Често обичам да казвам, че всяка торта си има история. И тази торта е специална! Направих я в знам на благодарност за най-добрите съседи и приятели. Понякога думите не стигат. Тогава фантазията ми се развихря и започвам да творя :)
Случи се така, че точно, когато продадох моята кола другият ни семеен автомобил влезе на ремонт за щетите от градушката и на практика останахме без нито една кола. Логистиката на семейство с две деца е буквално невъзможна без кола. В този момент нашите приятели се отзоваха и буквално ни преотстъпиха техния единствен в момента автомобил, тъй като и тяхната втора кола беше в този момент в ремонт. В продължение на две седмици се комбинирахме и обслужвахме две семейства с общо 4 деца с един автомобил. :)
В днешно време рядко се срещат толкова добри хора, а ние се чувстваме истински късметлии, че са наши приятели!!
Надписът е дело на моята приятелка Мари, която има златни ръце и е много талантлива. Марче, благодаря ти, че стана част от нашата изненада!
Тортата е много нежна. Блатовете са маслено-медени, много ароматни и крехки и се съчетават чудесно с Маскарпоне муса и горските плодове. Отвътре кремът е бял, а отвън тортата е в нежно лилав цвят, боядисана с естествена боя - сок от пресни боровинки.
250 г меко масло
1 средно голяма ч.ч. светло кафява захар Demerara Brown Cane Sugar
2 яйца
1 с.л. мед
1 и 1/4 ч.ч. средно голяма ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко
продукти за крема:
100 г меко масло
1/2 средно голяма ч.ч. пудра захар
500 г сирене Маскарпоне
175 г крема сирене Филаделфия
3 с.л. прясно мляко
2 ванилии
кората от 1 лимон
1/2 средно голяма ч.ч. бита сладкарска сметана
3 шепи пресни боровинки
2 шепи пресни малини
За блатовете:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно по едно двете яйца. Сложете 1 с.л. мед, след това чаша и четвърт брашно, разбъркано с 1/2 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре.
Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте 1/3 част от сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, докато, забодена клечка излезе суха. По същия начин изпечете и другите два блата.
За крема:
Разбийте мекото масло, заедно с пудрата захар. Добавете сиренето Маскарпоне и разбъркайте добре. Сложете и крема сиренето, млякото, ванилиите и кората от лимон. Накрая сложете и разбита на сняг сметана.
Сглобяване на тортата:
Подгответе си поднос или картон. Стегнете в ринга един от блатовете, обърнат на обратно.
Отгоре намажете с 1/3 от крема. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне и за измазване отстрани на тортата. Поръсете с малини и боровинки.
Сложете втория блат. Отново намажете с крем и поръсете с боровинки и малини. Сложете третия блат. Останалия крем оцветете в лилаво. Сложете в цедка шепа пресни боровинки и ги претрийте в купа, с помощта на супена лъжица. Оберете добре всичко от долната страна на цедката. Излейте този сок в останалия крем и разбъркайте добре, докато се оцвети равномерно в лилаво. Намажете последния блат с част от крема.
Охладете тортата за няколко часа, след това внимателно прекарайте мокър нож по ръба на тортата и отстранете ринга. Измажете тортата и отстрани. Загладете добре. Декорирайте с малко пресни боровинки за по-изчистена визия. Охладете за няколко часа преди поднасяне.
Отгоре намажете с 1/3 от крема. Разпределете си го добре, защото трябва да ви стигне и за измазване отстрани на тортата. Поръсете с малини и боровинки.
Сложете втория блат. Отново намажете с крем и поръсете с боровинки и малини. Сложете третия блат. Останалия крем оцветете в лилаво. Сложете в цедка шепа пресни боровинки и ги претрийте в купа, с помощта на супена лъжица. Оберете добре всичко от долната страна на цедката. Излейте този сок в останалия крем и разбъркайте добре, докато се оцвети равномерно в лилаво. Намажете последния блат с част от крема.
Охладете тортата за няколко часа, след това внимателно прекарайте мокър нож по ръба на тортата и отстранете ринга. Измажете тортата и отстрани. Загладете добре. Декорирайте с малко пресни боровинки за по-изчистена визия. Охладете за няколко часа преди поднасяне.
Да ви е сладко!
Ани, винаги да има добри хора около вас, искрено ти го желая! Трябва да си помагаме в трудни моменти, затова сме хора и приятели. :)
ОтговорИзтриванеА тортата е иситинско ефирно удоволствие, браво! :) Прегръдки, мила Ани!
П.П. Искам да попитам нещо, ако може. Купих си същата форма за торти, която се регулира, но нещо ми прави проблеми и само в три позиции се закрепва. Не е нормално, нали? Все пак има голям обхрат от диаметри, би трябвало да работи при всякакви. И друго да попитам, Ани - може ли да се пече в нея, или не е възможно?
Гери, мила, няма никакъв проблем да печеш в нея. Това й е идеята. Да печеш блатове в нея. Моята се регулира в много различни позиции. Би трябвало и твоята да може. Има едно малко щифтче, което закрепва позициите. Ако си го застопорила, може би затова не иска да се мести. Опитай да го разхлабиш и би трябвало да започне да се мести ринга. Благодаря ти, радвам се, че тортата ти харесва :)
ИзтриванеА какъв точно е рингът? :) А тортата е божествена, Ани, както винаги! :)
ИзтриванеРингър ми се вижда на снимките. Разтяга се.
ИзтриванеЗа конкретна марка питах, че все не мога да си харесам хубав ринг, а този изглежда добре :)
ИзтриванеАаа марката ли? Не знам да ти кажа, не съм обръщала внимание. Ще проверя.
ИзтриванеПроверих сега. Пише a'la CASA. Мисля, че я купих онлайн от vivre.
ИзтриванеМерси много, Ани! :)
ИзтриванеСтрахотна е тортата и си личи ,че е много вкусна.С добрите хора-всички са добри ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много Милена. Предполагам, че е така. :)
ИзтриванеСтрахотна торта за толкова мил жест на внимание и взаимопомощ,Ани!Измазала си тортата като изпечен сладкар,без забележки,просто идеална!
ОтговорИзтриванеТортата е божествено вкусна, повярвайте!
ОтговорИзтриванеАни, чудесно е, че познаваш и имаш за приятели такива хора, колкото и да не ми се иска да го вярвам, но е факт - в днешно време това са бели лястовици. Важно е и то не по-малко, че вие сте оценили жеста - тази торта е един не по-малко мил жест на приятелство. Дано винаги така се подкрепяте и си помагате в нужда. Тортата е фантастична просто - и на вид, а вкуса просто го усетих...Колкото до невъзможността да се живее без кола - не е толкова фатално, по-скоро е въпрос на навик, толкова хора живеят без автомобил, е, разбира се е улеснение, но пък и човек знае две и двеста. Усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеАни, разкошна е! Вкусен жест към добрите хора!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравейте,
ОтговорИзтриванемоята форма е 26см. трябва ли да се променят пропорциите на съставките или се получат блатовете и така?
Не съм намерила по магазините подобен регулиращ се ринг с няколко степени, ако е възможно, бихте ли посочили откъде купихте вашия?
И, последен въпрос, блата сочен ли е? Че обичаме сочни блатове, и ако е необходимо да го сиропирам допълнително :)
Благодаря и хубав ден!
Здравейте, имате два варианта, да запазите пропорциите така и да получите по-тънки блатове (аз така бих направила), или да увеличите всичко с 1/2.Блатовете са много влажни, разкошни! Самата аз не обичам пандишпанови блатове (правя ги само за детски торти) и почти винаги ги избягвам. Рингът мисля, че купих от Метро преди доста години.
ИзтриванеБлагодаря Ви :) Няма да сменям пропорциите, и без това предпочитам по-тънички блатове за сметка на обилно количество крем!
ИзтриванеХубав ден и благодаря за отговора.
Здравейте! За рождения ден на съпруга ми освен френска селска торта, направих и нещо като тази ваша торта. С малини и къпини, вместо боровинки и разделих крема на три части,като в едната сложих разтопен шоколад. Отгоре сложих доста малини и желирах с компот от ягоди. Стана много добре. Ако знаех как,бих постнала снимка. Христина
ОтговорИзтриванеЛеле, звучи страхотно вкусно! Браво Христина! Обичам, когато хората експериментират и имат фантазията от нещо, което са видяли да надградят :) Поздравявам ви!
ИзтриванеМоже да качите снимката във фейсбук страницата ми. https://www.facebook.com/vkusnoteka/
ИзтриванеАз искам само да отбележа,че блатовете ми се получиха страшно вкусни,но в никакъв случай не бяха така бели както са тези на снимките тук-мойте бяха черни от черната захар,която се използва според рецептата,мисълта ми е защо такава разлика иначе много вкусни и бих казала много трайни,използвах ги по няколко начина-блазгодаря за разкошната рецепта
ОтговорИзтриване:) Здравейте. Аз съм виновна за тези толкова вкусни, но тъмни блатове! Трябваше да дефинирам, че ползвам от светло кафявата захар Demerara, а не от тъмно кафявата Muscovado. Предполагам, че Вие сте взели от нея. Тя е много тъмна и при печене буквално се карамелизира. Веднага ще допълня в списъка с продукти вида кафява захар, за да не объркам и някой друг. Надявам се, че това не е променило вида на тортата ви, за вкуса разбрах, че е нямало проблем :)
ИзтриванеЗдравейте, весело посрещане на 2017 година :)
ОтговорИзтриванеПриготвих тази торта за новогодишната нощ и още не сме я опитали, но съм сигурна ,че ще е страхотна на вкус /ще пусна снимки във фейсбук като я разрежем/.
Искам само да кажа , че една доста лесно и бързо приготвяща се торта, която има страхотна визия. Благодаря ви за рецептите!
Здравейте и много ви благодаря за сърдечния коментар.
ИзтриванеМного се радвам, че сте я опитали. Тази торта е наистина вълшебна и направена с много любов и признание!
Здравейте, мисля да пробвам тази страхотна торта, но в предвид сезона трябва да я направя със замразени плодове.Дали ще се получи или крема щр се разводни? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не се притеснявайте, просто отцедете много добре плодовете. Освен това на пазара има и пресни плодове, разбира се малко по-скъпи в момента.
ИзтриванеМмм, страхотна торта, получи се прекрасно!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТолкова се радвам, че ви е харесала. Много ми е любима. Имайте предвид, че можете да ползвате този блат като базов блат за торти, дори и като кекс да го изпечете, толкова е вкусен.
ИзтриванеАни, тортата е невероятно вкусна. Правех я за рожденият ден на сина ми и се изяде мигновено:) Разликата при мен беше, че я направих като футболно игрище и отгоре беше посипана със зелен кокос:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте ,бихте ли ми казали ,дари е възможно ,тези блатове да се сиропират?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, медните блатове са доста сочни и не е необходимо да се сиропират.
ОтговорИзтриванеЗдравейте.тортата изглежда много вкусно и бих желала да я приготвя,но не разбрах колко см е ринга за блата.БЛАГОДАРЯ .
ОтговорИзтриванеБлатовете са 21 см.
Изтриване