Търсене в този блог

понеделник, 8 юли 2013 г.

Торта с кокос, малини и бадеми

   Представям ви тортата, която направих за 1-вия рожден ден и кръщенето на порасналото ми бебче, Беатрис. Исках да е бяла, нежна като нея и много сладка :))) Резултатът е божествено вкусна торта, която няма да забравите. Заслужено обра овациите на всички гости на тържеството! Половината от тортата декорирах с детски фигурки, които изработих от марципан, а другата половина с плодове, тъй като празнувахме заедно на моя рожден ден :). Комбинацията от ефирни, кокосови блатове, без брашно, нежен лимоново-бадемов крем с малини и бял шоколад е зашеметяваща! Гарантирам ви, че със своите съвършено-допълващи се вкусове, ще се превърне в една от любимите ви летни торти.  



Продукти за кокосовите блатове (2 бр.):

5 белтъка
1/2 голяма ч.ч. захар
1 ванилия
150 г кокос

продукти за крема:

200 г меко масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
80 г филирани бадеми
1 пакет бисквити с лимон
300 г заквасена сметана
кората от 1 лимон
1 ванилия

300 г малини

продукти за ганаша:

200 мл течна сладкарска сметана
130 г бял шоколад

продукти за украсата:

1 бр. марципан др. Откер
сладкарски бои
зелен кокос
стопен шоколад
плодове по избор


Започнете с приготвянето на блатовете.
Разбийте белтъците на сняг и внимателно, постепенно добавете захарта. Сложете и ванилията, след което продължете като добавяте на части кокоса и бъркате с шпатула. Очертайте два кръга, с големината на формата със свалящ се ринг и ги изрежете. Сложете единия на дъното на формата и изсипете половината смес. Разнесете я равномерно с лъжица или шпатула и изпечете първия блат на 160 градуса за 15 минути, докато стане леко златист. Извадете го да се охлади и изпечете по същия начин втория блат, върху изрязания кръг хартия. 


Дойде време за крема. Смелете в блендер един пакет бисквити с лимон и филираните бадеми,  след което ги разбъркайте с миксер с мекото масло. Налейте консерва кондензирано мляко, добавете заквасената сметана и накрая кората от един лимон и една ванилия. Разбъркайте всичко добре и охладете крема за два часа в хладилник. 

Сглобяване на тортата:

Обърнете първия кокосов блат върху картон или тортена чиния. Отлепете внимателно хартията и го стегнете с ринг. Поръсете с пресни малини. Сложете 1/2 от крема върху малините и разнесете равномерно. Поръсете с още малини и нежно ги притиснете в крема. Сложете втория кокос блат и намажете втората половина от крема. Ако желаете си запазете малко за измазване отстрани. При мен не беше необходимо, тъй като след като прекарах нож по ръба, рингът се отлепи идеално. Охладете тортата за няколко часа в хладилник.
Затоплете сметаната на котлона и отдръпнете щом клокне. Натрошете белия шоколад и бъркайте, докато напълно се разтопи. Изчакайте час-два леко да сгъсти, след което го излейте бързо върху тортата. Приберете отново за едно денонощия в хладилника за да стегне.
На сутринта декорирайте тортата с фигурки от марципан или плодове.


Да ви е сладко!





80 коментара:

  1. Разкошна и неустоима торта! Бъдете живи и здрави и двете!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, тортата изглежда чудесно!
    И за вкуса не се съмнявам :)
    Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dani,вкусът е ..аз го определям като божествен, нека всеки сам да прецени :)

      Изтриване
  3. Ани, честит двоен празник! Пожелавам на Беатрис да има прекрасно детство, да бъде лъчезарно и много любознателно дете и късмета да я съпътства винаги! На теб пожелавам да си много щастлива, усмихната и обичана! Успех във всяко начинание!
    Тортата е разкош! Думите за нея са просто излишни.

    P.S. Моята госпожица и Беатрис са наборчета, с почти 2 месеца разлика :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танчее, много си мила, трогна ме. Благодаря за хубавите пожелания! Да ти е жива и здрава мъничката бебка :)

      Изтриване
  4. Честит двоен, че дори троен Празник! Честит Рожден Ден и Кръщение на дъщеричката - да расте здрава, игрива, щастлива и много да те радва! На теб също Честит Рожден Ден, с пожелание за много щастие и успехи във всичко! Тортата е великолепна, а вкуса, който си представям не ми дава мира. Хубава вечер и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С Драгомирова, благодаря за хубавите пожелания!

