в навечерието на Бъдни вечер и Коледа искам да ви пожелая тиха и свята Бъдни вечер с вашите семейства и близки. Пожелавам ви да бъдете много здрави, да се обичате и уважавате.
Превърнете Коледа в пиршество за сетивата. Насладете се на тази фантастична орехова баклава, която обещавам ви, ще ви стане любима! У дома се приготвя всяка година. Рецептата е арменска, на баба ми Мариам и вече трето поколение й се наслаждаваме. Прави се лесно като детска игра. Необходима ви е само една по-тънка пръчка или по-тънка точилчица. Моята майка, например, ползва долната пръчка от дървена закачалка, а аз използвах дръжката на спукан балон на децата, за да я набръчкам като гердан. Заповядайте рецептата с постъпкови снимки.
Продукти:
1 пакет фини точени кори Белла
2 ч.ч. сурови, смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло
за сиропа:
2 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон
Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата.
Стопете маслото на бавен огън на котлона.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте, поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората.
Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори.
С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите.
Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете рулото в намазана с масло тавичка. Аз ползвам за целта дъното на електрическата ми тенджера. По същия начин навийте и останалите рула. Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.
Оставете я напълно да изстине.
През това време пригответе сиропа.
Сложете на котлона да кипне смес от захар и вода. Щом кипне, оставете да поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата. Може сиропът да ви се стори много, но повярвайте ми, за едно денонощие ще го "изпие".
NB!!! Не забравяйте правилото - СТУДЕНАТА баклава се залива с ГОРЕЩИЯ сироп.
Да ви е сладко!
На финала искам да ви поздравя с прекрасната Коледна песен на Вокална група Мики Маус. Вярвам, че ще ви трогне :)
Светла Бъдни вечер и весела Коледа, Ани!
ОтговорИзтриванеЗдарве и благоденствие на теб и цялото ти семейство! Баклавата е страхотна!
Прегръдки!
Светла Бъдни вечер, Ани! :)
ОтговорИзтриванеЗдраве и благоденствие да изпълват дома ви. :)
Баклавата ти е истинско сладко удоволствие. С радост се черпя! :)
Честита Коледа,Ани!
ОтговорИзтриванеЗдраве и много късмет за теб и семейството ти!
Прегръдки!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЕеее, най-после арменска рецепта! Откога си я чакам! Страхотна баклава!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, мила Ани. Щастието, любовта и усмивките да ви спохождат през цялата година. Целувки и на четирима ви . Весели празници!
Светла и Честита Коледа, Ани! Бъдете здрави и честити, щастливи и благословени! Вълшебни празници! Баклавата е съвършена!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа! Много щастие и късмет на теб и всички, които обичаш!Разкошна баклава!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Ани! Пожелавам ти много здраве и късмет за теб и близките ти! Прекрасна баклава!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Ани! Много радост и щастие в семейството!
ОтговорИзтриванеИнтерес и лесен начин за приготвяне на баклава. Ще се възползвам от предложението!
Весели празници!
Весела Коледа и оттук, Ани :) Прекрасна рецепта ни предаваш днес от баба си!!! Много ми хареса моментът с набръчкването :) Ще се пробвам, дори и да набръчкам нещо друго ;)
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка от мен и наздраве!
Честита Коледа, Ани! Бъдете здрави, щастливи и Благословени! Прелестна е баклавата! Весели празници!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа! Здрави и щастливи, много късмет и любов, мир и светло детство на малките бонбони!
ОтговорИзтриванеБог да благослови дома ви и трапезата ви! Целувам те красавице*)
Ани,
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово!
Пожелание от сърце за светли и благодатни празници!
Честито Рождество Христово, Ани!
ОтговорИзтриванеСърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие, много щастие и сбъднати мечти.
Светли, усмихнати и благословени празници!
Честито Рождество Христово,Ани !
ОтговорИзтриванеДа бъде благословен домът ви!
Да има здраве,благополучие,разбирателство,обич и доброта!
Това е най-съблазнителната баклава за този сезон,която съм виждала!
Весело посрещане на новата година!
Честита Коледа! Чувала съм за този начин на навиване, сега и онагледен , нямам опрадание да отлагам! Благодаря за споделената рецепта! Весело посрещане на Новата година!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви приятели за милите пожелания и отделеното време. Пожелавам ви да сте много здрави, много успешни и късметлий в живота. Всички, които обичате да са здрави и да бъдат около вас. Много се радвам, че баклавата ви харесва. Обожавам я. Ако не беше толкова калорична със сигурност щях да я правя поне 2-3 пъти в годината ;)))
ОтговорИзтриванеАни, тук съм за да споделя, че наред с вкусните неща които бях приготвила за Новогодишната нощ, на трапезата ми беше и твоята арменска орехова баклава :)
ОтговорИзтриванеПриготвя се светкавично бързо и е истинско удоволствие да си хапне човек от нея, а сутринта беше чудесна компания за чашка ароматно кафе!
Честита Нова година с най-добри пожелания и благодарност за споделеното с всички нас!
Много ме зарадва :))Така се радвам, че ви е харесала баклавата. Наистина е светкавична и лесна. Човек като я подхване и не може да се спре :)) Прегръдки
ИзтриванеЧестита Нова година, Ани!
ОтговорИзтриванеНека има здраве и късмет…
Нови вдъхновения....
И смисъл….
по много…
И за всички!
Наздраве да ни е !
Благодаря ти Мария, наздраве!:)
ИзтриванеМоже ли вместо захар да се сложи мед?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не сме я правили с мед досега. Предполагам, че сиропът може да се направи с мед. Опитайте.
Изтриванеbari or !!!!!!! shnorhavor amanor ev nor tari ! mersi axvor paxlavayi hamar ampayman ktxenq !!!!1
ОтговорИзтриванеParev. Shnorhavor nor dari. Anush ulla.
