Търсене в този блог

сряда, 4 декември 2013 г.

Лимонови коледни венчета, Марципанени елхички с червени боровинки и Снежковци с марципан

     Нали знаете приказката "Луд умора няма?" :)) Миналия петък си сецнах кръста, докато вадех малката от столчето в колата. От тогава много ме боли кръста. Внимавам да не вдигам детето и като цяло тежко, което се оказа трудна задача. 
     Дори и в това състояние, обаче, музата и Коледното настроение не ме напускат и за радост на децата отново правих Коледни сладки :) Мисля, че и на мен ми доставя огромно удоволствие и ме успокоява. Тъй като си бях намислила 3 вида сладки реших с едно тесто да направя и трите. Разделих го на две топки, а след това една от тях още на две. Основното тесто е маслено със заквасена сметана. Трите вида сладки са Лимонови Коледни венчета със сушени боровинки и шам фъстък, Снежковци с марципан и Марципанени елхички със сушени червени боровинки. Аида беше много щастлива, че ще ми помага да украсим венчетата, а Бети излапа всички срединки, останали от тях, по една във всяка ръчичка :) 
       Всички сладки станаха много вкусни и ароматни. Меки и крехки от заквасената сметана.
       От това количество тесто получих следния брой сладки:
Лимонови Коледни венчета със сушени боровинки и шам фъстък - 17 бр. + 17 бр. срединки
Снежковци с марципан - 4 бр.
Марципанени елхички със сушени червени боровинки - 8 бр.
Ако сте си харесали само един вид можете да направите цялото тесто само на един вид сладки. Затворени в кутия сладките ще издържат около седмица.


Основно тесто продукти:

125 г меко масло
1 яйце (L размер)
80 г кристална захар
1 ванилия
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 с.л. заквасена сметана
250 г бяло брашно

за лимоновите сладки:

кората от един лимон
50 г бял шоколад
шепа сушени червени боровинки
80 г. белен шам фъстък

за сладките с марципан:

50 г настърган марципан
семена Чиа
годжи бери

за сладките със сушени боровинки:

шепа сушени боровинки


В купа разбийте с помощта на миксер мекото масло, захарта и яйцето. Добавете ванилия, бакпулвер и щипка сол. Добавете заквасената сметана. Накрая сложете и брашното и бъркайте, докато получите хомогенно тесто. Оформете на топка и разделете на две топки. Едната половина разбийте с кората от един лимон, увийте в прозрачно кухненско фолио. Другата половина разделете на още две топки. Едната разбийте с настърган марципан, а другата с нарязани сушени боровинки. Увийте всяка топка във фолио. Приберете трите топки в хладилника за половин час.


Загрейте фурната на 180 градуса. 
Поръсете работния плот с малко брашно. Разточете лимоновото тесто с дебелина 0.5 см. Изрежете кръг, прехвърлете го в тава, покрита с хартия за печене и с помощта на по-малък кръг изрежете по средата кръг, така че да получите формата на венец. Изпечете и срединките. По същия начин оформете и останалите сладки. Печете 6-7 минути, на предварително загрята фурна на 180 градуса.


Разточете тестото със сушени боровинки, върху набрашнения плот. Сами определете дебелината. Моите са около 0,6 см. Изрежете елхички, с помощта на формичка. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Печете сладките 6-7 минути, докато леко порозовеят връхчетата. 
Извадете тестото с марципан. Оформете три различни по-големина топки. Сложете ги в тава с низходяща големина и леко ги притиснете, така че да се слепят, под формата на снежен човек. Боднете очи и копчета от Чиа семена и нос от Годжи бери. Печете сладките за 7-8 минути, докато леко порозовеят.


Стопете на водна баня белия шоколад. С помощта на лъжичка намажете отгоре венчетата. След това декорирайте с нарязани на ситно шам фъстък и сушени боровинки. Охладете в хладилник, за да стегне шоколада.


Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Цялата колекция е съвършена,Ани!
    По-скоро да ти минава,че си е много лоша болка това с кръста.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Сладко ни е! Страхотни сладури! На мен венчетата ми напълниха очите.

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, приказка е при теб... Ама виж какви сръчни помощници си имаш. :)
    Всичко добро и скорошно оздравяване ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Големи красотички при теб, Ани! Венчетата са много ефектни! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Венчетата са невероятно сладурски, пожелавам бързо възстановяване!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни сладки, но венчетата са просто изумителни! Поздравления, Ани!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са! При теб вече е Коледно! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Да се оправяш бързо, Ани! Венчетата са ми любимци! Много красиви!
    Прегръдка! Хубав утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Да се оправяш бързо, Ани!
    Много хубави бисквитки!
    При теб е като коледна работилничка!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, Ани! Колко марципан трябва да сложа, ако цялата смес използвам само за марципанени сладки? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен 100 г. марципан са достатъчни. Той има доста силен вкус и аромат и не бива да става натрапчиво.

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор. Весели празници!

      Изтриване
  11. "за сладките с марципан:

    50 г настърган марципан
    семена Чиа
    годжи бери

    за сладките с марципан и сушени боровинки:

    шепа сушени боровинки "- от това разбурам, че и в двата вида има марципан, а от това - "Едната разбийте с настърган марципан, а другата с нарязани сушени боровинки. ", че в едното няма марципан... Пропуснали ли сте марципанчето във вторите или? Хещо е сбъркано. Бихе ли ме ориентирали, защото много ги харесах и бих искала да ги приготвя? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, да, в сладките със сушени боровинки няма марципан. Затова разделяме тестото. При описването на продуктите съм допуснала грешка да напиша сладки с марципан и сушени боровинки и веднага го поправям. А низходяща големина се има предвид за снежните човеци така да редувате топките на снежния човек, че от голямо към малко.

      Изтриване
  12. И какво означава тава с "низходяща" големина? Благодаря.

    ОтговорИзтриване