      Изтриване
  5. Честит двоен празник, Ани! Да ви толкова сладък и красив живота както тази торта :)

    ОтговорИзтриване
  6. Принцесна торта като за три сладки принцеси - Беа,Аида и Ани. Целувам ви и трите, честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Радвам се, че ти харесва, благодаря ти миличка.Целувки и от нас

      Изтриване
  7. Честит празник, Ани, двоен и прекрасен!
    Тортата изглежда великолепно -
    бяла, нежна и много ефектна, ароматна и фина.
    Поздравления,
    бъдете здрави, много усмихнати и щастливи, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна торта, Ани! След това описание, току виж си ме подтикнала да изям цяло парче (десертите и маслени кремове не са някак по моята част). Много хубава компилация от съставки, сигурна съм че наистина води до идивителна торта :) Честит празник на теб и малката грация :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Татянче, и аз не си падам по бели торти, но тази направо ме разтърси :) Много е нежна и вкусна. Не знаех какво ще се получи, винаги е така, когато импровизирам, но резултатът беше повече от задоволителен за мен :)

      Изтриване
  9. Честити рождени дни, мила Ани! Тортата е прекрасна и много изкушаваща! Цял ден не ми излиза от ума :) Ще се възползвам от рецептата, само трябва да побързам докато има малинки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, нямам търпение да споделиш дали ви е харесала. Бързай, че малинките са на изчезване. За събота ще правя още две такива торти и едвам, едвам намерих малинки, на пазара на Красно село.

      Изтриване
  10. Ани, прекрасна е тортата! Колкото е богата на вкусове и красива като цяло, такъв да е и семейният ви живот!
    Всичко добро и честити празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че ти харесва мила. Благодаря за хубавите пожелания!:)

      Изтриване
  11. Много нежна, прекрасна торта! Честит рожден ден и честито кръщение на малката Беатрис! Бъдете здрави и много щастливи!

    ОтговорИзтриване
  12. Честити празници, Ани на теб, на детенцето, на всичките ти близки пожелавам от сърце много здраве, щастие, любов, късмет, успехи и всичко, най-най-хубаво! Страхотна идея за декорацията и двете половини така се допълват като майка и дете! Приказна торта! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, и на мен много ми хареса идеята двете половини на тортата да се допълват като нас. Получи се много сладко :) Благодаря ти!

      Изтриване
  13. С малко закъснение ви пожелавам да сте много здрави, усмихнати и щастливи момичета, Ани! Празникът е бил прекрасен, а с такава прелестна торта се е превърнал в най-вкусният! Комбинацията от аромати гарантира истинска наслада, вярвам, а и изглежда толкова нежна, като за истински принцеси! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирмее, благодаря за хубавите пожелания! Много хубаво си го казала. Прегръдки

      Изтриване
  14. Колко грама е един пакет бисквити с лимони?

    ОтговорИзтриване
  15. Ани, за колко диаметра торта е рецептата? :)

    ОтговорИзтриване
  16. Ани благодаря за чудесната рецепта! Много нежна торта с изключително изискан вкус!
    Благодарение на теб, празникът ми беше по-вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че тортата ви е харесала и е допринесла за по-вкусния ви празник :)) Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  17. Mnogo molia za barz otgovor - kolko grama e paketa biskviti ?

    ОтговорИзтриване
  18. Mnogo blagodaria ! Dnes imam RD i imenno tasi torta ste napraviaì:))

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей Ани!
    Днес попаднах на твоята изкушаваща торта и реших утре да я направя по личен повод. Само, че не съм сигурна продуктите за блатовете са за един блат или са достатъчни и за двата кокосови блата? И понеже нямам форма от 29 см. дали ще е подходящо да направя тортата във форма от 26 см. Благодаря ти и лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, записала в продуктите, достатъчни са за два блата. Стават много тънки и хрупкави. Важно е да не ги препичате, за да не се начупят. Правила съм тортата в по-малък диаметър със същите продукти. Няма проблем, формата ви е съвсем малко по-малка. Стискам палци и хубав празник ви желая :)

