Търсене в този блог

събота, 31 август 2013 г.

Тиквички с ориз

     Ако редовно следите Вкуснотека може би сте забелязали, че обикновено не публикувам класически рецепти като мусака, огретен, супа топчета, т.н. Не го правя, защото винаги съм мислела, че това са прекалено познати рецепти, които всяка домакиня приготвя по свой си начин. Понякога, обаче, когато приготвя нещо вкусно ми се иска да ви го споделя, било то и традиционно. Особено, когато децата ми го хапват с удоволствие и виждам, че е подходящо за тях (Беатрис е на 1 г.) Понякога, дори и щипка канела или шепа пресен босилек могат коренно да променят и най-познатото ни ястие и да го направят по-различно и вкусно. И ако рецептата помогне на поне един новак в кухнята бих била много щастлива! 
     Ще помисля, например, да ги класифицирам в отделна категория - Класики или Традиционни рецепти..
       Като първа рецепта ще ви покажа една много вкусна лятна манджичка - Тиквички с ориз. С пресен лук, чесън, розов домат и босилек и поднесено с топъл, домашно изпечен хляб ще имате едно много уютно ястие на трапезата си. 
     Когато готвя за децата гледам да не задушавам предварително лука и моркова. Слагам всичко заедно да се готви. Но ако вие не готвите за малко дете първо си задушете лука и моркова със зехтин и вода и след това добавете останалите продукти.


Продукти:

2 тиквички
връзка пресен лук
3 скилидки чесън
1 морков
(по желание една червена чушка)
1 кафена чаша ориз
1 голям розов домат, обелен
шепа пресен босилек
зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
хималайска сол


Почистете лука, (червената чушка) и моркова и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тенджера. Налейте вода, колкото да ги покрие, както и струйка зехтин и задушете за няколко минути под капак, докато омекнат. Отворете капака, добавете обелените и нарязани на кубчета тиквички, както и нарязаните на филиики скилидки чесън, поръсете с червен пипер и черен пипер. Задушете за още няколко минути. Отворете отново капака и прибавете почистения и измит ориз. Налейте 2 1/4 ч.ч. вода, намалете котлона на 1, затворете капака и гответе така на бавен огън, докато поеме водата и ястието стане готово. Опитайте ориза. Ако е омекнал, значи е готово. Към края на готвенето сложете нарязания на малки кубчета розов домат, обелен от люспата. Слагаме го накрая, защото в противен случай доматът ще стегне ястието и то ще се готви прекалено бавно. Нарежете шепа пресен босилек и поръсете със сол на вкус. Хималайската сол запазва всичките си полезни свойства, когато се сложи накрая на готвенето.
Ястието е вкусно както топло, така и студено.

Да ви е сладко!


11 коментара:

  1. Много апетитна и ароматна, лятна манджичка, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Дoста по-различна е рецептата ти от моята, Ани, но за сметка на това изглежда много апетитно! Аз я правя някак натюр, а ти така хубаво си я обогатила - морковче, домат, и с тоз босилек ми иде да я почна веднага! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз редовно си готвя такива манджички. А откакто открих светлата елда, небланшираната /другата не я долюбвам/, редовно заменям ориза с нея. Но, когато готвя ориз с тиквички или спанак, чакам оризът да поомекне, да е полусварен, и тогава прибавям нарязаните на кубчета тиквички или пък спанакът. Така тиквичките остават някак хрупкави и не се разваряват, а спанакът е свеж. Пробвай някой път, няма да сбъркаш. Някои от нещата в кухнята научаваме ей така, случайно, или пък на принципа "проба-грешка". Правила няма... АНА

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна е идеята ти, Ани -
    класика или традиционни рецепти, но с нотка индивидуалност!
    Убедена съм,че ще бъде полезна и интересна.
    Много ми харесват новите ти предложения,
    сърдечни поздрави, много усмивки и вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Нежничко и апетитно :) Не съм правила такава версия на тиквички с ориз, но ми харесва и ще я имам предвид при следваща тиквичковена наличност в хладилника :)
    Спокойна вечер, Ани :)

    ОтговорИзтриване
  6. Получи се много вкусно и със сигурност ще се приготвя често в къщи. Моля, за още рецепти, които приготвяте за детето си, ще са ми изключително полезни! Детенцето ми е на 18м и се храни само с прясно приготвена, домашна и здравословна храна, но вече се поизчерпвам от към идеи. Ако имате време, а вярвам, че имате и доста опит и познания, направете раздел "Вкусотии за нашите деца" и публикувайте подходящи рецепти за малки деца, мисля, че ще се получи страхотно!
    Радвам се, че попаднах на блога ви!
    С пожелания за здраве и творческо вдъхновение!
    Десислава :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Деси, много се радвам, че сте харесали тази вкусна и лесна, лятна манджичка. Много е ароматна и децата я хапват с охота. В блога можете да откриете много вкусни и лесни идеи за ястия, подходящи за малки дечица. Може би наистина трябва да ги класифицирам в отделна категория, за да могат хората да ги откриват по-лесно. Благодаря ти за идеята. Опитайте кашкавала на фурна. Децата ми го обожават, както и мусаката с карфиол и броколи. :)

      Изтриване
  7. Всичко супер , само не разбрах кафена или чаена чаша ориза, пише 'кафена ч.ч.' : D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Кафена разбира се. Благодаря! Коригирах го!

      Изтриване
  8. Браво Ани !
    Сготвих го днес за сина ми , беше супер .
    Да сте живи и здрави.
    Стюарт Каралян

    ОтговорИзтриване
  9. Видях и арменската кухня ,
    направо ме върна в детските години.
    Непрененно ще пробвам.
    Лек ден .
    Стюарт Каралян

    ОтговорИзтриване