Търсене в този блог

вторник, 10 декември 2013 г.

Кюфтенца с пилешко и киноа

   Сигурно вече сте разбрали колко обичам киноа :) Обичам всичките й здравословни превъплащения. Правих тези малки, сладки кюфтенца наскоро, но чак сега им дойде редът да ви ги споделя. Много са апетитни. Направо се хапват като семки, на крак и в движение. А с биричка са просто разкош :) 


Продукти за около 15 бр. кюфтенца:

1/2 голяма ч.ч. киноа
1 био зеленчуков бульон
1 бр. пилешки гърди
1 яйце
50 г пармезан
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 морков
1/2 червена чушка
шепа листенца босилек
черен пипер
сол


Сварете киноата във вода с един зеленчуков био бульон в съотношение 1:2, около 15 минути, докато я поеме. 
През това време сложете останалите продукти в купа. 
Настържете пармезана. Чукнете едно яйце. Обелете и настържете на ситно един морков и половин чушка. Нарежете на ситно пресния лук и стиснете две скилидки чесън. Нарежете на ситно и шепа пресни листа босилек. Нарежете пилешкото на малки парченца, поръсете със сол и черен пипер. Ако желаете го пасирайте в блендер, за да се нареже на ситно. Накрая добавете и сварената киноа. Разбъркайте всичко добре, докато получите хомогенна смес. 
Постелете голяма тава с хартия за печене.
С леко мокри ръце загребете от сместа и оформете кюфтенца. Подредете ги в тавата и печете на 200 градуса до готовност. Обърнете ги, за да се изпекат равномерно. 

Да ви е сладко!




15 коментара:

  1. Страхотни! И аз много обичам киноа :) Ще пробвам кюфтенцата задължително :)
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са кюфтенцата, Ани!
    И аз съм любител на киноа, но винаги я смесвам с червената,
    която стои по-хрупкава!
    Непременно ще ги опитам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина са страхотни! И най-много ми харесва (освен съдържанието, разбира се), че си ги изпекла, Ани, а не са пържени.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, веднага си ги заплювам, даже се изкушавам да скрия чинийката от останалите;))
    Задължително ще опитам!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение и много апетитни снимки, Ани! Обичам киноа и тази рецепта също си я записвам :) Поздрави, с пожелание за широко усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Много симпатични и с разкошна коричка са тези кюфтенца,Ани!Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези кюфтенца май вече веднъж ги отмъквах, явно са останали още. Прибирам ги сега ;) Ама така ще е, като са по мой вкус! Прегръдка, Ани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При цена на кеноа 500 гр.6 лв., извинете но няма да се направя тази вероятна вкусутия. Давайте и цените при тези рецепти. По-удобно ще бъде.

      Изтриване
    2. Здравейте, прав сте киноата, като всички био продукти, не е от най-евтините. Можете да я замените например с булгур, като предварително го сварите. Ако прецените можете да опитате фитнес кюфтенцата с риба тон: http://vkusnoteka.blogspot.com/2013/05/blog-post_18.html. Поздрави и весели празници!

      Изтриване
  8. Много вкусни! Туко що ги приготвих за вечеря и много се харесаха от всички :) Да не говорим и колко са бързи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви харесали Калояна. И на нас са ни любими. Дори в момента имам няколко в хладилника. Когато се покрият с фолио са си много издържливи.
      Благодаря ви, че споделихте :)

      Изтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте!С какъв НЕмлечен и безглутенов продукт би могло да се замени пармезана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Няма с какво да го замените. Просто го пропуснете. Няма значително да пострада вкуса без него :)

      Изтриване
  11. УНИКАЛНИ.Мога да изям една тава,каквото и да съм направила от вашия блог всичко се получава,бъдете жива и здрава 100 години

    ОтговорИзтриване