      Изтриване
  20. Много благодаря за бързия и точен отговор! До скоро!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Ани, тортата е неправо божествена,днес я правя зй втори път, лек и хубав ден .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Юлия, много се радвам, че тортата ви е харесала :) И според мен е божествена :) Благодаря ви за доверието. Сърдечен поздрав :)

      Изтриване
  22. здравйте, бихте ли ми казали с какво мога да заменя малинките (вече) :(? Дали ще стане със замразени такива? благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На пазара все още се намират плодове. Не знам дали при вас имате пазар. На Красно село намирам и малини и къпини. Ако не откриете разбира се можете да я направите със замразени. Мисля, че в Пикадили имаха. Поздрави

      Изтриване
  23. Здравйте Ани, не живея в България. За съжаление тук трудно се намират, ако се намерят са безбожни цени, защото са внос. иначе замразени съм виждала и в Лидъл . Ще проверя ..Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. Ани, имам нужда от помощта ти : марицанът, който имам е 200 гр. ще ми свърши ли работа и дали трябва да се размразят малинките преди да ги
    използвам.благодаря ти предварително Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Краси, за украсата, която виждаш на снимките ще ти стигне.
      А замразените малини аз лично ги размразявам и отцеждам в цедка, след това дори леко подсушавам с кухненско руло, защото са много воднисти и ме е страх да ме втечнят крема. Друго си е с пресни малини, но в този сезон няма от къде.
      Стискам палци.

      Изтриване
    2. Много ти благодаря за бързите отговори, но с риск да досада имам още едно питане , понеже съм се спряла твърдо на тази вкусотиика за Коледа и искам да я направи перфектна.Снабдих се с всичко необходимо,но тези лимонови бисквити не ги откривам,моля те подскаже откъде мога да си ги намеря или с какво мога да ги заменя. Краси

      Изтриване
    3. Красе, това са Чаени бисквити с лимон. Има ги в почти всички хипермаркети. Но и да не ги намериш изобщо не се тревожи. В крема има лимонова кора, така че няма да загубиш от вкуса, ако ги замениш с бисквити с масло или мляко. Стискам палци да шашнеш всички на Коледа и да бъдеш звездата на вечерта.

      Изтриване
  25. Аничка,огромно БЛАГОДАРЯ ! Задължително ще споделя какво съм сътворила.Мислех си да се позанимавам по-рано да си приготвя едни цветенца от марципана и едно захарно тесто.....
    Краси

    ОтговорИзтриване
  26. Весела Коледа, Ани ! Направих тортата и от вечерта е в хладилника за да се стегне глазурата й,но преди час я погледнах и не се е стегнала. Вдигнах я на по-горен ред в хладилника и да се надявам,че до дпвечера ще стане. Имаш ли представа защо така се получи и дали ще стегне ? Помагай . Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красенце, изобщо не се тревожи.Глазура с бял шоколад по принцип никога не стяга като глазура с черен шоколад.Усили една идея хладилника.До довечера ще е пушка. В Крема има масло, така че за него не се тревожи!Да ви е сладко и весели празници.После да се похвалиш дали са я харесали :))

      Изтриване
  27. Привет,Анчка ! Да се отчета за крайния резултат :-) глазурата не ми стегна,а понеже малинките след размразяване се скашкаха,та си ги намазах един слой,бях си приготвила и розчки от марципан,но не я декорирах,заради глазурата,Но въпреки,че няма много добър вид Тортата е уникална !Много вкусна тотичка,а този кокос ..... Нямам думи,а и още нещо не успях да си намеря бисквити с лимон,та ползвах с масло плюс кора от ппртокал и лимон,разбира се :-) Благодаря ти,отново не сбърках,като ти се доверих :-). Яесели празници ! Краси

    ОтговорИзтриване
  28. Ани,извинявам се за грешките,с които пиша

    ОтговорИзтриване
  29. vmesto kokos moje li da se izpolzvat kokosovi sturgotini?

