Търсене в този блог

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Ципура с билково масло и каперси за Никулден

     Да си кулинарен блогър често означава празниците да идват при теб няколко дни по-рано :) Нашият Никулден мина :) А вашият? :)))) Сигурна съм, че моята рецепта ще ви хареса, защото тя е с малко продукти, бърза е за приготвяне и е много вкусна. 


Продукти:

3 бр. почистени от вътрешности ципура
80 г масло
4-5 стръка пресен магданоз
4-5 стръка пресен босилек
4-5 стръка прясна мента
1 лимон
2 с.л. каперси
черен пипер
сол
зехтин


Нарежете студеното масло в купа на малки кубчета. Нарежете на ситно и добавете билките. Настържете кората на лимона. Размесете с ръка, докато маслото омекне и получите хомогенно билково масло. Оформете с ръце на малко руло. Ако желаете можете да го сложите в хладилника за кратко да стегне, но ако не разполагате с време работете с него така.
Направете по 3 вертикални прореза върху повърхността на рибата. Сложете в тях от билковото масло. Прехвърлете я върху тава, покрита с хартия за печене. По същия начин пригответе и останалите риби. Поръсете със сол и черен пипер. Нарежете един лимон на кръгчета и пъхнете по два във вътрешността на всяка риба. Сложете и по малко каперси във всяка. 
Аз разпределих останалото билково масло във вътрешността, но мъжът ми даде много добра идея в последствие, че останалото масло може да се стопи и да се налее в каничка, да се поднесе към рибата, за да може всеки да си полива, докато хапва. Мисля, че би се получило много добре. Ако желаете можете да стиснете и скилидка чесън в билковото масло. Изборът е ваш. Стиснете сока от остатъците от лимона върху рибата. 
Полейте със струйка зехтин и печете на предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.

Поднесете с гарнитура от печени картофи или зеленчуци по избор.

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Честит празник!Чудесна е станала!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, и аз съм сигурна, че би ми харесала. Много уханна и вкусна ми изглежда. :)
    И щом е минал у вас Никулден, давай втори дубъл. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване