Търсене в този блог

вторник, 24 декември 2013 г.

Арменска орехова баклава (Коджа каръ герданъ)

Скъпи приятели,

в навечерието на Бъдни вечер и Коледа искам да ви пожелая тиха и свята Бъдни вечер с вашите семейства и близки. Пожелавам ви да бъдете много здрави, да се обичате и уважавате.
Превърнете Коледа в пиршество за сетивата. Насладете се на тази фантастична орехова баклава, която обещавам ви, ще ви стане любима! У дома се приготвя всяка година. Рецептата е арменска, на баба ми Мариам и вече трето поколение й се наслаждаваме. Прави се лесно като детска игра. Необходима ви е само една по-тънка пръчка или по-тънка точилчица. Моята майка, например, ползва долната пръчка от дървена закачалка, а аз използвах дръжката на спукан балон на децата, за да я набръчкам като гердан. Заповядайте рецептата с постъпкови снимки.


Продукти:

1 пакет фини точени кори Белла
2 ч.ч. сурови, смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло

за сиропа: 

2 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон

Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата.
Стопете маслото на бавен огън на котлона.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте, поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората. 


Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори. 


С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите. 


Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете рулото в намазана с масло тавичка. Аз ползвам за целта дъното на електрическата ми тенджера. По същия начин навийте и останалите рула. Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.
Оставете я напълно да изстине.
През това време пригответе сиропа.
Сложете на котлона да кипне смес от захар и вода. Щом кипне, оставете да поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата. Може сиропът да ви се стори много, но повярвайте ми, за едно денонощие ще го "изпие".
NB!!! Не забравяйте правилото - СТУДЕНАТА баклава се залива с ГОРЕЩИЯ сироп.


Да ви е сладко!

На финала искам да ви поздравя с прекрасната Коледна песен на Вокална група Мики Маус. Вярвам, че ще ви трогне :) 

51 коментара:

  1. Светла Бъдни вечер и весела Коледа, Ани!
    Здарве и благоденствие на теб и цялото ти семейство! Баклавата е страхотна!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Светла Бъдни вечер, Ани! :)
    Здраве и благоденствие да изпълват дома ви. :)
    Баклавата ти е истинско сладко удоволствие. С радост се черпя! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа,Ани!
    Здраве и много късмет за теб и семейството ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ееее, най-после арменска рецепта! Откога си я чакам! Страхотна баклава!

    Честита Коледа, мила Ани. Щастието, любовта и усмивките да ви спохождат през цялата година. Целувки и на четирима ви . Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Светла и Честита Коледа, Ани! Бъдете здрави и честити, щастливи и благословени! Вълшебни празници! Баклавата е съвършена!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа! Много щастие и късмет на теб и всички, които обичаш!Разкошна баклава!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа, Ани! Пожелавам ти много здраве и късмет за теб и близките ти! Прекрасна баклава!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа, Ани! Много радост и щастие в семейството!
    Интерес и лесен начин за приготвяне на баклава. Ще се възползвам от предложението!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Весела Коледа и оттук, Ани :) Прекрасна рецепта ни предаваш днес от баба си!!! Много ми хареса моментът с набръчкването :) Ще се пробвам, дори и да набръчкам нещо друго ;)
    Голяма прегръдка от мен и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Коледа, Ани! Бъдете здрави, щастливи и Благословени! Прелестна е баклавата! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита Коледа! Здрави и щастливи, много късмет и любов, мир и светло детство на малките бонбони!
    Бог да благослови дома ви и трапезата ви! Целувам те красавице*)

    ОтговорИзтриване
  12. Ани,
    Честито Рождество Христово!
    Пожелание от сърце за светли и благодатни празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Рождество Христово, Ани!
    Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие, много щастие и сбъднати мечти.
    Светли, усмихнати и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Честито Рождество Христово,Ани !
    Да бъде благословен домът ви!
    Да има здраве,благополучие,разбирателство,обич и доброта!
    Това е най-съблазнителната баклава за този сезон,която съм виждала!
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Коледа! Чувала съм за този начин на навиване, сега и онагледен , нямам опрадание да отлагам! Благодаря за споделената рецепта! Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви приятели за милите пожелания и отделеното време. Пожелавам ви да сте много здрави, много успешни и късметлий в живота. Всички, които обичате да са здрави и да бъдат около вас. Много се радвам, че баклавата ви харесва. Обожавам я. Ако не беше толкова калорична със сигурност щях да я правя поне 2-3 пъти в годината ;)))

    ОтговорИзтриване
  17. Ани, тук съм за да споделя, че наред с вкусните неща които бях приготвила за Новогодишната нощ, на трапезата ми беше и твоята арменска орехова баклава :)
    Приготвя се светкавично бързо и е истинско удоволствие да си хапне човек от нея, а сутринта беше чудесна компания за чашка ароматно кафе!

    Честита Нова година с най-добри пожелания и благодарност за споделеното с всички нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва :))Така се радвам, че ви е харесала баклавата. Наистина е светкавична и лесна. Човек като я подхване и не може да се спре :)) Прегръдки

      Изтриване
  18. Честита Нова година, Ани!
    Нека има здраве и късмет…
    Нови вдъхновения....
    И смисъл….
    по много…
    И за всички!
    Наздраве да ни е !

    ОтговорИзтриване
  19. Може ли вместо захар да се сложи мед?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не сме я правили с мед досега. Предполагам, че сиропът може да се направи с мед. Опитайте.

