете малка правоъгълна тавичка с масло и поръсете с брашно. Изсипете и загладете сместа. Подредете вишните отгоре. Поръсете с филирани бадеми и най-отгоре с пудрата захар. Изпечете пая за 25 минути на загрята на 180 градуса фурна. 

Да ви е сладко!

Източник: сп. Меню, брой 68

17 коментара:

  1. Ани, разбирам защо сте се спречкали, та десертът ти е страхотен. Толкова апетитен си го приготвила... Браво!
    Поздрави от мен! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти, от вашето списание е рецептата :))

      Изтриване
  2. Ани, разкошен сладкиш! И това съчетание на марципан, вишни, бадеми го прави още по неустоим!
    Какъв е размера за тавичката?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много е вкусен. Не е за изпускане.Тавичката ми е правоъгълна, 30:19 см

      Изтриване
  3. Страхотен е! Аз също обожавам теста с марципан. Неустоим сладкиш! Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, много си падам по марципана. Прави много ароматен сладкиша.

      Изтриване
  4. Никога не съм ползвала марципан,сигурно става много вкусно,ако съдя по съблазнителните кадри,Ани!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. моля да ми кажете откъде купувате марципана, защото не съм виждала такъв никъде?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, това е марципанът, който купувам, когато не си правя сама: http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-8rxl9n.bg.html

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей. Изглежда прекрасен, само ако е възможно да кажеш за яйцата нещо повече. Разбиват ли се или просто се замесва тестото с тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, благодаря, че ми обърнахте внимание. Сега като се върнах да прочета съм изпуснала да напиша за яйцата :) Коригирах се! Яйцата се чукват в сухата смес и се бърка с лъжица. После се изсипва в тавичка, намазана с масло и брашно.

      Изтриване
  8. Здравей Ани!
    Поздрави от Юлия и Пловдив!
    Каксто ти писах във Фейсбук, днес направих Пая с марципан и вишни.Стана невероятен! Това може би е най-финният,най-вкусният сладкиш!В момента не разполагах с вишни, направих го с праскови,които не бяха много сладки,пак се получи ! Марципанът на д-р Йоткер купих от Метро,същият е като твоя.Докато внука ми спеше го направих, и това беше закуската.Почти го изядохме.Но за нашето семейство трябва двойна доза и следващия път ще бъде такава.Междувременно ми трябваше и друг сладкиш и направих този с кайсии и череши, този път нямах череши,разполагах с праскови и кайсии. Преди малко го опитах, много,много,фин и превъзходен! И затова пиша толкова късно, изчаквах да изстине и да го опитам.Днес съм много доволна от себе си! Благодаря ти за хубавите рецепти!Да сте живи и здрави цялото семейство!Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей талантлива Юлия! Моите поздравление за майсторлъка ти! Продължавай да радваш семейството си. Много се радвам, че рецептите ти харесват. Паят с марципан и на мен ми е любим!Поздрави,

      Ани

      Изтриване
  9. от Юлия
    Благодаря, Ани!
    Аз обичам и уважавам всичко хубаво! Само като прочета рецептата и съм наясно, дали е великолепна или обикновена.Обичам кулинарията, и сега вече като съм си в къщи, много , много ми е приятно!Възхищавам ти се , че съчетаваш грижите за децата, семейството , с любимото си занимание!Благодаря за всичко! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Като видях рецептата, веднага се сетих, че вишните в двора на съседката стоят необрани. Имах всички продукти и реших набързо да направя този сладкиш. Забавиха ме разбира се вишните, Трябваше да се изчистят от костилките. вишните, тестото и айде във фурната. Божествен аромат се разнесе из къщата. Само добавих няколко капки ромена есенция - май беше ямайски ром. после трудно се удържахме да не го изядем целия наведнъж. Само дето.... ами трябваше да го ядем с лъжичка, защото беше много мекичък. Но пак повтарям - страхотен на вкус. Е..... признавам си.....сетих се, че съм забравила да добавя двете яйца. Тестото стана гъвкавко и лесно за разстилане в тавичката. И много вкусно като се изпече.
    След два дни реших да поправя грешката - този път сложих яйцата. Но вече нямах вишни и сложих сини сливи нарязани на парченца. Не че не стана, напротив - вкусен беше, но с ръка на сърцето си признавам - това си е пай с вишни и плода трябва да бъде вишни. И следващия път ще го направя пак без яйцата. Просто ми беше много по-вкусен, сочен и марципана се усещаше.
    Благодаря за рецептата и пробвайте без яйцата - може да ви хареса!
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ина, толкова увлекателно разказвате случката с пая, че и на мен отново ми се прияде :)) Наистина е фантастичен. И у дома настъпи смут, когато дойде време да го хапваме :)) Тестото е много вкусно, сигурно и без яйца. Аз съм го правила и с малини и смокини, ами не е същото. Вишните са си вишни. Опитайте да го направите по рецептата с яйца и вишни. Ще ви очарова :)

      Изтриване