четвъртък, 11 септември 2014 г.

Чийзкейк с авокадо и лайм

    Фантастичен чийзкейк за любителите на този десерт. Нежен, свеж и топящ се в устата. Представих го в Августовския брой на сп. Меню, а сега го представям и на вас. Напоследък са много актуални десертите с авокадо. Обичам го и реших да го комбинирам с лайм за един нов вкус.


Продукти:

2 пакета Чаени бисквити
125 г меко масло

продукти за крема:

250 г сирене Рикота
140 г захар
кората от 1 лайм
сок от 1/2 лайм
1 ванилия
пюре от 1/2 авокадо
3 яйца
400 мл. заквасена сметана

продукти за декорация:

кора от 2 лайма
половин лайм, нарязан на кръгчета
3 малини


Смелете в блендер бисквитите и добавете мекото масло. Пасирайте, докато получите бисквитени, маслени трохи. Изсипете ги на дъното на форма за печене, със свалящ се ринг. Заравнете добре, като внимавате да не натъпквате прекалено силно. Охладете в хладилник, докато приготвите крема. 
Загрейте фурната на 200 градуса.


Разполовете авокадото и отстранете костилката. Почистете от кората, намачкайте на пюре и претрийте през цедка. Полейте го със сок от лайм. 

Разбийте сиренето Рикота, заедно със захарта. Добавете кората и сока от лайм, ванилията и пюрето от авокадо. Чукнете яйцата и разбийте. Накрая сложете заквасената сметана. Излейте крема върху охладената подложка и печете чийзкейка около 45 минути, докато стегне по краищата, а в средата все още се поклаща при размърдване на формата. Охладете го напълно, след което го приберете в хладилник за няколко часа. Отстранете формата. Поръсете с кора от лайм и декорирайте с резени лайм и малини.


Да ви е сладко!

21 коментара:

  1. Ани, изглежда много нежен и несъмнено
    е вкусен!
    Чудесно аранжиран и прекрасни снимки!
    Поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  2. Елегантен, нежен и красив. Като теб! Прекрасен сладкиш, Ани, прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  3. Какво атрактивно предложение с изкусителни снимки! Прекрасен чийзкейк! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, Изглежда невероятно вкусно и съм сигурна, че е много лек, приятен и ароматен!
    Поздрави :)
    п.с. Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много красив сладкиш, Ани! Разкошен е! Поздвави!

    ОтговорИзтриване
  6. Красотен,.......ултра красотен :)десерт!
    Поздрави за великолепието,което си сътворила и си ни поднесла,Ани!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз ще допълня само, че е приготвен като по учебник, без нито една пукнатина на повърхността, вижда се, че консистенцията му е кремообразна и съвършена, майсторско изпълнение :) Всеки които е приготвял чийзкейк, знае колко е капризен този десерт.
    Безспорно всичко в него е прекрасно, семплата, стилна визия и нежния вкус, прелестен чийзкейк !
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  8. Много изискано, Ани. В същото време не звучи сложно, пък и е с достъпни продукти. Чуден е!

    ОтговорИзтриване
  9. Фантазия! Толкова е красив, че ще ми е жал да го нарежа! :) Много семпъл, красиво съчетание на цветовете. Изискан! Не коментирам съдържанието - то е ясно колко е вкусно! :)
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
  10. Много стил, елегантност и със сигурност неустоим вкус!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен е Ани,имам желание да го направя, но се чудя колко грама е 2 пакета чаени бисквити, защото тук са различни асортиментите и опаковките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петинка, сега погледнах пакета - по 175 г. са чаените бисквити.

      Изтриване
    2. Благодаря Ани, като го направя, ще се похваля :)

      Изтриване
  12. Браво останах много очарована..прелест като визия а сигорно и като вкус .,обожавам авокадо,а за чийзкейк да не говорим.... прекарасно предложение

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че чийзкейкът ви харесва. Наистина е много фин и нежен като вкус. Ще останете наистина очарована.

      Изтриване
  13. Отговори
    1. Хриси, страхотно ти се получи!!

      Изтриване
  14. Здравейте, на каква програма е фурната - вентилатор, отгоре/отдолу?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фурната е на 200 градуса с горен и долен нагревател.

      Изтриване
    2. Здравейте, Ани! Вчера имахме празник и дъщеря ми направи този фантастичен чийзкейк.Приготви го много добре , но леко се пукна отгоре. Слушала съм,че има някакви тънкости , за да се избегне този "дефект". Не става дума да го поръсваме с пудра захар...Бихте ли споделили от Вашия опит?

      Изтриване