ИзтриванеАни , ако искаш , пиши ми на пощата lika_grigor@abv.bg ще ти дам рецептата на арменска гата , страхотно нещо винаги я има на нашата маса , много лесно се готви
ОтговорИзтриванеБлагодаря Лия, непременно ще ти пиша :)
ИзтриванеТази баклава изглежда страхотно!Аз съм била в Армения и много обичам арменската кухня-там всичко ми харесва!Ще се пробвам да направя нещо!Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗавиждам ви, че сте били в Армения..Баклавата е страхотна, няма да съжалявате.
ИзтриванеМного красиво изглежда набръчкано. Не съм се сещала да го направя, но може и да пробвам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята!
Не знам, но тази рецепта е повече от 100 годишна в Турция ...Аз я правя с точилка...Така са ми показали баба и мама и всеки свещен празник си го правя..
ОтговорИзтриванеВ превод Коджа каръ герданъ-е герданът на голямата жена, а ние му викаме бюзмели баклава-набръчкана баклава
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Разбира се нормално е да я разпознавате като турска , тъй като по исторически причини арменската кухня е силно повлияна от турската. Рецептите се предават от поколение на поколение.
ИзтриванеЗдравей Ани, благодаря за хубавата рецепта за баклава! Рецептата много ми допадна и ми се струва доста лесна, преди бях резервирана към баклавата, защото ми се струваше доста трудна. Това ще е първата баклава, която ще направя и съм решила за Бъдни вечер да зарадвам всички в къщи с нея :) Имам един въпрос свързан с рецептата, когато навиваш финните кори, хващаш по една кора или по две? Защото аз когато съм правила баница съм навивала по две наведнъж, защото иначе са много тънки и се късат, когато са по една. Но все пак баклавата е различна от баницата и не мога да преценя как да ги навивам. Ще съм балгодарна ако ме посъветваш :) Желая ти всесли празници!
ОтговорИзтриване"Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори."
ИзтриванеКопирам текст от публикацията. По две кори навивам, точно така. След това набръчквам върху пръчка и изтеглям внимателно.
Много е вкусна и лесна тази баклава и ще ви стане любима уверявам ви.
Весели празници :)
Много благодаря, Ани за пояснението, някой е трябвало да прочете по -внимателно :) Това ще бъде първата ми баклава, задължително ще я направя за празниците (дано ми се получи), твоята изглежда чудесно!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеблагодаря за рецептата, възползвах се от нея за коледните празници. Обаче за съжаление не ми се получи съвсем. :) Стана много сочна отгоре и отдолу, но отвътре корите са сухи. Някакво предположение защо се получи така? Благодаря Ви!
Здравейте. Да не би да сте навили много стегнато рулата и сиропът да не е успял да проникне добре в пластовете? Възможно е нещо такова да се е получило.
ИзтриванеВъзможно е. Със сигурност ще я направя пак, защото рецептата е страхотна и ще пробвам с по-хлабави рула. Весели празници!
ИзтриванеСтрахотна баклава! Поздравления!
ОтговорИзтриванеПравих я два пъти в два последователни дни :)
Вторият път увеличих водата на 2 чаши и стана още по-сочна.
Благодаря ви! Много сте радвам, че толкова ви е харесала, че да я направите цели два пъти. Да ви е сладко :)
ИзтриванеБраво!Изглежда страхотно,ще я пробвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Ще се радвам ако споделите после.
ИзтриванеБлагодаря за страхотната рецепта, Ани! Изпробвала съм други варианти, но нито една не пасваше на вкуса на семейството ни, така както тази. Приготвих я за Коледните празници преди месец и на всички много ни хареса! Решили сме да я превърнем в традиционна за нашето семейство. Без значение дали е арменска или турска важното е, че с мъжа ми ни върна в детството ни и това много ни допадна! Благодарим!!! Желаем на Вас и Вашето семейство здрава и късметлийска година! Сем. Бенови
ОтговорИзтриванеЗдравейте мило семейство Бенови :)
ИзтриванеБлагодаря ви за това, че сте отделили време да ми оставите коментар.
Много се радвам, че баклавата ви е харесала. И у дома е традиционна. Толкова я обичаме. За мен няма по-вкусна баклава от тази, а като сложим и колко е лесна, няма начин човек да не я обикне :) Желая ви прекрасна година :)
Тази година ще пробвам вашата рецепта!А ето какво направих миналата година и се получи невероятно вкусна баклава:https://www.youtube.com/watch?v=DyuNo1cJwM4
ОтговорИзтриванеБраво Ваня. Много интересно! Радвам се, че ще опиташ моята баклава.
ИзтриванеЗдравейте Ани,
ОтговорИзтриванеПърво искам да Ви Честитя Новата Година!Пожелавам на Вас и семейството Ви здраве,щастие и много късмет през тази година!!!!Благодаря за страхотната рецепта.Баклавата беше идеалния десерт за новогодишната ни трапеза.
Здравейте Татяна. Благодаря ви за милия коментар. Желая здраве и успехи и на вашето семейство през новата година. Много се радвам, че баклавата ви е харесала на всички. У дома е любим десерт.
ИзтриванеПрекрасна рецепта, но в нея липсва едно важно изречение- 'всяка фурна пече различно, и е възможно да има нужда да се пече по-дълго..' За някой, който прави баклава за първи път ще се наложи да изхвърля тава с нещо вкусно, но безумно клисаво.
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Баклавата се пече, както е описано до златист загар на сухо, тоест кори и плънка. Чак след като се изпече и изстине напълно се залива с горещия сироп. Недоумявам как би могло да ви се получи клисаво? Фурната се настройва на горен и долен нагревател и съм указала време.
Изтриване