Търсене в този блог

събота, 7 декември 2013 г.

Италианска Капоната

      Във фейсбук страницата на Вкуснотека читатели ме помолиха да предложа идеи за постни рецепти. 
     Не е тайна, че моето семейство не пости, както и това, че аз не мога да живея без масло, яйца и сирена. Кулинарията не би била същата без тези компоненти и именно по тази причина не мога да ви предложа кекс с олио, без яйца или например киш без масло и сирена. Това би било кощунство :) 
    Поклон пред хората, които съумяват да спазват строгите Коледни и Великденски пости. Аз не бих издържала :) Специално за вас ви предлагам една лека и много вкусна зеленчукова, италианска Капоната, с която да разнообразите менюто си. Също така опитайте рецептата за Пълнени чушки с киноа, тиквички и домати, както и Френското ястие Рататуй  и Ориз със спанак, сушени домати и кедрови ядки


Продукти:

2 големи патладжана
1 зелена чушка
1 глава лук
3 скилидки чесън
7-8 бр. чери домати
10 бр. маслини Каламон
щипка захар
черен пипер
сол
зехтин
пресен босилек

Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете патладжаните като Зебра. Нарежете ги на кубчета и ги поставете върху постлана с хартия за печене тава. Поръсете със сол и черен пипер, полейте със струйка зехтин и изпечете патладжаните до омекване, за около 20 минути.
Почистете маслините от костилките, като леко натиснете с нож маслината. След това ги нарежете на половинки.
Нарежете лука на полумесеци, зелената чушка на фулиени, а чесъна на ситно и ги задушете в зехтин до омекване. Срежете чери доматите на две половини и добавете и тях. Поръсете с щипка захар, черен пипер и сол. Добавете опечените патладжани и маслините и оставете да покъкри още 5 минути.
Накрая поръсете с нарязан пресен босилек.

Да ви е сладко!

Адаптирано от: Кулинарно в кухнята с Йоанна

14 коментара:

  1. И аз трудно бих могла да издържа без сирене, мляко, яйца..., но от няколко дена се опитвам да изключа месото от менюто си. Ани, предложението ти е много хубаво! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, месото и аз опитах. Издържахме 2 месеца. Не е трудно, но хемоглобина на децата веднага падна, стреснах се и пак проядохме. Явно не е за нас тази работа.. :) Прегръдки

      Изтриване
  2. Ани, чудесно предложение! :) А за животинските продукти - и аз съм си всеядна, но те уверявам, че понякога и постните варианти не отстъпват на тези с животински продукти. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сигурно е така. Въпрос на вкус предполагам :) Поздрави

      Изтриване
  3. Ани, супер предложение. Аз не съм много по месото, но виж за млечните продукти и аз умирам :)
    Хубава неделя ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. nas, благодаря ти. Обичам млечни продукти и то много.

      Изтриване
  4. И аз не постя, но пък обичам такива вкусни постни предложения! Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит имен ден, Ани! Жива и здрава да си! Капоната е разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит имен ден,Ани!
    Бъди все така усмихната,талантлива,мила и вдъхновена!
    Рецептата е трепач!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росии, никога не ме забравяш, много ти благодаря за хубавите пожелания. Целувки

      Изтриване
  7. Честит имен ден, Ани,
    чудесно предложение отново!
    Сърдечни пожелания за здраве и успехи, кулинарно вдъхновение, много радост и щастие!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много благодаря за милите пожелания. Бъди жива и здрава и ти :)

      Изтриване