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте!тортата изглежда прекрасно и несъмнено ще я приготвя!въпроса ми е кондензираното мляко дали е подсладено карамелизирано(тоест трябва да се вари допълнително,за да се карамелизира),или е просто подсладено(без нужда от карамелизиране)??защото има съществена разлика.Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, несъмнено има разлика. Млякото е подсладено кондензирано.

      Изтриване
  31. Питам защото някои без да искат не уточняват :) значи няма нужда от карамелизиране(варене)??

    ОтговорИзтриване
  32. Ани, прости лаишкия ми въпрос, но искам да знам каква течна сладкарска сметана имате в предвид за ганаша- животинска или растителна може да се ползва?

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте!!Консервата подлсадено мляко 400 г ли е??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че да.В момента нямам, за да проверя.

      Изтриване
  34. Здрасти Ани,заплюла съм я тази торта за рожденния(първи)ден на сина ми Наско.Вече пробвах две твои торти,Рафаело и тази с маскарпоне.Първата е просто уникална а втората още не сме я пробвали щото е за рожденния ден на свекърва ми който е утре.Рафаелото беше за годишнината от сватбата ни.Втори път я правих,обаче ме беше усенила една идея за торта в чаша и така я направих.Много е удобно.Обаче прибавих и смлени орехи отгоре и най-отдолу.Стана уникална.Ще пиша и за тази като я направя.В интерес на истината твоя блог го намерих като написах в Гугъл"най-вкусната торта" и ми излезна на първо място.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Михаела, много се радвам, че тортите ми ти харесват и са по твой вкус. Идеята за чашите е супер! Ще чакам отзиви и за това сладко изкушение тук :)) Поздрави

      Изтриване
  35. Здравей Ани,рожденния ден на сина ми свърши и седнах да ти пиша отзиви за тортата.Всички много я харесаха,казаха че била нещо по различно сравнение със стандартните торти с блатове.Щеше ми се да можех да ти кача снимка да я видиш ама на профила ми я има.Ако имаш време влез да я видиш.Благодаря ти за страхотните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Михаела :) Много ме зарадва с коментара ти. Ето такива торти обичам аз, нестандартни, без блатове, с много крем, без фондан. Различни! Много се радвам, че хора, като теб, ги оценяват и харесват. Сигурна съм, че синът ти е бил много щастлив, а гостите доволно подсладени :) Да ти е жив и здрав и много да ви радва :) Поздрави

      Изтриване
  36. Благодаря,и вие да сте живи и здрави

    ОтговорИзтриване
  37. Здравей, Ани! Искам да направя тази торта правоъгълна с размери 30/40см за 28 парчета. Можеш ли да ми кажеш дозата на продуктите двойна ли става? Благодаря!!!
    Поздрави, Ася!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, голяма торта ще правите. Удвоете количествата.

      Изтриване
  38. Много благодаря за бързия отговор!
    Поздрави, Ася!

    ОтговорИзтриване
  39. здравейте, мога ли да изпека блатовете във форма 22 см. и ще бъде ли по-добре, ако разделя сместта на 3? евентуално мисля да заменя малините с пресни ягоди, какво ще кажете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      сместа е точно като за два блата. Ако искате да направите 3 трябва да увеличите малко количествата. Малините, разбира се, могат да се заменят с ягоди.

      Изтриване
  40. Здравейте Ани, крема дали когато се добавят бисквитите и бадема не става на каша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Катя, не не става на каша. Усеща се леко хрупкавина, а вкусът му е божествен! :)

      Изтриване
  41. Здравейте, може ли да се ползва животинска сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвам растителна, сладкарска за ганаша. Не съм опитвала със животинска.

      Изтриване
  42. Ани здравейте
    От няколко години си заплювам някоя от вашите торти и те винаги са божествени. Само този път нещо се обърка. Тортата стана твърде сладка а коремът въобще не стегба и просто цялата торта буквално се разтече щом я извадих от ринга. Спазих рецептата абсолютно точно...please help

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много неприятно, съжалявам! :( Не виждам какво може да се обърка в тази торта, за да не стегне. Аз съм я правила поне 5 пъти, дори по поръчка и винаги е стягала много добре. Да не би да сте ползвали замразени малини? Важно е хубаво да са били отцедени и подсушени, за да не пуснат вода.В кремът има масло, което стяга. Ползвайте качествен бял шоколадов кувертюр.

      Изтриване