      Изтриване
  20. bari or !!!!!!! shnorhavor amanor ev nor tari ! mersi axvor paxlavayi hamar ampayman ktxenq !!!!1

    ОтговорИзтриване
  21. лия григорян4 януари 2014 г. в 16:10

    Ани , ако искаш , пиши ми на пощата lika_grigor@abv.bg ще ти дам рецептата на арменска гата , страхотно нещо винаги я има на нашата маса , много лесно се готви

    ОтговорИзтриване
  22. Тази баклава изглежда страхотно!Аз съм била в Армения и много обичам арменската кухня-там всичко ми харесва!Ще се пробвам да направя нещо!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Завиждам ви, че сте били в Армения..Баклавата е страхотна, няма да съжалявате.

      Изтриване
  23. Много красиво изглежда набръчкано. Не съм се сещала да го направя, но може и да пробвам.
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  24. Не знам, но тази рецепта е повече от 100 годишна в Турция ...Аз я правя с точилка...Така са ми показали баба и мама и всеки свещен празник си го правя..

    ОтговорИзтриване
  25. В превод Коджа каръ герданъ-е герданът на голямата жена, а ние му викаме бюзмели баклава-набръчкана баклава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Разбира се нормално е да я разпознавате като турска , тъй като по исторически причини арменската кухня е силно повлияна от турската. Рецептите се предават от поколение на поколение.

      Изтриване
  26. Здравей Ани, благодаря за хубавата рецепта за баклава! Рецептата много ми допадна и ми се струва доста лесна, преди бях резервирана към баклавата, защото ми се струваше доста трудна. Това ще е първата баклава, която ще направя и съм решила за Бъдни вечер да зарадвам всички в къщи с нея :) Имам един въпрос свързан с рецептата, когато навиваш финните кори, хващаш по една кора или по две? Защото аз когато съм правила баница съм навивала по две наведнъж, защото иначе са много тънки и се късат, когато са по една. Но все пак баклавата е различна от баницата и не мога да преценя как да ги навивам. Ще съм балгодарна ако ме посъветваш :) Желая ти всесли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори."
      Копирам текст от публикацията. По две кори навивам, точно така. След това набръчквам върху пръчка и изтеглям внимателно.
      Много е вкусна и лесна тази баклава и ще ви стане любима уверявам ви.
      Весели празници :)

      Изтриване
    2. Много благодаря, Ани за пояснението, някой е трябвало да прочете по -внимателно :) Това ще бъде първата ми баклава, задължително ще я направя за празниците (дано ми се получи), твоята изглежда чудесно!

      Изтриване
  27. Здравейте,
    благодаря за рецептата, възползвах се от нея за коледните празници. Обаче за съжаление не ми се получи съвсем. :) Стана много сочна отгоре и отдолу, но отвътре корите са сухи. Някакво предположение защо се получи така? Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Да не би да сте навили много стегнато рулата и сиропът да не е успял да проникне добре в пластовете? Възможно е нещо такова да се е получило.

      Изтриване
    2. Възможно е. Със сигурност ще я направя пак, защото рецептата е страхотна и ще пробвам с по-хлабави рула. Весели празници!

      Изтриване
  28. Страхотна баклава! Поздравления!
    Правих я два пъти в два последователни дни :)
    Вторият път увеличих водата на 2 чаши и стана още по-сочна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Много сте радвам, че толкова ви е харесала, че да я направите цели два пъти. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  29. Браво!Изглежда страхотно,ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Ще се радвам ако споделите после.

      Изтриване
  30. Благодаря за страхотната рецепта, Ани! Изпробвала съм други варианти, но нито една не пасваше на вкуса на семейството ни, така както тази. Приготвих я за Коледните празници преди месец и на всички много ни хареса! Решили сме да я превърнем в традиционна за нашето семейство. Без значение дали е арменска или турска важното е, че с мъжа ми ни върна в детството ни и това много ни допадна! Благодарим!!! Желаем на Вас и Вашето семейство здрава и късметлийска година! Сем. Бенови

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте мило семейство Бенови :)
      Благодаря ви за това, че сте отделили време да ми оставите коментар.
      Много се радвам, че баклавата ви е харесала. И у дома е традиционна. Толкова я обичаме. За мен няма по-вкусна баклава от тази, а като сложим и колко е лесна, няма начин човек да не я обикне :) Желая ви прекрасна година :)

      Изтриване
  31. Тази година ще пробвам вашата рецепта!А ето какво направих миналата година и се получи невероятно вкусна баклава:https://www.youtube.com/watch?v=DyuNo1cJwM4




    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Ваня. Много интересно! Радвам се, че ще опиташ моята баклава.

      Изтриване
  32. Здравейте Ани,
    Първо искам да Ви Честитя Новата Година!Пожелавам на Вас и семейството Ви здраве,щастие и много късмет през тази година!!!!Благодаря за страхотната рецепта.Баклавата беше идеалния десерт за новогодишната ни трапеза.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Татяна. Благодаря ви за милия коментар. Желая здраве и успехи и на вашето семейство през новата година. Много се радвам, че баклавата ви е харесала на всички. У дома е любим десерт.

      Изтриване
  33. Прекрасна рецепта, но в нея липсва едно важно изречение- 'всяка фурна пече различно, и е възможно да има нужда да се пече по-дълго..' За някой, който прави баклава за първи път ще се наложи да изхвърля тава с нещо вкусно, но безумно клисаво.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Баклавата се пече, както е описано до златист загар на сухо, тоест кори и плънка. Чак след като се изпече и изстине напълно се залива с горещия сироп. Недоумявам как би могло да ви се получи клисаво? Фурната се настройва на горен и долен нагревател и съм указала време.

      Изтриване